UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Апаратник одержання сиропів

Апаратник одержання сиропів

5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес одержання глюкозного або патокового сиропів. Промиває крохмаль на ситах, сепараторах, центрифугах, гідроциклонах. Здійснює кислотний гідроліз крохмалю у конверторах або оцукрювачах безперервної дії. Нейтралізує кислоту в нейтралізаторах; під час гідролізу за допомогою ферментів здійснює кислотне або ферментативне оцукрювання розрідженого крохмалю у конверторах або оцукрювачах безперервної дії. Регулює величину pH і оцукрювання в оцукрювальних місткостях, а також підігрівання продукту. Очищає одержані гідролізати на фільтрувальному устаткуванні. Уварює очищені глюкозні або патокові сиропи у випарних апаратах, охолоджує готовий сироп у холодильнику, зливає у спеціальні місткості. Здійснює кристалізацію глюкози в періодичних або безперервно діючих кристалізаторах.

Проводить центрифугування глюкозних утфелів у центрифугах. Сушить, розсіює та упаковує кристалічну глюкозу. Регулює і підтримує заданий режим технологічного процесу за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами хімічних аналізів і візуальними спостереженнями. Забезпечує задану якість та вихід глюкози або патоки без наднормативних витрат у виробництві. Налагоджує технологічний режим і роботу основного і допоміжного устаткування. Виконує нескладний ремонт устаткування та комунікацій. Приймає та веде облік сировини, ферментних препаратів і допоміжних матеріалів, здає готову продукцію. Веде технічну документацію. Забезпечує безперервність технологічного процесу.

Повинен знати: технологічну схему виробництва глюкози або патоки; фізико-хімічні та технологічні властивості сировини, ферментних препаратів, допоміжних матеріалів та готової продукції; методи регулювання технологічного режиму; правила ведення обліку та звітності; державні стандарти і технічні умови на сировину і готову продукцію; норми витрат сировини, ферментних препаратів та допоміжних матеріалів; будову та правила експлуатації технологічного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду — не менше 1 року.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Здійснює контроль та забезпечує ведення технологічного процесу одержання глюкозного та патокового сиропів на вітчизняному та зарубіжному обладнанні. Несе відповідальність за додержання технологічного режиму. Забезпечує необхідну якість та вихід глюкози й патоки без наднормативних витрат у виробництві. Пускає та зупиняє основне та допоміжне устаткування. Забезпечує за допомогою засобів автоматики, контрольно-вимірювальних приладів виконання технологічного режиму, безперебійної та синхронної роботи автоматів і апаратури, що входять до механізовано-автоматизованої лінії. Запобігає та усуває причини відхилення від нормального технологічного режиму. Визначає за допомогою контрольно-вимірювальних приладів та за результатами хімічних аналізів закінчення технологічного процесу одержання глюкозних та патокових сиропів, а також готової патоки. Здійснює керування усіма стадіями технологічного процесу та координування робіт, що виконуються робітниками на лініях виробництва глюкози та патоки.

Повинен знати: технологічні схеми вітчизняного та зарубіжного виробництва глюкози або патоки, рецептури, фізико-хімічні та технологічні властивості сировини, ферментних препаратів, допоміжних матеріалів і готової продукції; будову та правила експлуатації випарювального, фільтрувального, дозуючого, холодильного та сушильного устаткування різних типів; методи забезпечення їхньої безперебійної і синхронної роботи; режими охолодження сиропів та сушіння глюкози; державні стандарти і технічні умови на сировину та готову продукцію; норми витрат сировини, ферментних препаратів і допоміжних матеріалів; будову апаратури, електронно-обчислювальної техніки, автоматів, схеми комунікацій, правила їх експлуатації; правила ведення обліку та звітності; правила зберігання та відпускання готової продукції.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника одержання сиропів 5 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору