3-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює технічне обслуговування, поточний ремонт, регулювання механічної, електричної, гідравлічної частин та демонтаж торгових апаратів, автоматів, напівавтоматів, машин для обробки продуктів харчування, електротеплового торгово-технологічного обладнання, обладнання плодоовочевих баз. Проводить монтаж, демонтаж, технічне обслуговування, ремонт, налагодження механічної, електричної та гідравлічної частин холодильного обладнання під керівництвом електромеханіка більш високої кваліфікації.
Встановлює та регулює реле тиску та температур, запобіжні влаштування торгово-технологічного обладнання. Запресовує деталі на пресах. Балансує вентилятори. Здійснює монтаж комутаційних дротів. Спаює деталі різними припоями. Виправляє різьбу. Заряджає системи холодоагентом, маслом; перевіряє герметичність холодильних машин.
Повинен знати: принципи роботи та технічні вимоги до обслуговування апаратів, автоматів, напівавтоматів, машин для обробки продуктів харчування, електротеплового обладнання та обладнання плодоовочевих баз; способи визначення та усунення неполадок пускозахисної та регулюючої апаратури; призначення та правила застосування універсальних та спеціальних інструментів; види мастильних матеріалів; способи та правила зарядки систем холодоагентом; положення про систему технічного обслуговування та ремонту торгово-технологічного обладнання; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 3 розряду. Без вимог до стажу роботи.
Приклади робіт. Технічне обслуговування, демонтаж, поточний ремонт та регулювання автоматів для виготовляння та продажу рідких продуктів; для продажу консервованих перших та других страв, штучних товарів; апаратів пароварних електричних; грілей та шашличних, жаровень; кип’ятильників електричних; казанів варильних електричних; мармітів електричних для перших та других страв; машин та механізмів для очищення, подрібнення, нарізання, протирання продуктів харчування; машин та механізмів для змішування, перемішування, збивання продуктів харчування; машин, установок, агрегатів для виготовляння консервів з овочів та фруктів; плит електричних; напівавтоматів для продажу сигарет, сірників та газет; напівавтоматів багатотоварних; сковорід електричних; фритюрниць електричних; холодильників побутових та обладнання холодильного з виносними холодильними агрегатами продуктивністю до 3,5 кВт.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює капітальний ремонт, налагодження механічної, електричної, гідравлічної частин та монтаж торгових апаратів, автоматів та напівавтоматів, машин для обробки продуктів харчування, електротеплового торгового обладнання, обладнання плодоовочевих баз та приладів обладнання, що обслуговується. Проводить демонтаж, технічне обслуговування, ремонт, налагодження та монтаж холодильних машин з простими схемами автоматики. Установлює та регулює терморегулюючі, соленоїдні та баровентелі.
Заземлює, занурює електросилові установки. Проводить випробування машин та обладнання, які обслуговуються. Притирає, шабрує поверхні деталей та вузлів, що спряжені. Розділяє внутрішні бази, шліцові з’єднання. Підганяє натяги та зазори. Центрує деталі, що монтуються, вузли та агрегати. Зварює деталі обладнання, що обслуговується. Інструктує працівників торгівлі щодо правил експлуатації обладнання, що ремонтується. Веде встановлену технічну документацію.
Повинен знати: будову, технічні вимоги, способи та правила капітального ремонту та налагодження обладнання, яке обслуговується; основні види неполадок та способи їх усунення в холодильних машинах, обладнанні, приладах регулювання та захисту; правила вибору перерізу проводів, плавких вставок та приладів захисту залежно від струмового навантаження; властивості холодильних агрегатів; причини передчасного спрацювання та способи відновлення деталей та вузлів; режими та способи зварювання та паяння різних з’єднань та таких, що працюють під тиском; положення про інструктаж з охорони праці на підприємствах, в організаціях та установах; основи термодинаміки та теплових розрахунків холодильних машин; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 4 розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 3 розряду не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 4 розряду.
Приклади робіт. Капітальний ремонт, налагодження та монтаж автоматів для виготовляння та продажу рідких продуктів, консервованих перших та других страв, штучних товарів; спеціалізованих автоматів; апаратів пароварильних електричних; грілей та печей шашличних; жаровень; електричних кип’ятильників, котлів варильних, мармітів для перших та других страв, сковорід, фритюрниць; машин та механізмів для очищення, подрібнення, нарізання, протирання, для змішування, перемішування, збивання продуктів харчування; машин, установок, агрегатів для виготовляння консервів з овочів та фруктів; плит електричних; напівавтоматів для продажу сигарет, сірників та газет; холодильників побутових. Демонтаж, монтаж, технічне обслуговування, ремонт, налагодження машин холодильних без автоматичного відтавання батарей; обладнання холодильного з виносними холодильними агрегатами продуктивністю до 3,5 кВт; обладнання холодильного з вмонтованими холодильними агрегатами.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює технічне обслуговування, поточний ремонт та регулює механічну, електричну, електронну та гідравлічну частини та проводить демонтаж автоматичних, напівавтоматичних та поточно-механізованих ліній для роздавання їжі, переробки, фасування та упакування продовольчих товарів, виробництву напівфабрикатів, обладнання для виготовляння кулінарних виробів і приладів обладнання, що обслуговується, та електрощитів керування. Демонтує та здійснює технічне обслуговування, ремонт, налагодження та монтаж холодильних машин, що мають схеми; автоматики середньої складності. Випробовує деталі, що працюють під тиском. Знімає робочі діаграми та характеристики за результатами випробувань. Проводить статистичне та динамічне балансування деталей. Складає, регулює та налагоджує вимірювальні та випробувальні стенди та пульти.
Повинен знати: будову та технічні вимоги для обслуговування і поточного ремонту, регулювання автоматичних, напівавтоматичних, поточно-механізованих ліній, торговельного та холодильного обладнання, що обслуговується; режими роботи холодильних установок, електричні та електронні схеми автоматики; терміни, правила пневматичних та гідравлічних випробувань трубопроводів холодильних установок та перевірки герметичності їх розгалужених систем; способи та режими регенерації сорбентів, мастильних матеріалів; основи електроніки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки “Інженерна механіка” (спеціальність “Обслуговування та ремонт обладнання підприємств торгівлі і громадського харчування") чи професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 5 розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 4 розряду не менше 2 років та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 5 розряду.
Приклади робіт. Технічне обслуговування, демонтаж, поточний ремонт, регулювання автоматів для виготовляння пончиків, пиріжків та випікання виробів із рідкого тіста; автоматів для фасування крупи; ліній для комплектування, накопичення та відпускання комплексних обідів; ліній для переробки, фасування та пакування овочів та фруктів; ліній для виготовляння вареників; ліній для випускання очищеної картоплі та інших напівфабрикатів; ліній прилавків самообслуговування; ліній для пакування та фасування продовольчих товарів; машин для миття та перебирання овочів та фруктів; ліній для виготовляння млинців з начинкою; ліній для формування котлет та інших напівфабрикатів; печей конвеєрних для смаження виробів із м’яса. Демонтаж, монтаж, технічне обслуговування, ремонт, налагодження: кондиціонерів, льодогенераторів, машин холодильних з автоматичним відтаванням батарей, обладнання холодильного з виносними холодильними агрегатами продуктивністю понад 3,5 кВт.
6-й розряд
Завдання та обов’язки. Здійснює капітальний ремонт, налагодження механічної, електричної, електронної і гідравлічної частин, монтаж автоматичних, напівавтоматичних і поточно-механізованих ліній для роздавання їжі, для переробки, фасування та упакування продовольчих товарів, з виробництва напівфабрикатів, обладнання для виготовляння кулінарних виробів та приладів обладнання, що обслуговується. Проводить демонтаж, технічне обслуговування, ремонт, налагодження та монтаж холодильних машин з складними та особливо складними схемами автоматики та з автоматичними системами керування. Здійснює комплексне випробування електроапаратів та станцій керування зі зняттям експлуатаційних діаграм та характеристик. Випробовує на стендах електронних контрольно-вимірювальних та контрольно-реєструючих приладів. Регулює електронні блоки, що входять до складу електронного торговельного та холодильного обладнання.
Повинен знати: конструктивні особливості, кінематичні, технологічні та електричні схеми автоматичних, напівавтоматичних, поточно-механізованих ліній та всього торговельного і холодильного обладнання; будову приладів електронних схем та електричних систем дистанційного керування; методи розрахунку окремих елементів регулюючого та електронного обладнання; правила ведення формулярів та експлуатаційної документації; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом підготовки “Інженерна механіка” (спеціальність “Обслуговування та ремонт обладнання підприємств торгівлі і громадського харчування"), курсове підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією електромеханіка торговельного та холодильного обладнання 5 розряду не менше 3 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням кваліфікації електромеханіка 6 розряду.
Приклади робіт. Капітальний ремонт, налагодження і монтаж автоматів для виготовлення пончиків, пиріжків та випікання виробів із рідкого тіста; автоматів для фасування крупи; ліній для комплектування, накопичення та відпускання комплексних обідів; ліній для перебирання, фасування та пакування овочів та фруктів; ліній для виготовлення вареників; ліній для очищення картоплі та вироблення інших напівфабрикатів; ліній прилавків самообслуговування; ліній для пакування та фасування продовольчих товарів; машин для миття та перебирання овочів та фруктів; ліній для виготовляння млинців з начинкою; ліній для формування котлет та інших напівфабрикатів; печей конвеєрних для смаження виробів з м’яса. Демонтаж, монтаж, технічне обслуговування, ремонт та налагодження: льодогенераторів з електронними приладами в схемах автоматики; машин холодильних з дистанційним керуванням; машин холодильних із застосуванням напівпровідникових пристроїв на транзисторних елементах в схемах автоматики; машин холодильних з програмним керуванням, машин холодильних з електронними приладами в схемах автоматики; фризерів.