5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде технологічний процес одержання сухого і модифікованого крохмалів на картопле- та кукурудзопереробних підприємствах. Обробляє крохмаль реагентами, промиває крохмаль, зневоднює на осушувальних центрифугах або на вакуум-фільтрах. Висушує крохмаль у сушарках різних систем, просіює крохмаль та упаковує продукцію. Регулює і підтримує заданий режим технологічного процесу за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами хімічних аналізів і візуальними спостереженнями. Здійснює налагодження роботи основного і допоміжного устаткування для виробництва сухого крохмалю, пускає і зупиняє його. Виконує нескладний ремонт устаткування та комунікацій. Веде розрахунки потрібної кількості сировини і допоміжних матеріалів. Приймає сировину. Веде облік готової продукції на початку та в кінці зміни, здає її на склад для зберігання. Відбирає проби для контролю виробництва й проведення хімічних аналізів. Веде технічну документацію. Несе відповідальність за витрати сировини та збереження тари для пакування сухого крохмалю. Забезпечує керування підпорядкованим персоналом.
Повинен знати: технологічну схему виробництва сухого і модифікованих картопляного та кукурудзяного крохмалів; будову устаткування та правила його експлуатації; фізико-хімічні та технологічні властивості сировини, допоміжних матеріалів, правила роботи з хімічними реагентами; державні стандарти і технічні умови на сировину і готову продукцію; норми витрат сировини та допоміжних матеріалів, методи контролю й регулювання технологічного режиму; правила ведення обліку та звітності.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду — не менше 1 року.