UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Статті
  5. У Верховній Раді хочуть відмінити більшість пільг під час вступу до ВНЗ

У Верховній Раді хочуть відмінити більшість пільг під час вступу до ВНЗ

30.09.2009 1172

У законопроекті "Про внесення змін до деяких законів України (відносно відміни пільг під час вступу до вищих навчальних закладів)", автором якого є народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ), пропонується відмінити позаконкурсний вступ до ВНЗ для учасників бойових дій на території інших держав, чорнобильців, шахтарів, що мають стаж підземної роботи не менше трьох років, дітей, батьки яких мають стаж підземної роботи не менше 15 років, дітей шахтарів, загиблих в результаті нещасного випадку на виробництві, а також дітей шахтарів-інвалідів I та II груп.

Перевагу матимуть лише діти-інваліди та інваліди I та II груп, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю, а також діти з малозабезпечених сімей, в яких один або обоє батьків є інвалідами. Вона діятиме лише в тому випадку, якщо пільговик набере рівну кількість балів з іншими абітурієнтами на зовнішньому незалежному оцінюванні.

Як пояснив Володимир Яворівський, метою законопроекту є "забезпечення вступу до ВНЗ на однакових умовах для всіх абітурієнтів". "У нас заяви про рівний доступ до освіти поєднуються з обширною системою пільгових категорій абітурієнтів, що неприйнятно для європейської держави", - заявив він.

Нагадаємо, це не перша спроба скоротити кількість пільг під час вступу до ВНЗ. У липні Міністерство освіти і науки відмінило пільги для медалістів і випускників підготовчих відділень ВНЗ, зберігши право на позаконкурсний вступ для осіб, що підпадають під дію законів про статус ветеранів війни і підвищення престижності шахтарської праці, чорнобильців, дітей-сиріт, інвалідів I та II груп у віці до 18 років, а також для дітей, чиї батьки загинули під час аварій на шахтах (під час вступу на гірничі спеціальності).

Ініціатива Яворівського не викликала протесту в Міністерстві освіти. Як повідомила керівник прес-служби Міносвіти Анастасія Клюковська, держава повинна підтримувати соціально незахищені верстви населення, а саме дітей-інвалідів, чорнобильців, дітей-сиріт, але при цьому забезпечувати рівні права на вступ до ВНЗ для всіх категорій абітурієнтів. "Підтримка повинна полягати не у прямих пільгах і преференціях, а у формуванні для цих категорій особливих стипендій, фінансуванні їх підготовки до тестування, забезпеченні навчальним матеріалом та інших соціальних програмах", - відзначила Клюковська.

Тим часом в комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти вважають, що відміняти всі перераховані пільги не можна. Так, на думку секретаря комітету Катерини Самойлик (КПУ), для чорнобильців, наприклад, необхідно зберегти переваги під час вступу, проте підняти прохідний бал під час зовнішнього незалежного оцінювання. "В даний час, набираючи мінімальну кількість балів, ці пільговики залишали позаду тих, хто демонстрував набагато кращі показники", - сказала К.Самойлик.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору