RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Що робити, якщо втратив роботу під час війни?

Що робити, якщо втратив роботу під час війни?

14.06.2022 639
Що робити, якщо втратив роботу під час війни?

Що робити, якщо втратив роботу під час війни?

14.06.2022     639

Сьогодні поговоримо про таке болюче питання, як вирішення проблеми працевлаштування, якщо втратили роботу під час війни. Що тут можна вдіяти, які ваші найперші кроки? Пропонуємо з’ясувати в цій публікації.

Втратили роботу – що робити?

Перше і чи не найважливіше – не впадайте відчай. Не забувайте, що хтось втратив потужний бізнес та будинки, а хтось втратив і життя. Ви живі, здорові – і це прекрасно. Значить, все ще можна надолужити. Все в цьому світі можна здобути, якщо живі.

Усвідомили це? Чудово, рухаємося далі. Будь-яка криза відкриває двері нових можливостей. Сумно і печально, але це факт. Безперечно, раптове висмикування із зони комфорту провокує значний стрес, а переїзд, та ще й із родиною, з маленькими дітьми – це в рази більше стресу. Але, знову ж таки, пам’ятайте, що ви залишились живі – і це найважливіше.

Друге, що потрібно зробити – тверезо оцініть ваші активи. Постарайтеся поменше витрачати кошти на несуттєві речі (алкоголь, сигарети), щоб на перший час, поки ви шукаєте роботу, вам було на що жити. І забезпечувати родину, поки залишаєтеся без роботи.

Третій важливий пункт – ваша локація. Успіх в подальших пошуках роботи багато в чому залежить від того, куди ви переїхали – в маленьке містечко чи обласний центр. В обласному центрі, зрозуміло, можливостей в рази більше. Не забуваємо також про віддалену роботу. Але якщо ваша поточна кваліфікація не дає змоги шукати дистанційну роботу чи фриланс, завжди є варіант розмістити на всіх місцевих інтернет-майданчиках, групах та навіть у місцевих газетах оголошення про пошук роботи. Приміром, «спеціаліст з ремонту водопостачання шукає роботу. Я переселенець, виїхав із зони бойових дій, тому буду вдячний будь-яким пропозиціям». А там далі – тільки б зачепитися, а залишені вдячним клієнтам контакти ще не раз вам стануть у нагоді.

Допомога від держави

Звичайно, допомогою від державних чи від міжнародних організацій та фондів не потрібно нехтувати. Поцікавтеся в інтернеті, яку наразі допомогу через Дію надає уряд, і подайте заявку, не гаючи часу. Станьте на облік у місцевий Центр зайнятості. Ваше завдання на перший час – вхопитися за першу-ліпшу прийнятну для вас пропозицію. Це потрібно для того, щоб ви могли отримувати гроші бодай на закриття базових потреб. А потім уже зможете підшукати щось краще.

Поцікавтеся в представників органів самоврядування та місцевих громадських організацій, чи можна отримати певні пільгові умови для відкриття власного бізнесу. Зверніться до фахівців Центру зайнятості, щоб скласти разом бізнес-план і спробувати запустити власний бізнес-проєкт. Про все це потрібно дізнаватися на місці. Повірте, можливості завжди знайдуться, тільки якщо не сидіти, склавши руки і бідкатися, як усе погано.

Самостійне опанування актуальної професії

А зараз поговоримо про можливість опанування сучасних професій. Тільки давайте одразу домовимося – скільки б вам не було років, не думайте про себе в негативному ключі. Мовляв, куди мені вже навчатися, мені 30-40-50 років, в мене сім’я і діти? Так отож, сім’я і діти повинні стати для вас тим самим мотивуючим фактором, заради якого ви звернете гори. І ще один момент: багато людей зараз подумають: «В мене немає часу опановувати якусь сучасну професію, бо якщо знайду роботу, багато працюватиму, а вдома теж не сидітиму без роботи, бо хатні обов’язки, діти… коли ж навчатися?»

Навчання - сила!

Повірте, навіть у таких ситуаціях ви завжди знайдете час, щоб повчитися чомусь новому. Для початку вистачить бодай пів години на день, щоб починати освоювати ту спеціальність, яка зацікавила саме вас. Тим паче, навчатися можна буде навіть на робочому місці, коли у вас перерва. Не займатися в цей час марнуванням безцінних хвилин, а подивитися відеоурок на смартфоні, завантажити через Play Маркет корисні навчальні додатки, і починати самостійно опановувати ази професії. Добре малювали в дитинстві чи юності, а потім закинули цю справу? Маєте зараз чудовий шанс, щоб вивчитися на веб-дизайнера чи художника-ілюстратора. Виявляєте схильність до точних наук? Обирайте один із напрямів розробки, і починайте цей цікавий шлях у сферу цифрових технологій. На YouTube до вашої уваги – безліч безкоштовного контенту, якісного і докладно розказаного. Було б тільки бажання та мотивація, а потрібний навчальний курс вам обов’язково кинеться в очі. Наприклад, якщо оберете фронтенд-розробку, зазирніть на канал «Фрілансер по життю». Тут ви знайдете весь необхідний туторіал, щоб з нуля опанувати верстку сайтів. Вже через декілька місяців наполегливого навчання ви зможете шукати на фрилансі перших клієнтів. А якщо знайдете в собі сили за цей час підтягнути ще й англійську мову – зможете шукати навіть закордонних клієнтів. Як бачите, все реально, було б тільки бажання.

Не забуваємо про реальні строки

Ставте при цьому реальні терміни. І не вірте першим-ліпшим оголошенням в інтернеті, які обіцяють швидке опанування тієї чи іншої мови програмування. Повірте, навіть на опанування верстки сайтів знадобиться не один місяць. І це ще за умови, що людина займатиметься щодня, навчатиметься наполегливо та відповідально. А не так, як дехто собі думає – вряди-годи перегляну урок, та й по всьому. Яке навчання – такий і результат, погоджуєтесь?

Як бачите, тему статті ми повернули дещо в інший бік. На перспективу, так би мовити. Професії, які надзвичайно затребувані в сучасному світі – вже згадані веб-дизайнери чи розробники програмного забезпечення – опановуються за 4-6 місяців щоденних зусиль (так, нехай це буде й початковий рівень, але для старту цього буде вдосталь). Ось так ви поступово й прийдете до вирішення цієї болючої проблеми, яку ми винесли в заголовок статті. Успіхів та наснаги!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх