RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Наскільки шкідливо працювати вночі?

Наскільки шкідливо працювати вночі?

6.11.2019 741Автор: Олександр Мавлідінов
Наскільки шкідливо працювати вночі?

Наскільки шкідливо працювати вночі?

6.11.2019     741Автор: 

Відомий факт про те, що людський організм є доволі складним творінням природи, яке за тисячі років існування нашого виду, звикло працювати у певних біологічних ритмах, геть не зупиняє сучасних «сапієнсів» від обирання саме нічного виду робіт.

Звичайно, доки еволюція залишається еволюцією, сучасна цивілізація, здебільш пропонує людині підлаштовуватися або згинути, тому чимало з сучасників, свідомо обирають такий вид праці. Так, головними причинами, що спонукають людину працювати у той самий час, коли її організму потрібен сон, як правило, вважаються наступні:

  • наявність більш високої заробітної платні, яку передбачають «нічні зміни» у всіх сферах діяльності;
  • зручний графік, зручність якого обумовлена певними життєвими обставинами;
  • відсутність змоги влаштуватися на іншу роботу;
  • окремі власні особливості людей, більш «продуктивних» та працездатних саме у нічний час.

Як би там не складалося, але нічна праця – ще те випробування, й, навіть, великі гроші за таку роботу, не можуть перекреслити чималу шкоду для людини, що працює за такими графіками.

Що шкідливого у такій роботі?

Коли про декого кажуть «Переплутав день із ніччю», це зовсім не означає, що людина без наслідків змінила для себе часи активності та сну. Навіть ті, хто не нехтує денним сном після нічних змін, наражають свої організми багатьом небезпекам.

Серед таких небезпек, насамперед стають ризики судинних та серцевих захворювань, які збільшуються завдяки розладам терміну сну, що «запрограмовані» природою для життя людини. Напружуючи регулярно свою серцево-судинну систему, людина, також, зазнає суттєвих ударів й по нервовій системі, що часто відгукується їй постійними дратівливими або сонливими чи депресивними станами психіки.

Вчені запевняють, що така праця, скоєна декілька років поспіль, несе такі самі проблеми для людського організму, як занадто спожитий алкоголь чи багаторічне паління тютюну. Крім того, гормон ситості – лептин та його «колега» інсулін, зазнають значних збоїв у своєму виробництві організмом людини. Це обертається підвищенням нездорового апетиту під час нічних робіт, що серйозно впливає на обмін речовин та несе багато ризиків інших захворювань.

Підвищення рівню цукру та артеріального тиску крові, спровоковані регулярною нічною працею, можуть, навіть, викликати появу перших стадій небезпечної хвороби – цукрового діабету.

Більш того, таке навантаження на організм на сорок відсотків збільшує ризики отримання онкологічних захворювань людини. В жінок, найбільш вразливим стає зона грудей, а в чоловіків – простата. А, це вже, зовсім не жарти.

нічна робота

Якщо попередньої інформації не вистачило…

Навіть, якщо вас минули усі жахи, наведені вище, неуважність у поточній роботі, все одне може стати проблемою як для вашого здоров’я, так й для самої роботи. Справа у тому, що втома при виконанні робіт у «незвичний людині час» стає причиною більшості помилок у самому процесі роботи та відгукується на її результатах.

Ще, таким графікам властиві й такі побочні ефекти, як зміна характеру людини. При цьому, характер змінюється не в кращій бік. Більшість довготривалих нічних працівників, згодом стають нестерпними у спілкуванні людьми, що увесь час чимось невдоволені та відрізняються негативним поглядом на життя. Зрозуміло, що таким людям вкрай важко налагодити особисті стосунки та мати належне життя у колі родини.

Певні «виключення»

При всьому цьому, без більшості нічних робіт неможливо уявити наше суспільство. Пожежники та поліціанти, чергові на складних виробництвах та медичний персонал, просто зобов’язані працювати і вдень, і вночі, забезпечуючи нормальне життя цивілізації. Тому, на таких роботах, існують не тільки підвищені заробітні платні але й певний термін, який людина може обіймати таку посаду. Не секрет, що більшість специфічних професій передбачають ранній вихід не пенсію, бо є такими. Що швидко та безповоротно, псують здоров’я людей.

Звичайно, є й «вагомі плюси» таких робіт. Насамперед це більш висока зарплатня або можливість не стикатися із прискіпливим керівництвом, яке більш активне «під денним сонцем». Але, чи варти вони усіх тих «мінусів», що несе людині така робота?

Тож, якщо життя вимагає від вас праці у такому графіку – поміркуйте над тим, що треба зробити, щоб як скоріше змінити його на більш «людські» умови праці.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх