2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес варіння екстракту, мильного кореня у котлі з паровим обігрівом та уварювання у концентраторі. Дробить та промиває мильний корінь. Завантажує варний котел мильним коренем та розвантажує (зливає) екстракт. Наповнює котли водою. Регулює режим варіння за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Визначає ареометром питому вагу відвару і закінчення процесу. Фільтрує відвар до і після уварювання. Транспортує відвар у збірник.
Повинен знати: режими варіння, способи визначення питомої ваги відвару; будову та правила регулювання роботи обслуговуваного устаткування; призначення контрольно-вимірювальних приладів.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес варіння сиропів, соків, екстрактів або колеру з різних видів сировини у дегустаторах або варних котлах. Дозує компоненти за заданою рецептурою. Просіває цукор. Завантажує цукор у бункер, котел вручну чи за допомогою механічного або пневматичного транспорту. Перемішує суміші та нагріває їх. Контролює якість і визначає густину (концентрацію) сиропу. Відбирає проби та проводить аналізи. Фільтрує сиропи. Перекачує зварений сироп у збірники зберігання або на наступні операції. Чистить, миє та дезінфікує устаткування. Усуває несправності в роботі устаткування. Готує дезінфікуючий розчин. Веде технічну документацію.
Повинен знати: режими варіння для різних видів сировини, рецептури приготування суміші; вимоги до якості сировини та готової продукції; ознаки готовності продукції; будову та правила обслуговування устаткування; призначення контрольно-вимірювальних приладів.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією варника сиропів, соків та екстрактів 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес приготування сиропів з пульта керування на сиропній станції, оснащеній системою пневматичної подачі цукру. Контролює роботу устаткування. Регулює режими процесу варіння за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Веде технологічний журнал.
Повинен знати: режими приготування сиропу установленої концентрації; схему та розташування трубопроводів та устаткування; будову автоматичної апаратури для регулювання роботи та блокування устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією варника сиропів, соків та екстрактів 3 розряду — не менше 1 року.