RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Новости Украины и мира
  4. Новости
  5. Офіційний фріланс та робота для неповнолітніх: новий законопроект "Про працю"

Офіційний фріланс та робота для неповнолітніх: новий законопроект "Про працю"

8.01.2020 1896Автор: Олександр Мавлідінов
Офіційний фріланс та робота для неповнолітніх: новий законопроект "Про працю"

Офіційний фріланс та робота для неповнолітніх: новий законопроект "Про працю"

8.01.2020     1896Автор: 

Свята минають, й з нового року на українців, скоріш за все, чекає низька змін, що несе новий законопроект «Про працю», остаточний текст якого Кабінет міністрів України схвалив наприкінці, вже минулого року 27-го грудня.

Jobs.ua пропонує подивитися на головні нововведення, що містить цей документ, який має за мету осучаснення трудового законодавства країни, зокрема, ту його частину, де уперше згадується врегулювання фрілансової діяльності.

З’явившись вперше у законодавчому документі України, який стосується такого виду праці, пункт про фріланс дуже потрібен, за думкою авторів проекту, бо застарілі норми, що приймалися ще у далекому 1971 році, вже давно не відповідають реаліям сучасної праці. Саме нехтування новими видами співвідношень роботодавець-працівник, такими як фріланс чи праця згідно гнучких графіків, стали причинами масового утікання відповідних робітників «на тіньовий бік». Тепер, нові правила мають врегулювати й кількість «сірих» заробітних плат, що сплачуються «у конвертах», й одночасно, захистити права фрілансерів, які до цього часу, взагалі були «самі по собі».

Основою таких нововведень повинне стати певне спрощення трудових відносин, що будуть регулюватися новим зразком трудового договору або контракту.

Цей документ повинен складатися у письмовій формі та містити чітко прописані графіки роботи, рівень заробітку, обов’язкову відпустку та інші робочі нюанси, що потребують врегулювання. Зразкову форму такого договору вже розробляє міністерство. При цьому, контракт може складатися як безстроковий договір або договір, що має певні прописані терміни.

Розроблятимуть й договори для таких видів зайнятості, як віддалена (дистанційна) робота та часткова зайнятість, тощо.

На думку авторів, саме чітке фіксування у такому контракті усіх умов, що були узгоджені між роботодавцем та робітником, має стати гарантією, як захищеності найманого робітника, так й посприяти «висвітленню» заробітних плат та податків, які мають бути сплаченими з цих відрахувань.

Крім цього, такі нововведення повинні посприяти й зростанню кількості офіційних, цілком легальних робочих місць, суттєво розширити спектр соціальних прав та гарантій для найманих робітників, врівноважити по максимуму права робітників чоловічої та жіночої статі, надаючи рівні можливості без огляду на гендерну різницю та збільшити заробітки громадян.

Наразі, очікується остаточне голосування у Верховній Раді України, яке узаконить новий регламент «Про працю». Після цього, планується рік, протягом якого триватиме період адаптації. За цей термін, усі роботодавці та відповідні державні органи контролю мають підготувати нові документи з обліку кадрів.

Також, законопроект покликаний врегулювати й такі аспекти, як, наприклад, наднормова робота. При тривалості робочого тижня у звичні нам 40 годин, графік такої роботи можна бути обговорювати з роботодавцем та брати роботу більш, ніж передбачено нормою. Треба буде, лише зберігати умову, що між робочими змінами людина отримувати перерву не менш, ніж 12 годин.

Ще одне нововведення стосується роботи неповнолітніх. Згідно з новим законом, школярі та студенти зможуть отримувати цілком легальний заробіток, укладаючи окремі трудові контракти з тим, хто наймає їх до роботи. Звичайно, норми такої праці будуть суттєво відрізнятися від норм дорослих робітників й за цим будуть пильно стежити відповідні органи державного контролю.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх