UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Сушильник харчової продукції

Сушильник харчової продукції

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес сушіння продукції повітрям. Насипає шар продукту на рами. Періодично перемішує (перевіряє, ворушить) продукт у процесі сушіння. Приймає касети з макаронами від різальників. Вирівнює сирі макарони. Розкладає короткорізані вироби на рамки, транспортери, розвішує їх на бастуни в установленому порядку. Відсортовує нестандартні напівфабрикати макаронних виробів. Установлює рамки чи касети з напівфабрикатами в сушильні шафи чи вагонетки. Підносить тару. Упаковує продукт у мішки, ящики, бочки. Відвозить висушений продукт на наступні операції чи на склад. Веде процес просушування вимитої порожньої скляної і металевої тари в сушарках різних конструкцій. Завантажує тару в сушильні камери, шафи чи апарати. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів подавання повітря і пари. Відбраковує нестандартну або забруднену тару. Миє устаткування. Прибирає приміщення.

Повинен знати: вимоги стандартів до якості сушіння; правила сушіння харчової продукції.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес сушіння твердих, сипучих продуктів, речовин у карусельних сушарках. Завантажує рівномірним шаром вручну або механічним способом продукт на стаціонарні рами, лотки (із тканини, сітки, перфорованих листів нержавіючого металу), хитні сита, рухомі стрічки конвеєру, касети і т. ін. Сушить методом виморожування. Сушить у природних умовах. Періодично переміщує продукт у процесі сушіння. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів температуру залежно від ступеню висушування продукту, подачу пари, газу. Перевіряє вологість висушеного продукту. Вивантажує висушений продукт, завантажує, відбраковує нестандартний. Транспортує на наступні операції чи на склад. Чистить, миє, проводить дезинфекцію устаткування, відбирає проби.

Повинен знати: будову і правила експлуатації обслуговуваного устаткування, правила користування контрольно-вимірювальними приладами; температурний режим і тривалість сушіння.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сушильника харчової продукції 1 розряду — не менше 0,5 року. Приклади робіт. Сушіння дробини, барди, казеїну, клею пектинового, крохмалю, цукру молочного, солі, морепродуктів, рибного борошна і тука, в’ялення риби.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес сушіння твердих, сипучих продуктів, речовин у вальцьових, камерних, тунельних, шафних і барабанних сушарках, печах. Виконує операції по сушінню продуктів, речовин на розпилювальних установках та у вакуум-сушарках під керівництвом сушильника більш високої кваліфікації. Веде процес сушіння картопляного пюре під керівництвом сушильника більш високої кваліфікації. Нейтралізує речовини. Завантажує сушарки, установки продуктом. Спостерігає за температурним режимом сушіння, вентиляційними системами і транспортуючими пристроями. Визначає момент закінчення сушіння органолептично чи за даними лабораторного аналізу. Вивантажує висушений продукт. Зважує, проводить відбраковку продукту, упаковує. Транспортує на наступні операції чи на склад. Усуває несправності в роботі устаткування.

Повинен знати: будову і принцип дії роботи сушарок, допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів; технологію процесу сушіння; методи усунення дефектів у роботі устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сушильника харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. Сушіння макаронних виробів, крохмалю, саго, кукурудзяного зародку, кукурудзяних кормів, солоду, сировини олійної (насіння, плодових кісточок), цукру, риби, білкового розчину.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес сушіння різних продуктів із пульту керування на шахтних, стрічкових (конвеєрних), шнекових і вакуум-вальцьових сушарках. Веде процес сушіння картопляного пюре в сушильних барабанах. Регулює температурний режим сушіння, вологість, тиск пари, контролює якість сушіння. Регулює кількість відпрацьованого повітря, що проходить, за допомогою поворотних шиберів. Спостерігає за вентиляційним і обігрівальним устаткуванням. Відбирає проби. Визначає момент закінчення сушіння органолептично або за даними лабораторного аналізу. Відбраковує дефектний продукт. Обслуговує допоміжне устаткування сушильного відділення. Усуває несправності в роботі устаткування. Чистить окремі частини сушильного устаткування. Веде технологічний журнал.

Повинен знати: технологічний процес і режими сушіння харчових продуктів; правила ведення і регулювання технологічного процесу сушіння; технологічні вимоги до висушеного продукту; органолептичні методи визначення якості напівфабрикату і готових виробів; вимоги державних стандартів і технічні умови до якості виробів; будову, технічні характеристики і правила експлуатації сушарок, допоміжного устаткування і контрольно-вимірювальних приладів; методи усунення дефектів у роботі устаткування.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сушильника харчової продукції 3 розряду — не менше 1 року. Приклади робіт. Сушіння дріжджів, короткорізаних макаронних виробів, зерна, картопляних продуктів, пластівців кукурудзяних, крупи, солоду, сировини олійної (насіння, плодових кісточок та ін).


5-й розряд

Завдання та обов’язки. Веде процес швидкісного безперервного підсушування рідини, напівфабрикатів, твердих мас великого об’єму та одержання порошків на розпилювальних і вакуум-сушарних установках різної конструкції, пневматичних сушарках безперервної дії, в сушарках із киплячим і віброкиплячим шаром. Веде процес сушіння сипучих продуктів на сушарках, оснащених реактивним двигуном. Перевіряє стан сушарної установки і насосів. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів надходження в сушарку газу, пари або підігрітого повітря, температурний режим сушіння. Спостерігає за температурою і тиском масла, яке надходить у турбіну. Регулює факел розпилення в процесі сушіння. Визначає закінчення процесу сушіння. Вивантажує висушений продукт із сушарки і направляє його на наступні операції. Проводить облік кількості одержаної продукції і записує параметри технологічного процесу у виробничому журналі. Готує устаткування до ремонту і приймає його із ремонту. Видаляє нагар із форсунок. Спостерігає за станом механізмів сушарки, чистотою фільтрів. Зачищує сушильну поверхню.

Повинен знати: технологію процесу сушіння і правила його регулювання; будову, принцип роботи обслуговуваного устаткування; правила експлуатації контрольно-вимірювальних приладів; схему комунікацій; технологічні властивості сировини; вимоги до сировини і висушеної продукції; вимоги державних стандартів і технічні умови до якості висушеної продукції.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією сушильника харчової продукції 4 розряду — не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору