2-й розряд
Завдання та обов’язки. Завантажує до заданого рівня і вивантажує вручну чи за допомогою пневмотранспорту, тельфера, лебідки, елеватора, транспортера та інших завантажувальних механізмів котли, чани, баки, бункери, розфасувальні, вибійні, подрібнюючі, набійні, дозувальні, борошнопосипальні, просіювальні та інші машини і автомати продуктами, матеріалами, сировиною, напівфабрикатами. Засипає борошно в силоси до 5 т за зміну або сухі компоненти борошна для млинців за встановленою рецептурою. Регулює просівальне устаткування, самотяги і бурати. Підносить продукти, матеріали, доставляє за допомогою засобів транспортування (візків, вагонеток, вантажного ліфта, транспортера і т. п.). Відвозить розвантажені матеріали, сировину, напівфабрикати. Рівномірно розподіляє і розрівнює продукти по всій площі технологічного устаткування. Розпаковує продукцію. Відвозить порожню тару. Обслуговує засоби переміщення і вантажно-розвантажувальні пристрої.
Повинен знати: асортимент завантажуваного продукту, строки і порядок завантаження; правила обслуговування устаткування; органолептичні методи визначення якості сировини.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Завантажує до заданого рівня і вивантажує вручну чи за допомогою пневмотранспорта, тельфера, лебідки, елеватора, транспортера та інших завантажувальних механізмів місткості для зберігання сировини, сушильні камери, камери обкурювання, холодильні камери, обжарювальні і коптильні печі, автоклави, екстрактори, завальні ями продуктами, матеріалами, сировиною, напівфабрикатами та сушильні канали вагонетками з клеєм і желатином. Засипає борошно в силоси понад 5 т за зміну. Навішує, установлює, укладає на засоби переміщення. Транспортує завантажені і вивантажені продукти, матеріали, сировину, напівфабрикати, гарячий шрот. Перекачує жири. Рівномірно розподіляє і розрівнює продукти по всій площі устаткування. Установлює ящики, коробки, корзини, продукти, матеріали, сировину, напівфабрикати у штабелі, стопи і т. п. Усуває несправності в роботі устаткування і транспортних засобів.
Повинен знати: основні властивості завантажуваного продукту;
асортимент, сорт, розміри, вагу, якість; норми завантаження і вивантаження продукту, матеріалів, напівфабрикатів; строки і порядок завантаження; будову і правила експлуатації устаткування.
Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією дозувальника харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року.