3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес лускування під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Бере участь у підготовці та завантаженні сировини. Подає охолоджену воду. Бере участь в зніманні, упаковуванні та транспортуванні готового продукту на склад. Відбирає проби. Чистить та змазує устаткування, промиває барабан. Готує устаткування до ремонту.
Повинен знати: технологічну схему дільниці, яка обслуговується; будову, принцип роботи основного та допоміжного устаткування; суть технологічного процесу; фізико-хімічні властивості сировини, напівфабрикатів і продуктів; вимоги до сировини та готової продукції; правила відбору проб.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес лускування. Подає розплавлений продукт в апарат. Стежить за рівнем плаву в апараті, затвердненням плаву і утворенням плівок на барабані, який обертається. Візуально визначає та регулює товщину плівки, зрізання застиглого продукту, подрібнення, обсипання та ущільнення його у барабанах. Реґулює натискання різального ножа, упаковує та транспортує готовий продукт на склад.
Контролює та регулює технологічний процес: температуру плаву, охолоджувальної води, готового продукту, задане число обертів барабана за показаннями контрольно-вимірювальних приладів та результатами аналізів. Провадить аналізи. Обліковує вихід готової продукції, витрати та необхідну кількість тари. Обслуговує установки лускування, механічний ущільнювач, контрольно-вимірювальні прилади та інше устаткування. Усуває несправності у роботі устаткування. Приймає устаткування з ремонту. Керує апаратниками нижчої кваліфікації.
Повинен знати: технологічну схему дільниці, яка обслуговується; будову основного та допоміжного устаткування; технологічний режим та правила його регулювання; фізико-хімічні властивості сировини, напівфабрикатів та продуктів; вимоги до сировини та готової продукції; методику проведення аналізів; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника лускування 3 розряду - не менше 1 року.