RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Прием на работу
  5. Випадки, коли краще відхилити пропозицію про роботу

Випадки, коли краще відхилити пропозицію про роботу

11.12.2020 685
Випадки, коли краще відхилити пропозицію про роботу

Випадки, коли краще відхилити пропозицію про роботу

11.12.2020     685

Не завжди щастить розшукати пристойну роботу швидко і без зусиль. Іноді на пошуки витрачаються місяці. Безплідні намагання знайти достойну роботу викликають відчай, що, в свою чергу, може призвести до того, що людина вхопиться за будь-яку пропозицію… про яку потім глибоко пошкодує. Як уберегтися від подібного розчарування? Розглянемо випадки, коли краще відхилити пропозицію про роботу.

Наобіцяли золоті гори? Будьте пильні!

Під час інтенсивних пошуків нового робочого місця шукачі мають звичку надсилати резюме всім підряд. І ніби нічого поганого в цьому немає, що поганенькі вакансії розглядаються з цікавості або з відчаю. Але випадковий відгук може зовсім несподівано обернутися пропозицією про роботу із захмарними перспективами.

Почувши подібне, шукач не вірить своєму щастю: він може вирішити, що зірвав джек-пот. В такому екзальтованому стані легко проігнорувати тривожні дзвіночки. Наприклад, роботодавець може виправдовувати маленьку заробітну плату тим, що невдовзі вона збільшиться вдвічі, а то й більше. Або пообіцяє, що зараз завдання так, монотонні і нецікаві, але з часом вони зміняться на цікаві і захоплюючі. Коротше, наобіцяють золоті гори, а по факту вийде зовсім по-іншому.

Хоча може трапитися, що роботодавець не намагається ввести в оману. Він і сам може вірити в ті захмарні перспективи, які вам малює. Перш ніж зопалу погоджуватися на сумнівну пропозицію, поцікавтеся про цю компанію, пошукайте в інтернеті відгуки про неї. Можливо, до вас вже комусь роздавали такі щедрі обіцянки. А ще може бути, що це стартап, який тільки набирає оборотів. Але чи вистрілить він у майбутньому, чи ні, цього, на жаль, ніхто не знає. І тут є два варіанти – або компанія прогорить, але ви отримаєте хоч якийсь досвід, або стартап з часом переросте у солідну компанію. А працівники, які стояли у його витоків і повірили в майбутній успіх, у випадку успішної реалізації проекту стануть цінними співробітниками, топ-менеджерами.

Обіцяють велику зарплату, яка залежить від результатів роботи? Задумайтеся!

Іноді роботодавці можуть махлювати з цифрами, щоб заманити в свою компанію досвідчених претендентів. Найчастіший випадок, коли вказують мізерну зарплату, але роблять акцент на тому, що за преміями і бонусами не заржавіє, а також, що майбутній оклад залежатиме від можливостей самого працівника. Це можуть подати так хитромудро, що потім складно буде щось довести. Якщо у вакансії вказується, що є оклад, який доповнюється KPI, виробленням і результатами, то знайте – роботодавець може завищувати рівень заробітної плати майбутнього працівника. І це не означає, що високу зарплату не вдасться заробити: але для цього доведеться багато працювати, значно більше, ніж сорок годин на тиждень. Добре подумайте, чи потрібні вам постійні перепрацювання, робота після роботи і по вихідних, постійний стрес і вимотані нерви.

Світогляд компанії суперечить вашим принципам

Буде складно працювати в компанії, корпоративна культура якої відрізняється від ваших переконань і принципів. Наприклад, бунтарю за характером, який любить вільний стиль одягу, буде непросто працювати на роботодавця, який визнає тільки строгий дрес-код. Натхнення до роботи не прийде і тоді, якщо політика компанії розходиться з вашими моральними, духовними чи етичними поглядами. Тут є два варіанти – або ви йдете на компроміс, або відстоюєте свої принципи, що цілком очікувано призведе до конфліктів. Який варіант обрати? Це вже вирішувати вам, але будьте готові до того, що компроміс із власними переконаннями може негативно позначитися на фізичному здоров’ї і душевному самопочутті.

Хочете маленьку зарплату, а також працювати за ідею? Вам сюди!

Безвихідна ситуація може призвести до того, що шукач погодиться на низькооплачувану роботу. Найгірший випадок, коли зарплата не лише нижче ваших очікувань, а й навіть нездатна задовольнити мінімальні життєві потреби. Сенс погоджуватися на таку роботу є тоді, коли в найближчій перспективі чекає підвищення і, відповідно, більший заробіток. В інших випадках краще пошукати робоче місце деінде.

Маленька зарплата


Працювати за ідею. Ще один сумнівний гачечок, за який можна «підчепитися». Чи варто працювати за ідею? Ніби й благородне поривання, але звідки тоді брати фінанси для забезпечення власних потреб? На таку роботу погоджуватися є сенс, якщо ви студент, людина без досвіду або маєте надходження з інших фінансових джерел (наприклад, пасивний дохід). Але для більшості людей це не так, і на одному ентузіазмі довго не протягнути, якими б мотивованими ви не виглядали на початку шляху.

Робота серйозно заважає вашим планам і життєвим цілям

Через скрутні життєві обставини можна необдумано погодитися на привабливу пропозицію, відсунувши в сторону свої плани і пріоритети. Таке рішення, швидше за все, стане помилкою. Зійшовши зі свого шляху і втративши життєві орієнтири внаслідок отриманої вакансії, ви шкодуватимете про це і нова робота не приноситиме жодного задоволення. Існує навіть ризик звільнитися, що означатиме втрату безцінного часу та інших ресурсів. Наприклад, ви планували піти на спокійну роботу, щоб мати час і сили для саморозвитку і особистих проєктів, але робота виявилася протилежною до слова «спокій». Метушня і надмірне навантаження можуть загнати в депресію, а цей жахливий стан не передбачає саморозвитку і творчих амбіцій.

Тому добре поміркуйте над тим, чи потрібна вам така праця, яка передбачає тотальну самопожертву і постійну зайнятість. Прислухайтеся до себе, до своїх відчуттів. Не забувайте про власні пріоритети. Або майте хоробрість визнати, що готові відсунути вбік особисті цілі, щоб вирости професійно на новій роботі.

А є ще інша ситуація. Коли ви бажаєте розвиватися в обраній сфері діяльності, але робота, на яку ви можете погодитися хоч зараз, не віщує кар’єрного зростання. Тому, якщо ви готові ще пошукати краще місце під сонцем, навіть пожертвувавши при цьому часом і доходом, не поспішайте погоджуватися на пропоновану вакансію. Може трапитися так, що через деякий час ви з жалем поглядатимете в сторону тих, хто виконує складні і цікаві завдання, і зростає професійно, а ви так і далі тупцяєте на одному місці.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх