RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Вся правда о работе за рубежом
  5. Що таке релокейт і чи готові ви до нього?

Що таке релокейт і чи готові ви до нього?

3.05.2022 369
Що таке релокейт і чи готові ви до нього?

Що таке релокейт і чи готові ви до нього?

3.05.2022     369

Релокейт – це зміна місця проживання. Але як збагнути, наскільки вам це потрібно? І взагалі – чи готові ви до нього? Адже в реальності все може виявитися не так безхмарно, як ви собі уявляли. Давайте з’ясуємо, що потрібно знати для того, щоб релокейт виявився для вас вдалим вибором, а не шляхом у невідомість, бо ви не все прорахували при переїзді в іншу країну.

Що таке релокація?

Давайте ще раз зупинимося на тому, що таке релокейт. Адже це не просто переїзд в іншу країну для роботи та життя. Це зміни в усьому: вашого оточення, культурних особливостей тієї країни, в яку ви переїжджаєте, відкритість до всього нового, прийняття нової реальності та адаптація до неї. Ви готові полишити все позаду і прийняти нові реалії? Гаразд, тоді йдемо далі.

Які якості необхідні релокейтеру?

Розглянемо як особисті, так і професійні якості, які релокейтеру аж ніяк не завадять.

Якщо ви по життю допитливі і з позитивом ставитеся до нового досвіду – переїзд прийдеться вам по душі. Якщо сама думка переїзду вас лякає і тривожить, труднощів на цьому новому витку життя не обійтися. Також для релокейтера критично важлива така якість, як гнучкість у мисленні та поглядах (адже вам доведеться пристосовуватися до зовсім іншого оточення, ніж у нашій країні).

Дисциплінованість теж багато важить. Переїзд – це не просто хаотична зміна країни проживання (або навіть міста), а система продуманих рішень, яка в майбутньому убезпечить вас від розчарувань. А будь-яка система полюбляє дисциплінований підхід та планування.

Без терпіння в нашому випадку також не обійтися. Ви ж не можете знати наперед, наскільки спокійним буде ваш район проживання, як поставляться до ваших дітей майбутні однокласники тощо. Та й дивно було б вимагати якісь визначні результати в перші дні на новому місці, чи не так? Тому для адаптації в новому місті та новій країні потрібно запастися терпінням. У вас його достатньо? Чудово, тепер поговоримо, власне, про роботу.

Як бути з пошуком роботи?

Якщо ви подумуєте про релокейт, то пошук роботи – це те, що потрібно робити вже зараз. Або навіть на вчора. Навіть якщо у вас відсутня поки що робоча віза, будинок чи квартира в новому місті. Але вже можна говорити про те, що ваші наміри серйозні, якщо ви розумієте:

  • Яке місто обрати для релокейту;
  • В якій професії хочете себе реалізувати за кордоном;
  • Скільки у вас фінансових (та усіх інших) ресурсів є на перший час.

Безумовно, релокейт легше здійснювати, якщо ви не маєте сім’ї. Якщо ви сімейна людина і маєте дітей, обов’язки варто розподіляти вже зараз: хто із вас займеться пошуком компанії, хто вчитиме мову, а хто приділятиме час дітям і домашнім клопотам.

Які очікування від роботодавців при релокації?

Тут напевно не можна сказати нічого. Швидше за все, не потрібно мати ніяких завищених очікувань. Для них ви просто найманий працівник, який матиме окреслене коло обов’язків. Так, для вас особисто релокейт – це грандіозна подія, адже ви повністю змінюєте своє життя. Для роботодавців це не так. Давайте поміркуємо – на посаду, яка вас цікавить, вони можуть найняти когось іншого. Тому про всі нюанси, які стосуватимуться переїзду та працевлаштування, краще домовлятися заздалегідь. Щоб потім ваші завищені очікування не принесли вам розчарувань.

А до чого ж тоді бути готовим?

Якщо коротко – до всього. Вам може не сподобатися місце проживання, і ви будете в терміновому порядку підшукувати нове житло. Вам може не сподобатися компанія, і пошуки нової роботи можуть затягнутися на деякий час. Можливо, знання мови виявляться не настільки оптимістичними, як ви вважали перед переїздом, і на початках вам буде складно комунікувати з командою. Словом, труднощів може бути вдосталь, і це те, про що ми говорили вище – дисципліна та терпіння виявляться не просто гарними словами, а першочерговою необхідністю.

Ну і найперше, до чого бути готовим – так це до всього нового. Звички нових колег, які для них будуть повсякденною рутиною, для вас аж ніяк такими не будуть; нові сусіди та нові друзі у ваших дітей; нові страви і традиції місцевих мешканців. Та й не будемо забувати, що поруч вже не буде рідних людей, з якими можна сконтактуватися в будь-який час; ваші друзі та улюблені місця, з якими пов’язані приємні спогади – теж залишаться позаду. Але жодного нагнітання з нашого боку – просто ви повинні розуміти, що все буде нове і незвичне, і знадобиться деякий час, щоб звикнути. Комусь буде легше адаптуватися, хтось з важкістю проживатиме перші дні і тижні в новому місті і новій країні – але не забувайте, що ваша природна допитливість, гнучкість та терпіння допоможуть подолати будь-які труднощі.

До чого бути готовим?

Як підготуватися до релокейту?

Складно наважитися на переїзд і ви все відкладаєте це питання на потім? Почніть вже зараз щось робити. Наприклад, проконсультуйтеся із знайомими юристами, щоб зібрати усі важливі папірці, виставте на продаж непотрібні речі або роздаруйте тим, хто їх конче потребує; напишіть довіреності, закрийте кредитки, розберіться з усіма своїми рахунками, відвідайте рідних і друзів та попрощайтеся з ними. Нарешті, складіть список необхідних речей, які треба взяти в подорож. Придбайте валізи та сумки. Суть у тому, що якщо вже почнете, то іншого вибору й не залишиться, окрім того, як рухатися вперед.

Знову ж таки, згадаємо ще про роботу та працевлаштування. Тут два варіанти – ви їдете в невідомість і вже на місці щось шукатимете, або ж ви маєте запрошення від конкретної компанії на роботу. Що цікаво, другий варіант може виявитися теж не ідеальним, ми про це вже говорили вище: раптом вам щось не сподобається, і відвідування роботи перетвориться в не найприємніше заняття? Але тут наперед важко щось сказати, окрім наступного: вирішили їхати – їдьте. З усіма моментами розберетеся згодом.

Звичайно, ідеально було б мати в запасі план Б. Бо заздалегідь покласти всі яйця в одну корзинку може виявитися програшним варіантом. Тому краще обзавестися бодай ще одним альтернативним варіантом. Але це в ідеалі, звісно. Кожна людина, яка обирає релокейт, розраховує там по прибутті і залишитися.

Ще такий цікавий момент – можна потурбуватися наперед і скласти вже заповіт, не тягнути з цією справою до старості. Не потрібно лякатися цього слова, адже укладання заповіту означає, що людина думає наперед і турбується про майбутнє своїх рідних. І дійсно, кому і в яких співвідношеннях дістануться її цінні активи та нерухомість, якщо трапиться непередбачувана трагічна обставина? Від цього, на жаль, ніхто не застрахований.

Ще одна річ, про яку варто згадати: якщо перед релокейтом вас турбують важливі питання, на які ви самотужки не можете знайти відповіді, радимо звернутися до коуча чи ментора. Але виплескувати перед ними емоції не потрібно – це до психотерапевта.

Отже, їхати чи не їхати?

Релокейт – це хороше рішення для активних та ініціативних людей. Релокейт дасть вам можливість по-новому відкривати для себе світ, заробляти більше, якщо ви прагнули саме цього і, нарешті, познайомитися з новими та цікавими людьми.

І якщо все йде за ідеальним планом – це прекрасно, погодьтеся. Ви поселилися в чудовому районі не менш чудового міста, ваш новий бос і команда допомагають і підказують, в дітей з’явилися нові друзі і взагалі – вони не менше, ніж ви, задоволені переїздом, і ви всією сім’єю навіть подумуєте, чи не завести вам собаку. І навіть якщо все складається не настільки ідеально, як уявлялося спочатку – це теж нормально. Нехай не без труднощів, але ви здобули своє місце під сонцем.

На жаль, недоліки у релокейту теж є. Адже не все може скластися в той спосіб, як ви й задумували. Навіть з усіма запасними планами та варіантами щось може піти не так, і доведеться повертатися на батьківщину, підібгавши хвоста і паралельно обмірковуючи, як так сталося і що ж робити далі. Але в будь-якому разі ви свої невдачі можете переплавити в цінний «експіріенс», і наступного разу ви почнете не з нуля, а з дуже корисного досвіду.

Отже, підсумуємо: якщо надумали переїжджати – переїжджайте. Тільки продумайте все заздалегідь, до найменших дрібниць. Навіть ментальність обраної країни може зіграти свою роль: комусь більше для проживання підійде Польща чи Нідерланди, комусь – Швеція чи Іспанія. Та й географічне положення країни теж врахуйте. Приміром, якщо ви любите тепло, клімат скандинавських країн вас навряд чи порадує (і навпаки). Словом, такі деталі теж візьміть до уваги.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх