UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Випробувальний термін
  5. Вирішальний термін: Бути чи не бути?

Вирішальний термін: Бути чи не бути?

28.12.2005 33437
Добре, якщо на фірмі чи підприємстві існує відділ персоналу, і менеджер з персоналу (психолог) допоможе вам адаптуватися на новому робочому місці. На жаль, не всі організації піклуються про своїх працівників, або просто заощаджують на цьому кошти. Тому потрібно мобілізувати свої зусилля й зробити крок до свого успіху.

По-перше, необхідно створити бездоганний діловий імідж. У цьому, крім високих професійних якостей (не дарма обрали на роботу саме вас), вам допоможе працелюбність, пунктуальність, організованість, творчий підхід до розв’язання питань. Від вас чекають істотних результатів, і ви повинні їх досягнути: ніхто не схоче тримати на посаді, наприклад, менеджера з продажу, який не зміг нічого продати.

Цікавтеся історією організації, її традиціями, висувайте пропозиції щодо поліпшення роботи, навіть якщо вони не здаються вам досить істотними: головне — залишиться позитивне враження. Про запізнення, не своєчасно підготовлені документи, неохайне робоче місце та зовнішній вигляд можна навіть не говорити. Вашого керівника не зацікавить запізнення через те, що вам довелося добиратися до роботи на оленях чи одягнені ви в брудну сорочку, бо були викраденими прибульцями з космосу, а ваш фінансовий звіт з’їв сусідський собака. Краще потурбуйтеся про те, щоб мати деякий стратегічний запас часу для непередбачених обставин, тому не робіть все в останній момент. До того ж, це стане у нагоді і після закінчення випробувального терміну.

І якщо шеф не дивиться на вас весь час, це не означатиме, що він забув про ваше існування. Він обов’язково поцікавиться, як просуваються справи у нового працівника й отримає відповідь у ваших колег. Щоб ця відповідь не була суб’єктивною, а, головне, щоб ви змогли стати частиною колективу, теж доведеться докласти зусиль.

Для вирішення другої стратегічної задачі вам стануть у нагоді комунікативні здібності. Не розраховуйте на те, що появу на роботі нового працівника сприймуть з квітами та повітряними кульками. Будь-якому колективу притаманне неприйняття новачків, згадайте лише, як часто дістається школярам, що прийшли в клас посеред навчального року. Однак вас оточують дорослі та освічені люди, тому потрібно лише налагодити з ними контакт. Вітайтеся до людей першим, більше посміхайтеся, не соромтеся питати те, що не зрозуміло, даруйте компліменти (головне, аби вони були щирими, інакше вас вважатимуть підлабузником).

Пам’ятайте народну мудрість: «зі своїм уставом в чужий монастир не ходять», тому не намагайтесь одразу змінити корпоративну культуру, вона створювалась набагато більший час, ніж ви працюєте в цій установі, а тому не важко передбачити, на якому боці перевага. Краще пізнайте цю культуру: як прийнято вдягатися, чи користуються макіяжем та прикрасами, як поводитися, які існують традиції... Для цього пильно придивляйтеся, прислуховуйтеся, навіть нюхайте. Саме так, бо один генеральний директор компанії звільнив нову робітницю через те, що вона користувалась різкими та неприємними парфумами, що на його думку, не давало змоги конструктивно працювати. А можливо, якби вона звернула увагу на те, що її досвідченіші колеги взагалі не користуються парфумами, цього б не сталося...

Не говоріть погано про колишніх колег, не розповідайте брутальних анекдотів: це не сприятиме формуванню позитивного іміджу. І коли, нарешті ви отримаєте перше запрошення на корпоративну вечірку чи інше свято, то можете бути впевненим, що випробувальний термін для вас скінчився, ви прийняті в команду. З чим вас і поздоровляємо.

Ганна Крупко

Тижневик "Пропоную роботу"

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору