UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робітники
  4. Віварник

Віварник

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Готує операційне поле для хвостових крововзять (стриже щетину, миє і дезінфікує хвости). Чистить клітки і прибирає секції віварію, які обслуговуються. Годує тварин відповідно до заданого режиму харчування.

Повинен знати: інструкцію щодо догляду за дрібними тваринами та птахами, які досліджуються; затверджений режими та раціон харчування тварин.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Доглядає за дрібними тваринами (кроликами, морськими свинками, мишами) і птахами, які досліджуються у виробництві антибіотиків та інших препаратів біосинтезу, сироваток та інших. Чистить клітки і прибирає секції віварію, які обслуговуються. Готує корми згідно з заданими раціонами для імунізованих тварин. Годує тварин відповідно до заданого режиму харчування. Стежить за станом тварин, які обслуговуються, надає допомогу захворівшим тваринам відповідно до вимог чинних інструкцій. Приймає і комплектує групи за статтю, віком і розвитком тварин, які знов надійшли з інших господарств. Знімає шкурки з забитих тварин. Обробляє шкурки; знежирює, сушить тощо. Пакує шкурки і відправляє їх. Веде звітну документацію. Бере участь у проведенні дезінфекції, дезінсекції і дератизації приміщень та обладнання.

Повинен знати: інструкцію щодо догляду за дрібними тваринами і птахами, які досліджуються; затверджений режим і раціон харчування тварин; вимоги до стану приміщень для утримання тварин.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією віварника 1 розряду не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Доглядає за крупними тваринами-продуцентами та донорами у виробництві сироваток ендокринних препаратів тощо; чистить, миє під душем, виводить на прогулянку, повертає у приміщення. Годує тварин-продуцентів і донорів згідно з затвердженим раціоном та режимом харчування. Стежить за їх станом та вживає заходів з надання допомоги тваринам, які захворіли. Прибирає стайню, стойла та інші місця знаходження тварин, які обслуговуються. Бере участь в імунізації, стежить за клінічним станом, забиває, знімає шкіру, подрібнює черепну коробку та хребет у овець-продуцентів.

Повинен знати: правила утримання та годування тварин-продуцентів і донорів та догляд за ними після імунізації та кровопускань; вимоги до стану приміщень для утримання тварин-продуцентів і донорів; затверджений режим харчування тварин; прийоми оброблення овець-продуцентів.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або підготовка безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією віварника 2 розряду не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Бере участь в імунізації, кровопусканні та лікуванні тварин-продуцентів (коней або свиней) у виробництві лікувально-профілактичних сироваток. Готує інструменти, операційні верстати та столи до роботи. Підводить імунізованих тварин до операційної і готує їх до операції, перевіряє відповідність номерів тварин призначенням у нарядах і надписам на апаратах з антигенами (анатоксинами, токсинами), фіксує тварин у верстаті та стримує їх під час імунізації, кровопускань та лікувальних процедур, готує та обробляє операційне поле, забезпечує стерильність кровопускань. Вимірює температуру у тварин-продуцентів. Готує дезрозчини і лікувально-профілактичні засоби під керівництвом лаборанта або ветеринарного лікаря. Відводить тварин-продуцентів з операційної до стойла. Бере участь у тотальному кровопусканні продуцентів (організація фіксації та утримання під час знекровлювання, повал).

Повинен знати: правила підготування до операцій інструментів, тварин-продуцентів і приміщень; умови стерильної роботи; правила виконання імунізації, кровопускань, тотальних кровопускань; прийоми доставлення тварин-продуцентів в операційну та їх фіксація; правила поводження з тваринами-продуцентами.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією віварника 3 розряду не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору