1-й розряд
Завдання та обов’язки. Розкачує вручну тісто, цукеркову масу в пласти або батони по заданій технології до необхідної товщини. Ріже вручну ножем розкачане тісто на порції.
Повинен знати: густину, товщину і способи розкачування тіста та маси.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес вальцювання (розкачування)
маси, тіста, крім затяжних сортів або напівфабрикатів на тістовальцювальних машинах різних конструкцій. Подає масу, яку вальцюють, на валки машини вручну або за допомогою засобів транспортування. Визначає органолептично готовність і якість вальцювання. Транспортує провальцьовану масу або тісто на наступну обробку. Регулює подачу маси, величину зазору між валками.
Повинен знати: властивості маси, яка вальцюється; вимоги до якості розкачування маси; будову і правила експлуатації вальцювальних машин; правила регулювання товщини тіста, напівфабрикатів; органолептичні способи і методи визначення якості тіста і напівфабрикатів.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією вальцювальника сировини та напівфабрикатів 1 розряду — не менше 0,5 року.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес вальцювання для одержання однорідної маси затяжних сортів тіста, пелюсток олійного сім’я, шоколадної і сиркової маси, крупки, начинок і т. ін. на вальцювальних машинах різних конструкцій, які мають до 4-х валків. Подає сировину до вальцювальних машин. Розподіляє сировину по ширині валу. Спостерігає за якістю продукту за показаннями контрольно-вимірювальних приладів і органолептично. Обслуговує вальцювальні або розтираючі машини і устаткування.
Повинен знати: вимоги до сировини, яка вальцюється; способи встановлення зазору між валками; технологічні вимоги до продукту; правила експлуатації вальцювальних машин.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією вальцювальника сировини та напівфабрикатів 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
- у разі обслуговування вальцювальних машин з п’ятьма і більше валками в олієжировому і кондитерському виробництвах, у разі виробництва затяжних сортів тіста, шоколадної і сиркової маси, галет, крекера, крупки.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією вальцювальника сировини та напівфабрикатів 3 розряду — не менше 1 року.