ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ БАКТЕРІОЛОГА (ВИРОБНИЦТВО МЕДИКАМЕНТІВ, ВІТАМІНІВ, МЕДИЧНИХ, БАКТЕРІЙНИХ І БІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ТА МАТЕРІАЛІВ)
I. Загальні положення
- Бактеріолог безпосередньо підпорядковується _______________.
- Бактеріолог виконує вказівки _______________.
- Бактеріолог заміняє _______________.
- Бактеріолога заміняє _______________.
- Повинен знати:
- технологію виробництва;
- технологічне та лабораторне обладнання, прилади і правила експлуатації;
- стандарти, технічні умови, а також положення, інструкції та інші керівні матеріали з виробництва та контролю продукції;
- досвід передових вітчизняних і зарубіжних підприємств у галузі виробництва аналогічної продукції;
- основи трудового законодавства;
- правила ведення технологічної документації;
- правила та норми охорони праці, виробничої санітарії і протипожежного захисту.
- Кваліфікаційні вимоги:
Провідний бактеріолог (виробництво медикаментів, вітамінів, медичних, бактерійних і біологічних препаратів та матеріалів): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією бактеріолога I категорії не менше 2 років.
Бактеріолог I категорії (виробництво медикаментів, вітамінів, медичних, бактерійних і біологічних препаратів та матеріалів): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр) та підвищення кваліфікації; для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією бактеріолога II категорії не менше 2 років, для бакалавра — не менше 3 років.
Бактеріолог II категорії (виробництво медикаментів, вітамінів, медичних, бактерійних і біологічних препаратів та матеріалів): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) та підвищення кваліфікації; для спеціаліста — без вимог до стажу роботи, для бакалавра — стаж роботи за професією бактеріолога не менше 2 років. Бактеріолог (виробництво медикаментів, вітамінів, медичних, бактерійних і біологічних препаратів та матеріалів): повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) без вимог до стажу роботи.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
II. Завдання та обов'язки
- Проводить роботу щодо забезпечення мікробної забрудненості лікарських препаратів.
- Проводить роботу з удосконалення технології виробництва, методів лабораторних аналізів, випробувань і дослідницьких робіт з розроблення, освоєння і запровадження у виробництво нових препаратів, прогресивних технологічних процесів.
- Забезпечує своєчасний і якісний бактеріологічний контроль готової продукції.
- Контролює мікробну забрудненість сировини, допоміжних речовин, таропакувальних матеріалів.
- Контролює особисту гігієну персоналу, виробничих дільниць і цехів.
- Контролює санітарний стан повітря, апаратури і комунальних виробничих приміщень.
- Організовує і здійснює правильне і своєчасне виготовлення, контроль і зберігання живильних середовищ, підготовку боксу для проведення посівів в умовах стерильності, перевірку стерильності боксу і спецодягу.
- Контролює режим стерилізації перев’язувальних засобів, тампонів стерильних, правильність записів і ведення цехових технологічних журналів; забезпечує зберігання архівних зразків із здаванням їх у цех.
- Дає рекомендації з покращання режимів стерилізації, їх удосконалення.
- Освоює нові методи контролю стерильності продукції і навчає працівників лабораторії.
- Складає заявки на сировину, матеріали, інвентар, обладнання, живильні середовища, які необхідні для нормальної роботи лабораторії.
- Стежить за станом приладів, обладнання, правильністю їх експлуатації.
- Здійснює контроль за своєчасним технічним оглядом шафи ГПСД-1000, готує її до огляду.
- Організовує і здійснює необхідний облік і звітність бактеріологічної лабораторії, веде технічну документацію відділу технічного контролю (ВТК).
- Доповідає своєчасно начальнику ВТК про зауваження, порушення, відхилення в режимі стерилізації в цехах, появу росту бактерій у готовій продукції; попереджує цех про можливість появи браку продукції.
- Здійснює зв’язок з науково-дослідними інститутами з спеціальних питань методик і аналізів.
- Утримує бактеріологічну лабораторію в чистоті та порядку, організовує роботу відповідно до встановлених норм охорони праці.
- Бере участь у розробленні нормативно-технічної документації, рецензуванні технологічних регламентів з метою забезпечення випуску лікарських засобів, які відповідають нормам мікробної чистоти.
- Складає щоквартально звіти з мікробної забрудненості продукції, сировини, обладнання.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
III. Права
Бактеріолог має право:
- Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.
- Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов'язків.
- Вносити на розгляд керівництва підприємства пропозиції щодо покращання роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.
- В межах своєї компетенції повідомляти керівництву підприємства про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.
- Вимагати від керівництва підприємства сприяння у виконанні ним посадових обов'язків.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
IV. Відповідальність
Бактеріолог несе відповідальність:
- За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.
- За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
- За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
- _________________________________________________________________.
- _________________________________________________________________.
|