UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників
  3. Робiтники
  4. Готувач харчової сировини

Готувач харчової сировини

1-й розряд

Завдання та обов’язки. Готує сировину для харчових виробництв вручну. Чистить овочі та фрукти за допомогою ножів до і після миття. Зрізує бадилля, корінці, кореневі мички, черешки. Виймає камінчики, знімає шкірку. Видаляє вічка з бульб. Вибраковує дефектні й недозрілі овочі та фрукти. Наколює овочі й фрукти вручну спеціальними наколювачами. Укладає в тару або на транспортер. Передає на подальшу обробку чи на склад. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: принцип роботи застосовуваних пристроїв; правила очищення й вибраковування овочів та фруктів; норми допустимих відходів; правила укладання в тару або на транспортер; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Короткострокове виробниче навчання або інструктаж. Без вимог до стажу роботи.


2-й розряд

Завдання та обов’язки. Готує сировину для харчових виробництв за допомогою машин, пристосувань та устаткування. Очищає овочі і фрукти. Наколює плоди на машинах. Висвірдлює качани головок капусти на свердлильних верстатах. Підігріває продукти за допомогою різних підігрівників для підготовки до консервування. Розкладає морожені субпродукти на стелажах або на столах для розморожування. Стежить за процесом розморожування. Вимочує, промиває продукцію до повного видалення забруднень у ваннах, підготовляє її і заливає водою з додаванням кислоти. Стежить за процесом обробки. Регулює обслуговуване устаткування. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: будову, правила обслуговування й регулювання застосовуваних машин, пристроїв і устаткування; режими розморожування, вимочування, промивання оброблюваної сировини; правила приготування розчинів потрібної концентрації; температурні режими підігрівання різних продуктів; необхідний тиск пари; правила експлуатації посудин під тиском; правила очищення лугом і промивання від нього овочів та фруктів; вимоги до якості оброблюваної сировини та її обробки; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Короткострокове виробниче навчання або інструктаж. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією готувача харчової сировини 1 розряду не менше 0,5 року.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Готує до розморожування і веде процес розморожування м’ясопродуктів. Сортує за категоріями і розподіляє по камерах розмороження. Стежить за розморожуванням. Додержує правил і норм охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: технологію і режими розморожування м’ясопродуктів; правила їх підготовки до розморожування; категорії м’ясопродуктів і правила розсортовування їх за категоріями; правила і норми охорони праці виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією готувача харчової сировини 2 розряду не менше 1 року.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору