1-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес пресування розсипчастих речовин у кіпи, паки, брикети на пресах різних систем під керівництвом пресувальника більш високої кваліфікації. Завантажує прес. Подає пару. Знімає із пресу кіпи, паки, брикети, укладає їх у штабелі або транспортує на склад. Чистить преси.
Повинен знати: види переробки сировини; режими пресування:
правила виконання робіт.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
Приклади робіт. Пресування лузги насіння, відходів тютюнового виробництва.
2-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес формування, штампування, ущільнення, змінення форми сипких або твердих мас у брикети, бруски, кубики на штампувальних, роликових, гвинтових, важільних ручних і інших пресах без зв’язуючих речовин або пресує продукцію в кіпи, паки на пресах різної конструкції. Запускає, зупиняє, завантажує прес, заповнює форми продуктом. Регулює режим тиску на пресах залежно від складу і якості продукту, що пресується, за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, надходження продукту з дозаторів на прес. Підігріває матриці. Перевіряє органолептично якість пресування. Вивантажує продукт із пресу, перевіряє вагу та густину брикетів. Транспортує готову продукцію на наступні операції, лом на повторну переробку. Знімає після пресування болванки і воронки. Змащує і протирає устаткування, усуває несправності в його роботі.
Повинен знати: технологічний режим формування, штампування, пресування; види сировини; вимоги до якості пресованої продукції; будову та правила обслуговування і регулювання пресів, допоміжного устаткування; призначення контрольно-вимірювальних приладів.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією пресувальника-формувальника харчової продукції 1 розряду — не менше 0,5 року.
Приклади робіт. Пресування-формування сухого жому, харчових концентратів, компактної косметики, кофеїнового матеріалу, тютюнової сировини, сушених фруктів і овочів, хмелю.
3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес формування сипких, порошкоподібних, твердих та пастоподібних продуктів у брикети, бруски, цеглини, кубики, жмути, трубки, гранули на ротаційних і гідравлічних пресах періодичної і безперервної дії, на механічних пресах із застосуванням зв’язуючих речовин під тиском або на автоматичних пресах. Рівномірно подає з дозаторів або транспортерами сировину на пресформи, насосами по трубопроводах воду, емульсії або масло (олію). Установлює та регулює режим пресування залежно від складу продукту і якості. Прогріває камери-матриці пресів та шнеки-змішувачі. Контролює режим нагрівання, охолодження, тиск за показаннями контрольно-вимірювальних приладів. Перевіряє органолептично якість продукту пресування, густину брикетів, брусків, кусків, плиток, кубиків, гранул і т. ін. Завантажує прес або розбирає прес-форми. Дістає або вибиває готовий продукт із пресформ вручну або гідровибиванням. Веде облік випуску продукції. Відсортовує деформований продукт. Ріже вироби. Транспортує пресовані продукти на наступні операції або на склад.
Повинен знати: технологію формування та пресування; вимоги до якості, ваги, зовнішнього вигляду пресованої і формованої продукції; види, властивості та склад продукту; будову, правила обслуговування та регулювання роботи пресів, допоміжного устаткування; правила вибивання продукції без пошкодження форм; органолептичні методи оцінки якості напівфабрикату і готової продукції.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією пресувальника-формувальника харчової продукції 2 розряду — не менше 1 року.
Приклади робіт. Формування комбікормових брикетів, брусків і кусків мила, цукру-рафінаду.