UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Апаратник-екстракторник

Апаратник-екстракторник

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес замочування кукурудзяного зерна в чанах замочувальної станції під керівництвом апаратника більш високої кваліфікації. Завантажує кукурудзяне зерно в чани. Подає сірчисту кислоту. Перекачує воду по замочувальній станції. Отримує і перекачує кукурудзяний екстракт. Регулює подачу замоченого зерна на переробку, пари для підігрівання води. Бере участь у ремонті устаткування. Спостерігає за режимом замочування візуально і за показаннями контрольно-вимірювальних приладів.

Повинен знати: технологічний процес замочування кукурудзяного зерна; будову замочувальної станції; вимоги до якості замоченого зерна; правила користування контрольно-вимірювальними приладами; методи контролю якості замочування.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес екстракції кави, олії з ефіроолійної, жироолійної сировини, одержує абсолютну олію ("абсолют"), під керівництвом апаратника більш високої кваліфікації. Завантажує і розвантажує екстрактори, заливає і зливає розчинники, подає шрот у шнеки, вивантажує відпрацьовану сировину, вугілля та інше. Включає, виключає і спостерігає за роботою устаткування. Спостерігає за якістю розчинника, що надходить, сировини. Веде процес відгонки розчинника з проекстрагованої сировини і з міцеля при нормальному тиску і під вакуумом. Зважує, змішує екстракт з порошком розчинної кави. Веде процес центрифугування, охолодження і перегону екстракту. Регулює роботу фільтрів зм’якшування води. Визначає густину екстракту на рефрактометрі. Відбирає проби. Веде технічну документацію.

Повинен знати: технологію і режим екстракції розчинної кави, ефірної олії, відгонки розчинників, одержання олії ("абсолют"); будову і правила експлуатації устаткування, яке використовується під час екстракції, випарних і вакуум-апаратів, допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів та комунікацій; властивості оброблюваного продукту і розчинників.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника-екстракторника 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес екстракції олії з ефіроолійної, жироолійної сировини на екстракційних однотипних апаратах і процес замочування кукурудзяного зерна в чанах замочувальної станції. Завантажує сировину в апарати і чани. Регулює режими екстракції і замочування кукурудзяного зерна за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами хімічних аналізів. Транспортує замочене зерно на наступні операції. Регулює подачу розчинників. Спостерігає за процесом відгонки і вакуум-відгонки розчинників.

Веде процес одержання абсолютних олій ("абсолют") з конкретів (екстрактових олій): розчинення конкретів у розчинниках, спостереження за температурою нагрівання і охолодження спиртового розчину, виморожування воску, контроль за повнотою виділення олії із воску, фільтрування охолодженого розчину на вакуум-фільтрах та інше. Спостерігає за роботою основного і допоміжного устаткування, усуває несправності в його роботі. Відбирає проби і проводить хімічні аналізи. Контролює якісні показники процесу екстракції олії, відгонки розчинників, замочування зерна і одержання абсолютних олій. Веде технічну документацію.

Повинен знати: технологію і режими екстракції ефірних та жирних олій, відгонки розчинників, замочування кукурудзяного зерна, одержання олії ("абсолют"); вимоги до якості готової продукції, напівфабрикатів, сировини; будову, принцип дії і правила експлуатації устаткування, контрольно-вимірювальних приладів і комунікацій; асортимент готової продукції; порядок відбирання проб; проведення хімічних аналізів.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника-екстракторника 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде окремі операції або комплекс операцій з екстракції олії на апаратах безперервної та періодичної дії різних систем із жироолійної, ефіроолійної сировини, процес одержання абсолютних олій ("абсолют") з конкретів. Веде процес екстракції кави на екстракційних апаратах. Визначає закінчення процесу екстракції. Регулює параметри технологічних режимів. Контролює роботу витратомірів. Обслуговує основне і допоміжне технологічне устаткування. Контролює якість готової продукції і напівфабрикатів.

Повинен знати: технологічний процес екстракції жироолійної, ефіроолійної сировини, розчинної кави, добування абсолютних олій з конкретів; схему розташування устаткування і комунікацій; будову, методи регулювання роботи устаткування, прийоми усунення несправностей в його роботі; види, призначення і принцип дії контрольно-вимірювальних приладів; способи регенерації розчинників, обробки активованого вугілля; норми витрат сировини, розчинників; вимоги до якості готової продукції.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника-екстракторника 4 розряду — не менше 1 року.


6-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес одержання жирної і ефірної олії методом екстракції в апаратах безперервної і періодичної дії різних систем за допомогою різних розчинників. Контролює роботу устаткування і параметри технологічного процесу екстракції за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами лабораторних аналізів та органолептично. Регулює процес екстракції відповідно до технологічного регламенту. Координує роботу екстракційного та підготовчого відділень (цехів).

Повинен знати: технологічний процес і режим екстракції олії з різних видів олійної сировини і правила його регулювання; фізико-хімічні і технологічні властивості матеріалу, що екстрагується; будову і правила експлуатації основного і допоміжного устаткування екстракційного цеху; засоби автоматизації, схеми комунікацій; призначення і принцип дії контрольно-вимірювальних приладів; методи контролю якості продукції; державні стандарти на сировину і готову продукцію; властивості розчинників.

Кваліфікаційні вимоги. Неповна вища освіта (молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника-екстракторника 5 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору