RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Справочник квалификационных характеристик профессий работников
  3. Робітники
  4. Апаратник приготування емульсій

Апаратник приготування емульсій

3-й розряд

Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес приготування поліакриламідної або латексної емульсії, нітрогрунту та основного фарбового ґрунту для ґрунтування пергамінового та гліфталевого лінолеуму у різних типах змішувальних апаратів-вібромлинах, змішувачах, вальцях та фарботерках, а також веде технологічний процес приготування стійких та високодисперсних емульсій під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Готує до роботи змішувальні апарати, ємкості, мірники, дозувальні пристрої, інструмент та обладнання. Підвозить і дозує складові компоненти-пігменти, масла, клеї, пом'якшувачі, розчинники, розріджувачі та наповнювачі згідно з заданою рецептурою. Завантажує компоненти в змішувальні апарати у встановленій послідовності і ретельно їх перемішує до одержання однорідної маси заданої консистенції. Регулює температуру змішування і тривалості циклу. Передає масу в апарати відповідно до встановленого технологічного режиму оброблення. Контролює технологічний процес візуально або за контрольно-вимірювальними приладами. Відбирає проби, визначає ступінь готовності та провадить контроль якості продукції. Вивантажує ґрунти або емульсії в ємкості і передає в ґрунтувальне відділення або на нітролінію.

Повинен знати: основи технологічного процесу нанесення ізоляційних шарів; будову, принцип роботи устаткування; основні властивості складових компонентів та їх взаємодію; вимоги до якості грунтів та емульсій; методи визначення якості та готовності продукції; схему комунікацій; прийоми роботи.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

4-й розряд

Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес приготування стійких та високодисперсних емульсій. Готує сировину, очищує рідину від домішок відстоюванням або фільтрацією; дозує компоненти за заданою рецептурою та завантажує в апарат; перемішує. Інтенсивно подрібнює зважені частки емульсій до критичного розміру. Добавляє стабілізатори, які підвищують стійкість емульсій. Вивантажує продукти в тару та передає на склад або на наступну технологічну операцію. Відбирає проби для визначення моменту закінчення реакції. Провадит аналізи. Контролює дотримання технологічного режиму, якість продукції за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами аналізів та на основі досвіду робітника. Запобігає причинам відхилень від норм технологічного режиму та усуває їх. Розраховує компоненти, які завантажуються. Обслуговує емульгатори, ультразвукові установки, дозувальні пристрої, збірники, змішувачі, фільтри, колоїдні млини, машину-гомогенізатор, елеватор, насоси, контрольно-вимірювальні прилади, комунікації та інше устаткування. Обліковує витрати сировини, отриманої продукції. Готує устаткування до ремонту, приймає з ремонту.

Повинен знати: технологічну схему виробництва емульсій; будову основного та допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів; схему арматури та комунікацій на робочому місці; фізико-хімічні властивості застосовуваних компонентів; вимоги до сировини та готової продукції; причини виникнення та правила усунення відхилень у ході технологічного процесу; технологічний режим; правила регулювання процесу; методику розрахунків; правила відбору проб; методику проведення аналізів; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника приготування емульсій 3 розряду - не менше 1 року.

5-й розряд

Завдання та обов'язки. Веде складний технологічний процес приготування багатокомпонентних емульсій, які вимагають особливо точного дозування компонентів і дотримання жорстких технологічних параметрів. Керує технологічним процесом та регулює його відповідно до робочих інструкцій. Коректує процес за результатами аналізів та спостережень. Провадить контрольні аналізи. Заміряє витрати сировини та вихід готового продукту, оцінює їх якість за результатами аналізів. Стежить за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, за станом та роботою устаткування. Бере участь у ремонтних роботах основного та допоміжного устаткування.

Повинен знати: технологічну схему виробництва емульсій-конструктивні особливості і правила обслуговування основного та допоміжного устаткування, контрольно-вимірювальних приладів; схему арматури та комунікацій; фізико-хімічні основи і технологічний процес на дільниці, яка обслуговується; технологічні властивості застосовуваних компонентів; державні стандарти на сировину та готову продукцію; причини виникнення і правила усунення відхилень у ході технологічного процесу; технологічний режим; правила регулювання процесу; методику розрахунків; правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією апаратника приготування емульсій 4 розряду - не менше 1 року.


Ищете работу?

Ищете персонал?

↑ Наверх