Завдання та обов’язки. Обслуговує пасажирів судна за їх замовленням у рейсі, надає різноманітні послуги пасажирам під час їх розміщення на судні або висадки із судна. Підраховує вартість послуг та здійснює з пасажирами розрахунок. Приймає замовлення від пасажирів на доставлення в каюту або до місць відпочинку прохолоджувальних напоїв, фруктів, страв, винно-горілчаних напоїв, тютюнових виробів тощо; надає інші послуги, що передбачаються переліком. Надає першу медичну допомогу пасажирам у разі їх захворювання, викликає лікаря.
Повинен знати: правила й форми обслуговування різноманітних контингентів пасажирів у суднових умовах; правила етикету й техніку обслуговування іноземних пасажирів; асортимент існуючих у суднових ресторанах, кафе й барах страв, напоїв, тютюнових виробів тощо; правила й порядок подавання страв і напоїв, правила розрахунку з пасажирами; обладнання та розташування пасажирського судна; одну з іноземних мов (англійську, німецьку тощо) у межах кваліфікації; правила надання першої медичної допомоги.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта.
Професійно-технічна освіта. Без вимог до стажу роботи.