2-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес екстрагування (екстракції) під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Готує та завантажує сировину. Бере участь в обслуговуванні технологічного устаткування. Відбирає проби. Чистить апарати. Готує устаткування до ремонту.
Повинен знати: технологічний процес, будову та принцип роботи устаткування; властивості сировини, напівфабрикатів, готового продукту та вимоги до них, правила відбору проб,
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде прості технологічні процеси екстрагування водою або виконує окремі операції під час складних процесів екстрагування. Готує, пускає та зупиняє устаткування: реактори, найпростіші екстрактори типу ділильних лійок, екстракційні колони, сушарки, фільтровальну та допоміжну апаратуру. Спостерігає та регулює процес за допомогою контрольно-вимірювальних приладів. Обліковує витрати сировини та матеріалів.
Повинен знати: технологічний процес, будову та принцип роботи устаткування та контрольно-вимірювальних приладів; властивості сировини, напівфабрикатів, готового продукту та вимоги до них; правила відбору проб.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника екстрагування 2 розряду - не менше 1 року.
Приклади робіт.
1. Екстрагування у виробництві алкалоїдів - морфін з макової голівки, цитизин, пахікарпин тощо.
2. Екстрагування у виробництві вітамінів - амідопірін, концентрат вітаміну C, барвник.
3. Екстрагування у виробництві галенових препаратів - целоїдин, шлунковий сік, гірчичники.
4. Екстрагування у виробництві гормонів - метилтестостерон, кофеїн.
5. Екстрагування у виробництві органічних препаратів - ланолін, ментол кристалічний, промедол.
6. Екстракція хвойної лапки з одночасним уварюванням екстракту.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде складний технологічний процес екстрагування або особливо складний під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Підігріває, змішує, відстоює, подрібнює, розділяє шари у випадках, які передбачені регламентом, додає розчинник певної концентрації. Визначає закінчення процесу екстрагування. Очищає розчин устоюванням або фільтрацією, виділяє речовину з розчину випарюванням або кристалізацією. Уловлює пари розчинників. Дистилює або відганяє розчинники (регенерує). Підтримує температурний режим за стадіями процесу.
Реґудює подавання продуктів, розчинів та співвідношення компонентів. Розраховує кількість розчинників і продукту залежно від необхідної концентрації розчину. Контролює та регулює параметри технологічного процесу: тиск, температуру, рівні, час, концентрацію за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами аналізів та візуально. У разі потреби розраховує витрати сировини та вихід продукції.
Провадить аналізи. Обслуговує екстракційні та дистиляційні колони, вакуум апарати, випарники, змішувачі, теплообмінники, конденсатори, збірники, місткості, насоси, мірники, холодильники та інше устаткування. Продуває трубопроводи парою, провадить санітарну обробку устаткування та інвентаря. Перевіряє герметичність устаткування. Запобігає несправностям у роботі устаткування і комунікацій та усуває їх, провадить простий ремонт.
Повинен знати: технологічну схему дільниці, яка обслуговується; будову, принцип роботи основного та допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів; схему арматури та комунікацій; фізико-хімічні основи та суть технологічного процесу екстрагування; властивості продуктів, розчинників і розчинів, правила поводження з ними; технологічний режим і правила регулювання процесу; способи регенерації розчинників; методику проведення аналізів; правила відбору проб; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника екстрагування 3 розряду - не менше 1 року.
Приклади робіт.
Ведення процесу екстрагування живильних речовин з бурякового жому, соєвих бобів, солодових ростків тощо на екстракторах періодичної дії у виробництві ферментних препаратів.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде особливо складний технологічний процес екстрагування або керує апаратниками нижчої кваліфікації під час ведення складного процесу екстрагування. Ретельно змішує вихідну суміш та екстрагент з метою збільшення поверхні контакту між фазами; розділяє дві незмішувальні рідкі фази (екстракт та рафінат). Регенерує екстрагент, видаляє його з екстракту та рафінату. Звільнює апарати самопливом або стиснутим повітрям. Обслуговує багатоступінчасті екстрактори, дифузори та екстракційні колони, які працюють за принципом протитечії, дозатори, сепаратори, уловлювачі, відцентрові насоси, контрольно-вимірювальні прилади. Обліковує витрати сировини та вихід готової продукції.
Повинен знати: технологічну схему виробництва; будову та конструктивні особливості багатоступінчастих екстракторів та екстракційних колон, які працюють за принципом протитечі, а також основного та допоміжного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів; схему арматури, комунікацій на дільниці, яка обслуговується; фізико-хімічні властивості сумішей, розчинників та готового продукту; фізико-хімічні основи, суть та параметри технологічного процесу; правила регулювання процесу; норми витрат сировини, напівпродуктів та виходу готового продукту; методику розрахунку дозування компонентів; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.
Кваліфікаційні вимоги.
Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника екстрагування 4 розряду - не менше 1 року.
Приклади робіт.
Ведення процесу екстрагування пектину, амінокислот, вуглеводів та інших живильних речовин в екстракторах безперервної дії у виробництві ферментних препаратів.
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде особливий технологічний процес екстрагування та керує апаратниками нижчої кваліфікації. Керує технологічним процесом та реґулює його відповідно до робочих інструкцій. Стежить за показаннями контрольно-вимірювальних приладів та засобів автоматики, за станом та роботою устаткування. Заміряє витрати сировини та вихід готового продукту, оцінює їх якість за результатами аналізів. Виконує контрольні аналізи. Бере участь у ремонтних роботах основного та допоміжного устаткування.
Повинен знати: технологічну схему виробництва; будову та правила експлуатації багатоступінчастих екстракторів та екстракційних колон, які працюють за принципом протитечії, а також основного та допоміжного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів; схему арматури, комунікацій на дільниці, яка обслуговується; фізико-хімічні основи, суть та параметри технологічного процесу, правила регулювання процесу; норми витрат сировини, напівпродуктів та виходу готового продукту; методику розрахунку дозування компонентів; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.
Кваліфікаційні вимоги. Неповна вища освіта (молодший спеціаліст), без вимог до стажу роботи. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника екстрагування 5 розряду - не менше 1 року.
Приклади робіт.
Ведення процесу екстрагування у виробничих капролактаму, ферментів та бактерій в екстракторах роторного типу.