RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Новости Украины и мира
  4. Новости
  5. Новий закон про працю: шестиденний робочий тиждень, зменшення розміру мінімалки, подовження відпусток і ще багато чого

Новий закон про працю: шестиденний робочий тиждень, зменшення розміру мінімалки, подовження відпусток і ще багато чого

13.10.2022 369Автор: Лоліта Платошкіна
Новий закон про працю: шестиденний робочий тиждень, зменшення розміру мінімалки, подовження відпусток і ще багато чого

Новий закон про працю: шестиденний робочий тиждень, зменшення розміру мінімалки, подовження відпусток і ще багато чого

13.10.2022     369Автор: 

Тільки-но розроблений Мінекономікою закону «Про працю», а про нього вже говорять в мережі. І таки є що обговорити. В цілому новації законопроекту примушують засмучуватись, але є і позитивні сторони нововведень. Разом з Jobs.ua пропонуємо дізнатися та розібратися, на які можливі зміни слід очікувати в найближчому майбутньому.

Вже давно ведуться розмови про категоричну зміну та зведення законодавчої бази трудових відносин, за якими жили і працювали громадяни весь час, що були встановлені ще за часів СРСР. З того часу багато чого змінилось: утворились нові формати співпраці, з’явились ФОПи й приватні роботодавці, значно збільшилась конкуренція на ринку праці. Іншими словами, КЗпП, розроблений тих часів, планують оновити та змінити. Що ж, зміни досить очікувані, проте всі вони доречні та бажані?

Зміни в новому законі про працю

Шестиденний робочий день

Законопроект пропонує спеціальну формулу розрахунку вихідних днів, яка дозволить збільшити тривалість робочого тижня до шести днів. Новий закон «Про працю» дозволить легко залучати найманих працівників до понаднормової праці. А за роботу в нічний час платитимуть не подвійну ставку, як тепер, а набагато меншу. Ставка за нічну роботу може бути всього на 20% вище за звичайну денну.

Мінімальна заробітна праця

Мінімальну заробітну працю хочуть зменшити. У розробленому законопроекті знову випливла мінімалка з урахуванням всіх надбавок та доплат, а це значить її фактичне зниження. Ще в далекому 2019 мінімалку вирішено було рахувати без жодних доплат, проте наразі це може бути змінено.

Спрощення звільнення працівників

Завдяки новому законопроекту процедура звільнення людини буде значно спрощена. Закон дає роботодавцю більше підстав для цього. При цьому прихильники таких нововведень вважають, що ця норма повинна сприяти легалізації праці. Адже якщо працівника важко звільнити, то роботодавець все ж таки погоджується на його офіційне працевлаштування.

Збільшення тривалості відпустки

Щодо тривалості оплачуваної відпустки вона може сягнути з 24 днів до 28, тобто на 4 дні збільшитися. У більшості країн Євросоюзу відпустка триває від 26 до 32 днів. Таким чином наші законодавці хочуть у цьому підігнати український закон під європейські норми. Щоправда, можливий 6-денний робочий тиждень до цих норм ніяк не вписується, оскільки в Європі люди працюють 5 днів. А в деяких компаніях та країнах наразі, як відомо, навіть стали практикувати 4-денний робочий тиждень. Звичайно, без зниження рівня місячної оплати.

Такі нововведення в законопроекті вже викликають низку питань і оберунь через те, що він значно звужує права громадян, а значить суперечить Конституції України. Не впевнені, що всі нововведення продумані досконально, а деякі потребують роз’яснень. А що думаєте ви з приводу нововведень та шестиденного робочого дня?

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх