3-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес конширування (оброблення)
шоколадних мас під керівництвом машиніста вищої кваліфікації. Завантажує шоколадну масу в шоколадообробні машини. Додає есенції та масло какао відповідно до рецептури. Контролює дотримування технологічного регламенту і закінчення процесу оброблення. Вивантажує шоколадну масу за допомогою насосів і передає на подальше дороблення.
Повинен знати: технологію та режим оброблення шоколадних мас;
будову та правила експлуатації шоколадообробних машин; схему комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією шоколадника 2 розряду — не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес конширування (оброблення)
шоколадних мас для десертного й масового видів шоколаду на шоколадообробних машинах усіх типів. Контролює дотримання постійної температури шоколадної маси протягом усього процесу конширування й оптимальних технологічних і органолептичних параметрів: в’язкості, консистенції, смаку, аромату. Вводить ароматичні речовини, какао-масло та розріджувачі. Підготовляє шоколадні маси до формування виробів у заданому асортименті.
Повинен знати: технологію та режим оброблення шоколадних мас для різних видів шоколаду, вимоги до технологічних та органолептичних показників шоколадної маси; будову та правила експлуатації шоколадообробних машин і комунікацій.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією машиніста шоколадообробних машин 3 розряду або шоколадника 3 розряду — не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов’язки. Веде процес конширування (оброблення)
шоколадних мас на автоматизованих потокових лініях з пульта керування. Регулює температуру шоколадної маси. Дотримується технічних й органолептичних параметрів шоколадних мас. Відбирає проби. Коригує структурно-механічні характеристики шоколадних мас введенням какао-масла та розріджувачів. Визначає момент закінчення процесу оброблення, вивантажує шоколадну масу та передає її на подальше перероблення.
Повинен знати: технологію процесу оброблення шоколадних мас на автоматизованих потокових лініях; будову та правила експлуатації устаткування, контрольно-вимірювальних приладів, що входять у лінію.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією машиніста шоколадообробних машин 4 розряду — не менше 1 року.