RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Ергофобія: що це, чому виникає і що робити?

Ергофобія: що це, чому виникає і що робити?

25.04.2021 1182Автор: Олександр Мавлідінов
Ергофобія: що це, чому виникає і що робити?

Ергофобія: що це, чому виникає і що робити?

25.04.2021     1182Автор: 

Справжні фобії, які заважають людині виконувати свою роботу, такі, як наприклад, прокрастинація чи депресивний стан, відомі доволі давно. Проте, лише більш-менш останнім часом, людство стало приділяти більше уваги виявленню та униканню цієї справжньої психологічної хвороби.

Однак, не лише прокрастинація, яка виражена у «відтягуванні» часу початку роботи, може стати проблемою у професійному життю людини. Ергофобія- ще одна з розповсюджених причин, яка викликає неможливість виконування своїх професійних обов’язків та наражає на появу численних проблем в людини, в тому числі, й потрапляння у небезпечний стан справжньої депресії.

Спочатку людина може відчувати занепокоєння напередодні робочого дню, яке протягом недовгого часу, перетворюється на приступи приливів холодного рясного поту, при самої думці про завтрашній робочий день. Людина починає погано спати вночі, підсвідомо, а іноді, й свідомо, очікуючи на сигнал будильника, щоб «вже нарешті розпочати» робити те, що її лякає. Існують й інші прояви занепокоєння, яке пов’язане із професійним напрямком тієї справи, якою заробляє людина.

Психологи пояснюють суть стану ергофобії, як «настання панічного страху перед роботою, яку необхідно виконувати» людині. Лікарі впевнені, що цей стан, класифікований як справжня фобія, має неодмінного лікування, бо є суттєвою проблемою для людини, вести нормальне повноцінне життя у соціумі. Відомо, що стан ергофобії впливає вкрай негативно й на стосунки хворого на фобію із своїм оточенням, як професійним, так й тим, з ким хвора на фобію людина спілкується у побутовому житті. Також, часто захворювання на ергофобію, оточуючи люди можуть плутати із проявами ліні, що може привести лише до поглиблення проблеми в того, хто відчуває вплив ергофобії на собі.

Насправді, ергофобія змушує людину лякатися не самої роботи, а тієї відповідальності, яка лежить за її виконання на цій людині. Людина, яка страждає від ергофобії не здатна прийняти жодних рішень в той час, коли це від неї вимагає ситуація, яка склалася. У такі моменти, людина здатна попадати під вплив шаленого страху, приступів поганого настрою або злості, тощо.

Зрозуміло, що й здоров’ю людининадається чимала шкода під час, коли вона опиняється в такому стані. Підвищення тиску та прискорення ритму серцебиття, аномальне потовиділення, поява задишки, тяжкої нудоти з блювотою та несподіване виникнення діареї – всі ці прояви часто супроводжують стан ергофобії в людини.

При таких обставинах, навіть сама думка про необхідність приходити туди, де з людиною трапляється таке, перетворюється на справжнісінькій кошмар, який спонукає втрачати сон та нерви, очікуючи настання неминучого ранку та роботи. Лише під час відпустки, такі люди можуть трохи розслабитися та відпочити, не відчуваючи тиску свого стресового чинника.

Протягом поточного нормального робочого тижня, людина яка страждає на таку фобію, як ергофобія, відчуває чималі навантаження на нервову систему та різні шкідливі фізіологічні прояви. Лише напередодні кінця тижня роботи – у п’ятницю, такий робітник може повеселішати, бо знає, що матиме коротку перерву у напруженому житті під час уїк-енду. Проте, часто вже з ранку неділі, людина, яка страждає на ергофобію починає помітно нервувати, відчуваючи кожну хвилину вільного від «кошмарів роботи» дня, яка зникає, наближуючи до жахливого очікування ранку понеділка та початку робочого тижня.

Щоб уникати ризику потрапляння у такий небезпечний стан, треба й розуміти ті причини, які спонукають його настання для людини, яка працює.

Причини настання в людини небезпечного стану ергофобії

Однією з розповсюджених причин настання ергофобіі, є наявність надто надмірного самокритичного підходу людини до себе, власних можливостей, дій та наявних їх результатів. Розуміння обмеженості власних вмінь, знань чи можливостей стає причиною появи страху бути не оціненим, ані «по достоїнству», ані взагалі. Або людина боїться підвести тих, хто на неї сподівається та покладає надії, переживає, що не виконає ті вимоги, які до неї пред'являються.

Також, на появу ергофобії суттєво може впливати й поспішно та погано обрана професія людини. Тому, доволі важливо, щоб та справа, якою ви заробляєте на життя приносила вам хоч яке-небудь задоволення. Часто, єдиним способом подолати ергофобію стає необхідність зміни напрямку роботи людиною. Особливо, в тих випадках, коли людина відчуває, що має бути на іншому робочому місці.

Саме цьому, не один вже раз писалося про «надважливість» ретельного обирання професії та не зволікання від необхідності змінювати напрямок діяльності, незважаючи на вік та ситуацію у життя людини. Лише зайняття улюбленою справою може вберегти сучасну людину, яка й без того живе в оточенні стресу, від нервових перенавантажень та настанню стану депресії. До речі, зміна професії – цілком можлива сьогодні справа у майже будь-якому віці. Головне, це розуміти, що такий процес є доволі тривалим та правильно підготуватися та спланувати зміну професії.

Іншими причинами, які можуть призвести до появи стану ергофобії, можуть стати й поява рутини у вашій роботі, яка здатна вбити будь-яку мотивацію людини, й настання поганих відносин в середині колективу, й проблеми з керівництвом. Словом, усі ті фактори, які можуть перетворити прихід людини на роботу на певний варіант «пекла». Важливо заздалегідь розуміти, що на вашій роботі відбувається не так. Та чи не настав просто зараз той час, коли вам потрібно шукати нову компанію, в якій робоча атмосфера буде більш плідною, дружелюбною та не нести негатив вам й оточенню..

Як й будь-яка хвороба, ергофобія може мати таке поглиблення у психіці людини, що цю проблему можна вилікувати суто за допомогою фахівців-лікарів. Тож, якщо людина не відчуває покращення стану, навіть, змінюючи роботи, це сигнал вдатися до допомоги спеціалістів з лікування фобій.

ергофобія

Яку небезпеку несе в собі стан ергофобії?

Основним та розповсюдженим наслідком негативного впливу ергофобіі на людину, може стати втрата роботи. Якщо не звертати уваги на такий стан, людину, рано чи пізно але звільнять, тому що вона перестане виконувати свої професійні обов'язки. Часто. Людина сама звільняється бо розуміє, що не може бути корисною ані для себе, ані для роботодавця у такому стані та сподівається, що на наступній роботі все буде інакше. Незважаючи на те, що у моменти звільнення такі люди можуть відчувати справжнє щастя, вони схильні до частої зміни роботи, що також, псує їм можливість зростати професійно.

Ще одним часто зустрічним наслідком стає поява значного зниження самооцінки в людини, яка страждає на ергофобію та не знає про це. Це також, справжня проблема, бо людина із заниженим рівнем оцінки власних можливостей, навряд чи зможе знайти сили в собі, щоб отримати ту роботу, до якої прагне, тож залишатиметься протягом життя у стані пошуків.

Загострюючись, така фобія, як ергофобія може спричиняти появу справжніх депресивних станів, настання нав’язливих думок про недоцільність власного існування, намагання відзолюватися від решти суспільства та, навіть, думок та проявів бажання суїциду.

Проблема стає більш глибокою, ще й від того, що решта суспільства, зазвичай сприймають таких людей у якості «диваків», «ледащих» та «ізгоїв» та самі відсторонюються від них. Не розуміючи, що люди страждають на серйозне захворювання.

Зрозуміло й те, що таке життя не може бути щасливим та повноцінним та завжди має наслідки, які проецируються на стану здоров’я людини, яка хворіє на таку хворобу, як ергофобія. Часте знаходження у стані довготривалого стресу та постійного стійкого занепокоєння із збудженням всієї нервової системи людини, призводять до значного зниження імунітету, що може викликати появу багатьох захворювань, таких, як наприклад, безсоння, появу проблем зі шлунком, поява виразки, ризик онкологічних захворювань, серйозні серцево-судинні захворювання, збільшення ймовірності серцевого нападу та передчасної смерті.

Відомо, що таке захворювання, як ергофобія можна лікувати, як за допомогою терапії, так й фармакології. При цьому, доволі часто лікарі поєднують обидва методи лікування. Проте, також дуже важливо звертатися до фахівців та використовувати допомогу виключно професійних психотерапевтів, розуміючи, що часто, людина не може впоратися з такою проблемою самотужки.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх