Завдання та обов’язки. Здійснює керівництво виробничо-господарською діяльністю цеху. Забезпечує виконання планових завдань з випуску продукції у заданому асортименті установленої якості відповідно до державних стандартів. Контролює дотримання установленого режиму ведення технологічного процесу, вживає заходів щодо усунення виявлених порушень. Забезпечує виконання робіт усіх дільниць цеху та їх взаємний зв’язок. На основі постійного проведення аналізу роботи цеху і розрахунків виробничих потужностей обладнання розроблює організаційно-технічні заходи з модернізації обладнання цеху. Бере участь у розробленні планових завдань цеху.
Встановлює відповідно до плану кількісні та якісні показники роботи технологічних установок. Бере участь у визначенні обсягів ремонтних робіт, складанні графіків на проведення планово-запобіжних ремонтів і контролює їх виконання. Забезпечує ефективну експлуатацію і зберігання обладнання, апаратів, технологічних трубопроводів, механізмів, споруд, інструменту, енергетичного господарства. Впроваджує прогресивну технологію виробництва та прогресивні норми матеріальних та трудових витрат. Подає заявки на матеріали, обладнання, арматуру, запчастини, інструмент, засоби індивідуального захисту і контролює їх виконання. Розробляє та здійснює заходи із зниження норм використання сировини, реагентів, енергоресурсів, допоміжних матеріалів.
Бере участь у розробленні заходів щодо усунення загазованості та запорошеності, використання безпечних методів зберігання шкідливих і вибухонебезпечних речовин, знешкодження стічних вод і шкідливих викидів. Проводить технічну підготовку персоналу. Веде оперативний облік показників роботи цеху, розробляє, складає і подає звіти, довідки з усіх питань, які стосуються діяльності цеху.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, методичні, нормативні та інші керівні матеріали, які стосуються виробничо-господарської діяльності цеху; державні стандарти і технічні вимоги до продукції цеху, технологію її виробництва; технологічну схему установок первинної та вторинної переробки нафти, контрольно-вимірювальні прилади; схеми постачання об’єктів цеху водою, електроенергією, парою, паливом, повітрям; обладнання цеху та правила його технічної експлуатації; порядок і методи техніко-економічного і виробничого планування; діючі положення з оплати праці, основи трудового законодавства; навички роботи з персоналом; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст, бакалавр). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією з оперативного керування виробництвом: для магістра або спеціаліста — не менше 3 років, бакалавра — не менше 4 років.