RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Помилки випускників при пошуку роботи

Помилки випускників при пошуку роботи

4.01.2022 458
Помилки випускників при пошуку роботи

Помилки випускників при пошуку роботи

4.01.2022     458

Чи не кожен випускник мріє одразу після закінчення навчального закладу відшукати пристойну роботу. Воно й зрозуміло: не терпиться розпочати вдалу кар’єру, віднайти роботу своєї мрії та зарекомендувати себе як чудового працівника. Але типові помилки випускників, яких вони припускаються при пошуку своєї першої роботи, доволі часто призводять до невдачі: компанії відмовляють, а зачароване коло «потрібен досвід роботи, а його немає» не дає змоги працевлаштуватися і достойно заробляти одразу після завершення навчання. І про високу конкуренцію на ринку праці теж не будемо забувати.

Ми зібрали для вас помилки випускників при пошуку роботи, яких можна уникнути, якщо правильно підійти до усіх моментів, пов’язаних з першим працевлаштуванням.

Неправильно оформлене резюме

Резюме – це документ, в якому ви подаєте короткі відомості про себе, про свою трудову діяльність, професійні успіхи та досягнення. Зрозуміло, що резюме у випускника ВНЗ буде коротким і небагатослівним, на одну сторінку. В будь-якому випадку, «води» лити не потрібно – рекрутеру це одразу кинеться в очі.

Про що ж тоді писати в резюме?

  • Зазначте свою ціль – тобто яка посада вас цікавить і чому;
  • Вкажіть контактну інформацію (в тому числі посилання на свої акаунти в соцмережах), додайте якісну фотографію. Контактна інформація – маються на увазі ваші номера телефонів та адреса електронної пошти, а не вулиця, номер квартири чи місце прописки (рекрутерів це не цікавить);
  • Звичайно, напишіть про вашу освіту – який навчальний заклад завершили, яку спеціальність отримали, рік завершення ВНЗ. Маєте сертифікати про додатково пройдені курси? Чудово, обов’язково зазначте про це. І взагалі – будь-яка ваша ініціативність під час навчання – це великий плюс для майбутнього резюме;
  • Якщо непогано володієте однією з іноземних мов (а то й декількома), окремо зазначте про це. Звичайно, прибріхувати не варто – якщо ваш рівень володіння англійською аж ніяк не Advanced (С1), «докручувати» не треба, адже чесність з вашим потенційним роботодавцем – це більше про ваші особисті якості як людини, чи не так? Тому так і зазначте, що ваш рівень, приміром, Upper-Intermediate (В2), але ви працюєте над тим, щоб суттєво покращити свою англійську;
  • Зазначте про свою участь у цікавих проєктах: можливо, ви активно «волонтерили», були учасником програм обміну, конференцій тощо;
  • Про улюблені заняття та особисті якості теж вкажіть, тільки надто розписувати не потрібно – одного-двох рядків буде достатньо.

Зверніть також увагу на статтю Ознаки успішного резюме – що потрібно і що не потрібно писати. Інформація, викладена в цій статті, допоможе суттєво покращити цей важливий документ.

Не перекладайте відповідальність на роботодавця

Що це означає? Що ви без досвіду, це зрозуміло, і хочете, щоб роботодавець усього вас навчив. Але рекрутерам не до вподоби такі категоричні заяви, на кшталт «Я хочу працювати в компанії, яка буде розвивати мене як професіонала». Це виглядає так, начебто ви перекладаєте усю відповідальність на роботодавця.

Безумовно, чимало компаній, бажаючи вливання «молодої крові», готові брати випускників або навіть студентів без практичного досвіду, щоб у процесі всього їх навчити. Про це, до речі, вони можуть зазначити у вакансії. Але випускникам важливо також зрозуміти, що таких претендентів багато, і перевагу над іншими кандидатами отримає той, хто самостійно докладає зусиль для свого професійного розвитку. Це означає відвідування різноманітних курсів, вебінарів, лекцій, знайомство із спеціалізованою літературою. Тому обов’язково поділіться на співбесіді, що ви вже зробили для свого професійного становлення і над чим працюєте зараз, щоб отримати роботу мрії.

Надто великий акцент на зарплаті

Безперечно, достойна зарплата, як і можливість кар’єрного зростання – важливі, але надмірна зосередженість випускника на цьому питанні може зіграти не на його користь. Річ у тому, що працівник, мотивований тільки фінансовою стороною справи, не може вважатися добрим працівником. А кожна компанія хоче бачити в своєму активі спеціалістів, яких цікавить не лише рівень заробітної плати. І якщо ви бачите в анкеті кандидата графу «Бажаний рівень зарплати», проаналізуйте спершу ринок праці та розвідайте, яку оплату пропонують інші компанії на обраних вами позиціях. І не забувайте той важливий факт, що зростання ваших професійних вмінь так чи інакше вплине на рівень заробітної плати в майбутньому. Тому краще зосередьтеся на цьому.

Не говоріть багато про зарплату!

Розсилання резюме «всліпу»

Не очікуйте того, що рекрутери розглядатимуть надіслане вами резюме на невідповідну позицію. Його просто обминуть увагою, і зосередяться на розгляді більш підходящих пропозицій. Щоб уникнути ігнору з боку роботодавців, краще створіть декілька резюме та мотиваційних листів на ті вакансії, які вас зацікавили.

Отже, утримайтеся від розсилання резюме наосліп; натомість проаналізуйте перед надсиланням цікаві вам сфери праці і дайте відповіді на наступні питання:

  1. Чи можете ви опанувати самостійно навички для тих вакансій, які вас зацікавили;
  2. На який кар’єрний розвиток ви можете розраховувати на посадах, які вам приглянулися;
  3. Яку середню заробітну плату отримують спеціалісти на обраних вами посадах.

Якщо відчуваєте брак інформації, відшукайте на відповідних ресурсах (приміром, LinkedIn) фахівця, який знається на обраній вами сфері. Зверніться до нього із проханням про консультацію. Не бійтеся цього зробити: у гіршому випадку вам відмовлять, у кращому – допоможуть.

Не нагадуєте про себе? Даремно!

Коли ви наткнулися на вакансію, у якій компанія зазначає, що готова взяти на роботу навіть випускника навчального закладу, та ще й без досвіду – немає нічого дивного, що у відповідь «прилетять» десятки, а то й сотні резюме. І якщо ви не отримали зворотного зв’язку, стримано нагадайте про себе. Попросіть, щоб вас проінформували стосовно наступних етапів відбору кандидатів. Не зайвим буде попросити тестове завдання, якщо ви хочете переконатися в тому, що у вас достатньо вмінь і навичок, щоб пробуватися на цю вакансію.

Але пам’ятайте, що нагадування про себе не повинно переростати у нав’язливість. Не переслідуйте рекрутерів у соцмережах чи безкінечними електронними листами – всім без винятку не сподобається така нав’язлива поведінка.

Звісно, нагадування про себе не дасть жодних гарантій, що вас візьмуть на роботу. Але, принаймні, ви матимете шанс отримати зворотній зв’язок, щоб підтягнути деякі свої компетенції і вже наступного разу сміливіше почуватися у такій ситуації.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх