RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Новости Украины и мира
  4. Блог Jobs.ua
  5. Стеження за співробітниками на дистанційці: про що свідчать результати досліджень?

Стеження за співробітниками на дистанційці: про що свідчать результати досліджень?

1.02.2022 520
Стеження за співробітниками на дистанційці: про що свідчать результати досліджень?

Стеження за співробітниками на дистанційці: про що свідчать результати досліджень?

1.02.2022     520

Портал з працевлаштування та пошуку роботи Jobs.ua в перший місяць нового року провів опитування серед користувачів сайту на актуальну тему: «Як ви ставитеся до того факту, що компанії стежать за працівниками на дистанційці (встановлюють спеціальне ПЗ, відстежують роботу працівника через камеру ноутбука)?»

За перший варіант відповіді – «Позитивно ставлюся, адже в робочий час працівник повинен працювати» – висловилося 20% опитаних. Решта голосів розподілилися порівну між другим і третім варіантом відповіді (по 40% відповідно). Нагадаємо, що це за відповіді:

  • Ставлюся швидше негативно, ніж позитивно, адже працівник має право відлучатися з робочого місця – головне, щоб встигав виконувати свою роботу,
  • Ставлюся категорично негативно, адже в таких умовах, коли твої дії відстежують, працювати некомфортно.

Як бачимо, переважна більшість опитаних ставляться радше негативно, ніж позитивно, до відстеження компаніями дій працівників на дистанційці. І це цілком прогнозована реакція на подібне питання, адже більшості людей все-таки не припаде до душі ідея, що навіть на дистанційці неможливо позбутися всюдисущого вічка камери. Розуміння того, що начальство в будь-який момент може «зазирнути» у ваше помешкання, щоб поцікавитися, чим ви зайняті – в таких умовах не надто комфортно працювати.

А яка ж ситуація у світі стосовно цього делікатного питання? Приміром, у світовій мережі за квітень і травень 2021 року кількість запитів як контролювати співробітників на дому зросла на 1705% (!) і 652% (!) відповідно. А науковий центр Європейської комісії провів дослідження під назвою «Електронний моніторинг та спостереження на робочому місці», проаналізувавши майже чотириста статей по темі. Ось найцікавіші моменти з опублікованої доповіді:

Для порівняння, світовий попит на програмне забезпечення для стеження за працівниками на дистанційці в квітні 2021-го року збільшився на 108%, якщо порівнювати з 2019-м роком. В квітні минулого року також на 333% зросла зацікавленість компаній програмою DeskTime, яка відстежує дії працівників на віддаленій роботі;

З початком пандемії в десять разів зросла кількість реєстрацій на сервісі Sneek, який має цікаву функцію – кожних п’ять хвилин сервіс робить знімки працівників, використовуючи веб-камеру їхніх технічних пристроїв;

Як виявилося, улюблений спосіб моніторингу за співробітниками, які використовує більшість компаній – це використання програм, які відстежують натискування клавіш на клавіатурі ноутбука чи комп’ютера, а також моніторинг спілкування працівників в соцмережах (мається на увазі – в робочий час);

На думку самих працівників, найоптимальнішим способом моніторингу за їхніми діями впродовж робочого дня можна вважати той, який базується на виконанні обсягу роботи: тобто скільки робочих задач виконано і наскільки якісно. А усі інші способи відстежування працівників на дистанційці позбавляє їх відчуття свободи та автономії, що може призвести до появи стресу та професійного вигорання.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх