Апаратник приготування ферментного препарату
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес приготування та стерилізації живильних середовищ для вирощування культури бактерій під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Дозує компоненти живильних середовищ та готує розчини. Стерилізує живильні середовища при високій температурі та під тиском в автоклавах та ферментаторах. Охолоджує живильні середовища. Стерилізує посуд і апарати. Дезінфікує приміщення. Обслуговує допоміжне устаткування - вентилятори, фільтри, компресори, сепаратори, насоси.
Повинен знати: технологічну схему виробництва ферментного препарату; принцип роботи основного та допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів та комунікацій; прийоми роботи.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес посіву та вирощування культури бактерій для змивання емульсійного шару з триацетатних кінофотоюгівок. Розраховує компоненти живильних середовищ посівного матеріалу залежно від його активності. Дозує, завантажує та стерилізує живильні середовища в автоклаві і ферментаторах. Здійснює посів біомаси на живильне середовище в апаратах. Регулює процеси ферментації та перемішування. Регулює температуру живильних середовищ термостаті, кількість стиснутого повітря, яке пропускається через ферментатор. Контролює якість живильного середовища та ферментного розчину, що отримується, за допомогою контрольно-вимірювальних приладів та за результатами фізико-хімічних аналізів. Виконує прості фізико-хімічні аналізи (визначення активності розчину, pH середовища розчину, чистоти культури бактерій тощо). Записує у журналі показники ведення технологічного процесу. Керує апаратниками нижчої кваліфікації.
Повинен знати: технологічну схему виробництва ферментного препарату; біохімічні основи та суть технологічного процесу виробництва ферментного препарату; фізико-хімічні властивості сировини та матеріалів; технічні умови на сировину та готовий препарат; будову та принцип роботи ферментатора та контрольно-вимірювальних приладів.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника приготування ферментного препарату 3 розряду - не менше 1 року.