UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Машиніст тістомісильних машин

Машиніст тістомісильних машин

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес замісу опари. Підвозить, підносить сировину і матеріали до тістомісильних машин. Просіює та проціджує сировину. Завантажує сировину в тістомісильні машини за допомогою транспортуючих засобів або вручну. Вивантажує тісто. Включає та виключає тістомісильні машини. Веде процес замісу тіста під керівництвом машиніста більш високої кваліфікації.

Повинен знати: способи приготування опари, асортимент сировини, завантажуваної у тістомісильні машини; правила обслуговування тістомісильних машин.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес замішування тіста на машинах періодичної або безперервної дії у пропорціях, установлених рецептурою, для одержання однорідної маси тіста різних сортів, крім бісквітного, під керівництвом машиніста більш високої кваліфікації. Отримує, відважує, відміряє сировину для тіста за встановленою рецептурою. Регулює подавання компонентів до тістомісильних машин, режими їх роботи. Контролює за показаннями термометрів температуру тіста, емульсії; органолептично — консистенцію, вимішування та дозрівання тіста. Подає тісто на обробку. Включає та виключає обігрів емульсатора.

Повинен знати: сорти борошна, властивості тіста, ступінь пластичності та пружності; види збудників бродіння, які надають тісту смак, аромат та харчову цінність; технологічні вимоги до якості сировини та готового тіста для різних видів продукції; методи визначення готовності тіста; режими замісу тіста для різних видів виробів; будову і правила експлуатації тістомісильних машин.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста тістомісильних машин 2 розряду — не менше 1 року.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес замішування тіста на тістомісильних машинах періодичної або безперервної дії в пропорціях, установлених рецептурою, для одержання однорідної маси тіста різних сортів, крім бісквітного. Отримує, відважує, відмірює сировину для тіста у визначених пропорціях за встановленою рецептурою. Регулює режим і параметри процесу. Контролює якість готового продукту. Обслуговує механізм подавання тіста для пісочного печива на формування.

Повинен знати: сорти борошна; рецептуру замісу різних сортів тіста; властивості тіста, ступінь пластичності та пружності; види збудників бродіння, які надають тісту смак, аромат та харчову цінність; призначення дозувальної апаратури та правила поводження з нею; технологічні вимоги до якості сировини та готового тіста для різних видів продукції; методи визначення готовності тіста; режими замісу для різних видів виробів; правила регулювання роботи устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста тістомісильних машин 3 розряду — не менше 1 року.


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес замішування тіста для бісквітів, вафель, віденських та інших виробів на тістомісильних машинах періодичної або безперервної дії. Контролює якість первинної обробки (просіювання, проціджування) сировини, регулює подачу її у тістомісильну машину за допомогою дозаторів, Визначає за показанням контрольно-вимірювальних приладів температуру тіста та емульсії, швидкість вимішування. Органолептично визначає консистенцію, вимішування, дозрівання тіста. Контролює роботу транспортних пристроїв, дозаторів та інших приладів. Регулює режими роботи устаткування. Подає тісто на формування.

Повинен знати: рецептури, технології приготування тіста для різних сортів печива, тортів; вимоги до якості тіста, методи контролю; правила регулювання технологічного режиму та визначення готовності тіста; принцип роботи тістомісильних машин різних конструкцій, дозуючих пристроїв та контрольно-вимірювальних приладів; правила регулювання роботи устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста тістомісильних машин 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору