Завдання та обов’язки. Керується чинним законодавством України про охорону здоров’я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, організацію санітарно-епідеміологічної служби; санітарним законодавством.
Аналізує санітарно-епідеміологічну ситуацію, виявляє пріоритетні фактори несприятливої дії на здоров’я та здійснює дійові заходи. Організовує лабораторно-інструментальний контроль за об’єктами народного господарства.
Розробляє та впроваджує гігієнічне нормування шкідливих речовин і методи контролю за ними. Проводить санітарне обстеження об’єктів комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, харчової промисловості, промислових об’єктів, дитячих та лікувально-профілактичних закладів у формі запобіжного та поточного санітарного нагляду. Аналізує результати санітарних обстежень, лабораторних досліджень, розслідувань спалахів гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь, робить кваліфіковані висновки.
Розробляє гігієнічні рекомендації з оздоровлення умов праці, побуту і відпочинку, організовує та контролює їх виконання. Планує роботу та проводить аналіз її результатів. Веде лікарську документацію. Керує роботою середнього медичного персоналу. Бере активну участь у поширенні медичних знань серед населення. Постійно удосконалює свій професійний рівень.
Повинен знати: чинне законодавство про охорону здоров’я та нормативні документи, що регламентують діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, основи права в медицині; організацію санітарно-епідеміологічної служби; права, обов’язки та відповідальність лікаря із загальної гігієни; гігієнічні вимоги до факторів навколишнього середовища, будівель, пестицидів, полімерних, синтетичних матеріалів, препаратів побутової хімії та інше; специфічні для гігієни методи дослідження та контролю факторів навколишнього середовища і здоров’я населення; методичні підходи до виявлення зв’язку між станом здоров’я та факторами навколишнього середовища; медичну статистику, загальну та спеціальні гігієни, суміжні дисципліни; правила оформлення медичної документації; передові інформаційні та Iнтернет технології; сучасну наукову літературу та науково-практичну періодику за фахом, методи її аналізу та узагальнення.
Квалiфiкацiйнi вимоги
Лікар із загальної гігієни вищої кваліфікаційної категорії:
повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки “Медицина”, спеціальністю “Медико-профілактична справа”. Спеціалізація за фахом “Загальна гігієна” (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли, тощо). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї I спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 10 років.
Лікар із загальної гігієни I кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки “Медицина”, спеціальністю “Медико-профілактична справа”. Спеціалізація за фахом “Загальна гігієна” (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли, тощо). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) I кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 7 років.
Лікар із загальної гігієни II кваліфікаційної категорії:
повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки “Медицина”, спеціальністю “Медико-профілактична справа”. Спеціалізація за фахом “Загальна гігієна” (інтернатура, курси спеціалізації). Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли, тощо). Наявність-сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом понад 5 років.
Лікар із загальної гігієни: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки “Медицина”, спеціальністю “Медико-профілактична справа”. Спеціалізація за фахом “Загальна гігієна” (інтернатура, курси спеціалізації). Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.