2-й розряд
Завдання та обов’язки. Виконує підсобні роботи під час добування розчинних речовин у дифузійних апаратах із забезпеченням їх герметичності. Перекриває водяні крани. Підтримує нормальний рівень жому у жомових жолобах. Регулює за показаннями контрольно-вимірювальних приладів роботу жимової мішалки. Відбирає проби.
Повинен знати: розміщення устаткування, правила користування контрольно-вимірювальними приладами; періоди відбору проб.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Виконує окремі операції по веденню технологічного процесу добування розчинних речовин у дифузійних апаратах. Завантажує дифузори та дифузійні батареї, вивантажує з них відходи. Відкачує соки у мірники. Запускає та зупиняє апарати. Готує дезінфікуючі засоби; чистить та миє устаткування.
Повинен знати: основи технологічного процесу, властивості сировини і готової продукції; порядок завантаження та розвантаження дифузорів і дифузійних батарей; правила приготування дезінфікуючих засобів та їх використання; правила експлуатації устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника дифузії 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес добування розчинних речовин у дифузійних апаратах та батареях періодичної дії за заданою технологією. Підбирає схеми дифузії і встановлює дифузійні апарати на певний режим роботи. Регулює параметри технологічного режиму за показаннями контрольно-вимірювальних приладів або за результатами лабораторних аналізів. Визначає момент закінчення процесу дифузії та повноту добування речовин. Здійснює транспортування готового продукту на наступні операції. Перевіряє роботу устаткування, виявляє та усуває несправності в його роботі. Веде технічну документацію.
Повинен знати: будову устаткування та контрольно-вимірювальних приладів; схему розташування комунікацій; властивості сировини; основи технології та параметри технологічного режиму, правила його регулювання; правила експлуатації устаткування; вимоги до якості готової продукції; порядок ведення обліку.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника дифузії 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес добування розчинних речовин у дифузійних апаратах і батареях безперервної дії. Регулює параметри технологічного режиму. Визначає повноту добування цукру зі стружки. Виявляє та усуває несправності в роботі устаткування.
Повинен знати: будову устаткування та контрольно-вимірювальних приладів; технологічний процес добування розчинних речовин, параметри його режимів і правила регулювання; вимоги до якості готової продукції; правила експлуатації устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника дифузії 4 розряду — не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес добування розчинних речовин у дифузійних апаратах безперервної дії з автоматизованим дистанційним керуванням. Регулює параметри технологічного режиму: температуру барометричної та компресової води, соку, тиску пари. Проводить рівномірне завантаження стружки в апарати, соку в обшпарювач, відкачування соку. Визначає повноту добування речовин. Обслуговує устаткування, виявляє та усуває несправності в його роботі.
Повинен знати: конструктивні особливості устаткування з автоматизованими системами керування процесом; схему розташування комунікацій; параметри технологічного режиму і правила їх регулювання; вимоги до якості дифузійного соку; правила експлуатації устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника дифузії 5 розряду — не менше 1 року.