3-й розряд
Завдання та обов’язки. Готує кондитерські вироби середньої складності для туристів на пасажирських суднах. Готує різноманітні види тіста (пісочне, листкове, дріжджове, прісно-здобне, пряничне, заварне, бісквітне), штампує, формує з нього вироби, відсаджує їх на кондитерські листи. Готує різного виду начинки, креми, помадки. Виробляє штучні кондитерські й хлібобулочні вироби, прості масові торти й вироби з морозива. Оздоблює та прикрашає вироби кремом, помадкою, шоколадом, марципаном, зацукрованими фруктами. Наносить на кондитерські вироби трафаретний малюнок за еталоном в одну фарбу або з нескладним сполученням фарб. Затарює готову кондитерську продукцію.
Повинен знати: види, асортимент і технологію приготування кондитерських виробів середньої складності; основні властивості сировини, матеріалів, напівфабрикатів, які використовуються для виготовлення кондитерських виробів середньої складності; ознаки доброякісності сировини та органолітичні методи її визначення; норми витрати сировини та напівфабрикатів; вимоги до якості кондитерської продукції, види дефектів, способи їх запобігання та усунення; технологію виготовлення начинок, кремів і помадок; способи оздоблення кондитерських виробів кремом, помадкою, шоколадом, марципаном, зацукреними фруктами; технологію нанесення на кондитерські вироби трафаретного малюнку за еталоном в одну фарбу або з нескладним сполученням фарб; порядок користування збірником рецептур борошняних кондитерських виробів; умови, терміни зберігання й реалізації готової кондитерської продукції; призначення, будову й правила експлуатації механічного, теплового, вагомірного й холодильного обладнання, що використовується; англійську мову в межах кваліфікації; особливості роботи суднових ресторанів; основні знання про будову й обладнання суден.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи в сфері громадського харчування не менше 1 року.