RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Гороскоп профессий
  5. ТОП професій майбутнього, які актуальні вже зараз

ТОП професій майбутнього, які актуальні вже зараз

9.12.2022 1138
ТОП професій майбутнього, які актуальні вже зараз

ТОП професій майбутнього, які актуальні вже зараз

9.12.2022     1138

Світ стрімко змінюється, технології вдосконалюються, тому й не дивно, що виникає потреба в нових професіях. Зрештою, так безліч разів траплялося в світовій історії. А оскільки ми з вами тут для того, щоб ознайомитися на перспективу з топовими професіями майбутнього, давайте з’ясуємо, які професії можна вважати актуальними вже зараз, тобто в першій половині двадцять першого століття.

Цей дивний новий світ!

Припускаємо, що ви, як і більшість людей в сучасному світі, практично не випускаєте мобільний телефон з рук. Цей маленький технологічний пристрій дає можливість дізнаватися останні події в світі, не відставати від усіх сучасних трендів, підтанцьовувати під суперпопулярний танець від Венздей Адамс і т.д. Активно «технологізуються» усі сфери нашого життя, тож в недалекому майбутньому діагноз хворим ставитиме штучний інтелект, роботи обслуговуватимуть нас у кафе, а літаючі таксі відвойовуватимуть ринок логістики в наземного транспорту. В двадцятому столітті письменники-фантасти і футурологи лише мріяли про подібні технології, а наше покоління вже наблизилося до нього впритул.

Так, нам складно уявити такі речі. Але чи означає це, що мине декілька десятиліть і вирощування органів у пробірках і друк штучної їжі на 3d-принтері не стануть нашою реальністю? Нескладно спрогнозувати, що все так і відбудеться, а для обслуговування нових потреб з’являтимуться все новіші і новіші професії. Цей дивний новий світ…

Майбутнє вже тут

Гейм-аналітик: пориньте в світ ігор і заробляйте на цьому

Чимало людей своїм улюбленим хобі назвуть комп’ютерні ігри. Якщо ви теж любите цю справу, зверніть увагу на професію гейм-аналітика. Якщо коротко, це посередник між геймерами та компаніями-виробниками комп’ютерних ігор. Гейм-аналітик досліджує очікування аудиторії і повідомляє розробникам, чого хочуть геймери від проєкту, які проблеми усунути і над чим попрацювати. Це потрібно для того, щоб люди не перестали грати в ту чи іншу гру, адже від цього напряму залежать прибутки комп’ютерних студій.

Згадаємо для прикладу гучний провал Cyberpunk-2077, якій пророкували стати грою десятиліття. Ця гра ще до свого релізу на початку 2020 року наробила багато шуму, а мільйони геймерів у всіх куточках світу з нетерпінням очікували на цей шедевр. Принаймні, так всі думали, що буде шедевр. А на ділі вийшло трохи інакше – «гра десятиліття» стала суцільним розчаруванням як для простих геймерів, так і для аукціонерів компанії. Як гадаєте, якби над концепцією гри, над певними її моментами добряче попрацювала б команда з кількох гейм-аналітиків – чи могла б ця гра покращати в рази і виправдати очікування великої кількості геймерів? Риторичне питання, на яке можна і треба відповісти, якщо вас цікавить індустрія ігор і ви хочете заробляти на своїй любові до світу геймінгу. Що ж, для цієї професії вам знадобляться передусім ваші особисті софт скіли – вміння підмічати важливе, слухати і враховувати думку інших (геймерів), успішно комунікувати з розробниками і переконувати їх в доцільності внесення тих чи інших змін в проєкт.

Дизайн об’єктів та інтер’єрів віртуальної реальності

І відомі ІТ-компанії, і ті, які ще не відомі широкому загалу – всі вони займаються над створенням власних концепцій, власного бачення віртуальної реальності. Приміром, метавсесвіт від Цукерберга, який, щоправда, наразі не демонструє чогось справді захоплюючого і фантастичного. Але такі метавсесвіти, об’єднані в глобальну мережу віртуальної реальності – це наступний і логічний крок на шляху розвитку сучасних технологій. Тому цілком очевидно, що така професія, як дизайн об’єктів, предметів та інтер’єрів віртуальної реальності невдовзі стане досить затребуваною. Говорячи «віртуальна реальність», маємо на увазі також доповнену реальність, а це не одне й те саме. Але що тут, що там будуть потрібні креативні люди, які займаються дизайном та облаштуванням віртуального простору. Ця професія тісно переплітатиметься з іще двома цікавими топ професіями майбутнього – дизайнерами віртуальних інтерфейсів та архітекторами віртуальної реальності.

Уявімо ситуацію: потрібно провести швидкий та ефективний ґайд для новачків, а витрачати час працівників на це не хочеться. HR-спеціаліст пропонує новому працівнику переглянути віртуальний 3d-тур з найважливішими для початківців відомостями. Впродовж кількох годин новий працівник за допомогою VR-гарнітури активно вивчає нову для себе інформацію. Переглянувши кілька разів цей 3d-тур, відповівши на тестові питання, він уже орієнтується в корпоративній культурі компанії, його персональних обов’язках, знайомиться з ментором тощо. А щоб дизайн віртуального середовища виглядав привабливо і змістовно, цим питанням і займеться наш VR-дизайнер. Зрозуміло, що сфера застосування таких фахівців охоплюватиме не лише навчальні матеріали для нових працівників. Наразі це медицина, ритейл, нерухомість, банківська справа.

IoT-розробник: програмуйте і дивуйте

Ця професія по-справжньому заявила про себе лише в минулому десятилітті. І активно розвивається зараз. Вже в наш час інженери-розробники активно продумують інфраструктуру смарт-будинків, розробляють програми та налаштовують сотні інших речей, щоб зробити рівень проживання в ньому максимально комфортним.

Що цікаво, такі фахівці будуть затребувані навіть в далеких, на перший погляд, сферах. Наприклад, агропромисловий комплекс. Тут будуть програмуватися пристрої для автополиву рослин, контролю середовища вирощування та віддаленого моніторингу через мобільний додаток. Дуже зручно і комфортно, погодьтеся, їхати в автомобілі за тисячу кілометрів від теплиць і в реальному режимі відстежувати їхні життєво важливі показники. І забезпечити такий комфорт може IoT-розробник.

Смарт-будинок

Професії, які тільки починають розвиватися

За наші технології та повсякденний комфорт доводиться «віддуватися» всій планеті. Надлишок товарів, який виробляється в світі, надлишок вуглекислого газу в атмосфері та інші екологічні проблеми викликають все більше уваги до себе. І задають тренд на нові напрямки діяльності, які потребують сучасних знань і сучасних професій. Приміром, праця урбаніста-еколога спрямована те, щоб розв’язати цілий комплекс задач під назвою «Як покращувати і вдосконалювати життя у великому місті, щоб мінімально шкодити екології?»

Або візьмемо таку сферу діяльності, як професія екоаналітика у будівництві. Цей спеціаліст займається питаннями екологічних підходів у будівництві. Щоб майбутні будівлі та споруди, а також матеріали, з яких вони створюються, були максимально екологічними. Якщо спробувати далі зазирнути в майбутнє, то виявиться, що подібні професії стануть високозатребуваними під час колонізації Марсу та інших планет. І на Землі майбутнього, звісно, ці професії будуть не менш затребуваними.

Ну а тепер невеличкий «квіз» для вас, шановні читачі – чим займаються і що входить в обов’язки таких ТОП професій майбутнього, як космогеолог, ІТ-медик, фахівець з рециклінгу одягу? Одні назви можуть багато сказати, чи не так?

Цікаві ТОП професії майбутнього, які актуальні вже зараз

Якщо говорити про сферу освіти, з’являтимуться такі цікаві нові професії, як розробник освітніх траєкторій, тьютор-педагог та ігропедагог. Перші підбиратимуть таку навчальну програму, яка підлаштовуватиметься під кожну дитину з врахуванням її психологічних особливостей; другі займатимуться контролем навчального процесу, треті – розроблятимуть освітні ігри. А хіба ж такі цікаві топ професії майбутнього не є актуальними вже зараз?

Які ще цікаві професії чекають на нас в недалекому майбутньому?

Наостанок розглянемо ще декілька важливих сучасних професій, про які можна сказати, що вони є актуальними в наш час. Приміром, фахівець з перебудови та посилення старих будівельних конструкцій. Ця професія майбутнього буде особливо актуальною для великих міст, які мають, особливо в центральних кварталах, багато історичних будівель. Такі будинки не розраховані на те, щоб стояти вічно; тож нескладно спрогнозувати, що з кожним новим десятиліттям потреба у фахівцях, які спеціалізуються на посиленні та перебудові старих будівель, лише зростатиме.

Проєктувальник інфраструктури «розумного будинку». За технологіями смарт-будинку – майбутнє. Всі ми прагнемо максимального комфорту, а на технології «розумного будинку» можна перекласти безліч функцій: поповнення запасів холодильника, нагадування про виклик того чи іншого майстра, моніторинг клімату у всіх приміщеннях від спальні до кухні і безліч інших корисних дрібничок.

Проєктувальник 3d-друку в будівництві. Навіщо зводити будинок, якщо його можна роздрукувати, а потім скласти, наче конструктор? З вдосконаленням 3d-друку можна буде швидко та ефективно «роздруковувати» будинки своїм клієнтам. Звичайно, прихильники старомодного способу друку також залишаться.

Безумовно, в одній статті перерахувати всі цікаві топ професії майбутнього, які актуальні вже зараз, не вийде. В майбутніх публікаціях ми звернемося до цієї цікавої теми не раз.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх