2-й розряд
Завдання та обов’язки. Обслуговує ділильні, формувальні, заокруглювальні, джгуторізальні машини всіх типів. Регулює надходження тіста у приймальний пристрій машини. Перевіряє якість і масу шматків тіста. Змащує і чистить окремі вузли машин. Укладає дошки і листи з напівфабрикатами на вагонетку, транспортер або пруфер. Виконує інші роботи під керівництвом машиніста вищої кваліфікації.
Повинен знати: технологічний процес оброблення та вистоювання тіста; методи органолептичної оцінки якості тіста; вимоги до якості тіста, маси і форми виробів; вплив якості тіста на масу виробів та на роботу механізмів; сорти тіста і готової продукції; будову, принцип роботи та правила експлуатації обслуговуваного устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
- у разі обслуговування тістообробного агрегата або однієї ділильної машини для оброблення штучних сортів хліба, булочних, бубличних і сухарних виробів.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією машиніста тістообробних машин 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
- у разі обслуговування тістообробного агрегата із завантаженням пруфера або двох ділильних машин, або однієї ділильної машини, яка працює на дві і більш печей.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж робота за професією машиніста тістообробних машин 3 розряду — не менше 1 року.