RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Харизма на роботі - чому це важливо?

Харизма на роботі - чому це важливо?

25.02.2021 783Автор: Олександр Мавлідінов
Харизма на роботі - чому це важливо?

Харизма на роботі - чому це важливо?

25.02.2021     783Автор: 

Наявність в людини певної харизми, вважається чимось, що особистість отримує, як то кажуть, «від народження». Також, вважають, що така «властивість» притаманна суто природженим лідерам, а в професійних сферах, її понад усе, потребують шукачі вакансій у напрямках акторського мистецтва.

Проте, наявність в вас харизми, не лише може стати вам у нагоді при спілкуванні із оточенням у будь-якому колективі, зокрема, й робочому. Ну, а головне, це те, що такі властивості, як харизматична поведінка та спілкування, доволі не складно й виховати в себе.

По-перше, треба розуміти, що вважають харизмою. До харизматичних особистостей людини, відносять ті її властивості, які створюють в людини значний авторитет в очах її оточення та дозволяють їй оказувати певний вплив на поведінку та думки інших людей.

Саме тому, вважається, що таким людям сприяє успіх в усіх справах, а наявність харизми, сама по собі впливає на просунення людини кар’єрними сходами на будь-якій роботі. З цього виходить й не абияка важливість вміння бути чи, навіть, ставати харизматичною особою, відчуваючи себе комфортно та природньо в такому стані. Лише уявіть, як ви стаєте бажаним співрозмовником на будь-яку тему й з колегами, й з вашими керівниками. До вашої думки прислуховуються, з вами радяться або, навіть, просто завжди раді бачити у своєї компанії. Все це, однозначно посприяє й здоровій атмосфері на вашій роботі, й появі певних привілей, а можливо, й нових пропозицій щодо більш відповідальних вакансій та цікавих проектів.

Але, що саме може зробити нас більш, або, в де-яких випадках, навпаки - менше харизматичними?

Американський професор, який працює у відомому Університеті Теннессі, містер Кеннет Левін, багато років вивчав цю проблему у представників різних суспільств та намагався розглянути питання появи такого явища, як харизма, з самих різних боків. В решті решт, ним були виділені певні «складові» наявності харизми в людині.

Професор Левін вважає, що харизматична людина завжди має такі риси характеру:

  • не абиякий ентузіазм, бо така людина, завжди шукає та знаходить позитив в усіх ситуаціях та випадках в своєму житті, робота захоплює її, стаючи часто справжньою пристрастю, харизматична людина, не боїться змін та «дивиться у власне майбутнє з посмішкою», стійке сприймає виклики життя та появу різних труднощів, тощо;
  • доволі сильно розвиту емпатію, яка дозволяє харизматичній людині розуміти інших, «ставлячи» себе на їх місце, відчувати щире співчуття та справжнє бажання допомогти;
  • розумну впевненість у власних переконаннях та діях, бо знає, на що вона здатна, та які її навички викликають реальну впевненість у перемозі;
  • вміння вислухати співрозмовника, що обумовлює щире розуміння його ситуації, а не лише ввічливе та «штучне» погодження із людиною;
  • суттєво розвинені комунікативні вміння, які створюють безпроблемне спілкуванням з людьми на самих різних «рівнях» соціуму, природню та вільну поведінку на публіці, більш стійке переживання стресових ситуацій, вміння «відкидати» такий нервовий прояв, як «побутове занепокоєння», наявність цікавих думок та зрозумілих висловлювань;
  • справжнє вміння підтримувати зоровий контакт, не ховаючи погляд, така людина не уникає погляду в очі співрозмовника, фокусується на ньому та тому, що він каже.

Також, щоб говорити про наявність в людини справжньої харизми, ці всі відчуття та якості, мають бути доволі сильно розвинені, а де-які з них, навіть, проявлятися на підсвідомому рівні, без контролю з боку харизматичної особи. Проте, вчені запевняють, що більшість з таких «властивостей», можна й потрібно ефективно розвинути та успішно застосовувати. За даними численних справжніх наукових досліджень, харизма не є талантом від народження, а може бути «створена» людиною в себе. Правду кажучи, для цього особистість повинна розуміти таку потребу, багато працювати над собою, щоб розвиватися в цьому напрямку.

Звичайно, в де-кого, такі вміння вже закладені від його народження, але, все таки, відчуваючи в себе бажання розвинути харизму та наявність схильності до прояви її «елементів», кожен з нас може розвинути харизму в своїй особистості.

харизма на роботі

Харизма та робота: тандем успіху

Якщо поглянути на статистичні данні (є й такі), то можна побачити закономірність того, що більшість успішних людей є доволі харизматичними особами. Не дарма є прислів’я про «приреченість на успіх» харизматичної людини. Це не новина, бо така риса характеру, зазвичай притаманна саме тим робітникам та «лідерам життя», котрі по справжньому прагнуть успіху або кар'єрного зростання на робочих місцях.

Погодьтеся, що кожен з нас, у той чи іншій ступені, але прагне досягти певних успіхів в своєму професійному житті, тощо. Більш того, для сучасної людини, у більшості випадків, вдала робоча кар’єра, обумовлює, й таке саме вдале побутове й приватне життя. Тож, можна повторити ще раз «життєву аксіому» того, що харизма дуже важлива для вдалої побудови стосунків в усіх сферах нашого життя, зокрема, життя робочого.

Роботодавці сучасності впевнені, що саме робітники, яким притаманна харизма, по-справжньому сміють піклуватися й про бренд, на який працюють, знають, як презентувати не лише себе, а й компанію загалом, ефективно «продають» свою унікальність особистості, створюють гарне уявлення про роботодавця, на якого вони працюють, тощо.

Також, наявність харизми може суттєво посприяти й на саме працевлаштування, зробив свій внесок до успіху, наприклад, під час співбесіди з роботодавцем або його представником-рекрутером. Такі люди вміють цінувати та вшановувати компанію, бо насамперед, знають власну цінність, та те, до чого вони прагнуть, реально відчувають, які сильні сторони вони мають, чого вони хочуть від життя, чого не можуть або не робитимуть ніколи.

З харизматичним співробітником, колегою, керівником або підлеглим приємно працювати та спілкуватися, просто проводячи, навіть, час. саме ці робітники створюють належну, гармонійну та ефективну робочу атмосферу навколо себе й за це, їх, також, любить та цінує керівництво. Щирість мотивації та прагнень до власного й колективного успіху, розуміння важливості роботи в команді, стають перевагами у таких особистостей й вони найчастіше стають кандидатами на просування кар’єрними сходами, даючи «фору» більш досвідченим кандидатам.

Харизматичні люди є бажаними працівниками ще й тому, що мають завжди власну думку, яку не бояться висловлювати, гарно реагують на розумну критику, мають вміння об’єднати оточення, визнавати помилки, та регулюють власне життя за допомогою чітких правил, залишаючись при цьому, «гнучкими» та відкритими до змін. Вони не бояться ризикувати та бути засудженими суспільством, тому й стають успішними новаторами, роблячи те, ще ніхто більше не наважився зробити, розумно ризикуючи та, навіть, ігноруючи різні «умовності» на шляху до цілі.

Ще, харизма на роботі допомагає й тим, що таким людям не однаково те, чим вони займаються. А це, як правило, призводить до того, що вони відшуковують справжню «роботу мрії» для себе, яка мотивує їх та приносить не абияку ефективність у результатах. Знаючи свою цінність та сили, прагнучі розвиватися й зростати, такі люди намагаються робити «більше та краще».

Будь-яке оточення, також завжди обиратиме в колеги та керівники, лише з харизматичних особистостей. Вони й саме вони, легко зможуть стати відмінним лідером, оскільки, завдяки наявності харизми та супутніх навичок (й вроджених, й набутих), така людина без зусиль може змусити уважно вислухати себе, робити те, що необхідно, гідно сприймати певні обставини, вірити в лідера та власні сили, відчувати гордість за свою відповідальність та компетентність.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх