RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Все про ергофобію – страх працювати

Все про ергофобію – страх працювати

4.06.2023 736Автор: Лоліта Платошкіна
Все про ергофобію – страх працювати

Все про ергофобію – страх працювати

4.06.2023     736Автор: 

Страх - це цілком нормальна захисна реакція нашого організму на екзистенційні труднощі, що допомагає впоратись зі стресовими ситуаціями. Більшість людей саме на роботі зіштовхуються з великою кількістю стресу, що в своєму постійному хронічному стані перетворюється на особливу форму страху - фобію. Є сотні фобій, які негативно впливають на якість нашого життя та продуктивність нашої роботи. Люди з фобіями, як правило, відчувають дискомфорт навіть лише при думці про той об’єкт чи ситуацію, яка їх лякає. Складніше, коли фобія пов’язана із роботою людини і є постійним тригером, що викликає незручні неприємні почуття і заважає вашій продуктивності.

Що таке ергофобія і чому вона виникає

Ергофобія - саме так називається той вид фобії, що напряму пов’язаний із сильним страхом перед роботою та її особливостями, що вимагають від людини професійних знань та умінь, почуттів відповідальності за виконану роботу. Багато хто досить скептично ставляться до існування даної фобії називаючи тих, хто постійно скаржиться на подібний розлад – звичайними ледарями. Однак одного ранку ви прокидаєтесь з гострим страхом або панічними атаками починати робочий день, адже на вас очікує деспотичний керівник чи висока відповідальність за недотримані дедлайни. І тоді повірити в ергофобію стає набагато простіше.

Найчастіше занепокоєння щодо робочого процесу починається перед початком нового тижня, проте трапляються погіршення ситуацій, коли ця напруга відчувається постійно, навіть на вихідних.

Часто страх роботи пов’язаний і з вашими внутрішнімі особистими переживаннями та поведінковим характером. Наприклад, коли людина має самокритичний підхід до себе. Ви боїтеся засмутити керівника, вас хвилює, як ваш професіоналізм буде оцінений іншими, або що ваші зусилля не будуть оцінені відповідно. Ергофобія в такому випадку може розвитися й на підставі погано обраної професії. То ж в першу чергу подумайте, чи знаходитесь ви на своєму місці, чи приносить вам задоволення те, чим ви займаєтесь.

Рутина або монотонний характер роботи також може стати причиною вашої ергофобії. Це сильно вбиває вашу мотивацію і бажання працювати. Навіть атмосфера на робочому місці має значення на ваше самопочуття та сприйняття робочого процесу. Якщо ви відчуваєте дискомфорт у вашому колективі, можливо, прийшов час шукати нову компанію, в якій атмосфера буде більш дружелюбною.

Типи ергофобії

Причини виникнення ергофобії можуть бути різними і пов’язані із сильними переживаннями емоцій самою людиною. Звідси й різні причинно-наслідкові типи.

Страх при влаштуванні на нову роботу

Ви звільнились з роботи чи звільнили вас, чи ви просто розпочинаєте пошуки нового місця роботи - все це доволі складний й важкий етап. Багато людей при цьому відчувають неймовірне хвилювання, страх перед керівництвом. Такий стан виникає, якщо ви не впевнені в своїх силах і можливостях. Саме тоді занепокоєння у зв’язку із працевлаштуванням росте. Щоб хоч якось підстрахувати себе, приділіть детальну увагу вивченню інформації про компанії, куди намагаєтесь працевлаштуватися. Користуючись даними про сферу діяльності та позицію на ринку праці, ви зможе відчути себе набагато впевненіше. Якщо існує страх перед співбесідою, то приділіть більшу увагу підготовці та спробуйте згенерувати спектр питань, які можуть звучати на співбесіді. Також підготуйте невеличке самері про себе та професійну діяльність. Навчіться справлятися зі своєю невпевненістю і відчуттям безнадійності.

Страх, що пов’язаний із стресостійкістю на роботі

Якщо ваша діяльність пов’язана в значній мірі із відповідальністю, частими перевірками, виконанням та дотримання дедлайнів, що часто залежить не тільки від вас, а від членів команди. Такий вид страху в основному відчувають ті люди, які відповідально ставляться до дорученої роботі і схильні до критичного контролю своєї діяльності. Щоб уникнути появи ергофобіі, людині рекомендується спробувати змінити місце роботи, а можливо й професію.

Страх, що виник після отримання виробничої травми

До травм ведуть нещасні випадки, які являють собою несподівані події, що викликаються зовнішніми чинниками і наносять шкоду людині, в тому числі й психологічну. В такому випадку рекомендуємо одразу звертатися до спеціалістів, що допомагають побороти психологічні страхи чи зменшити сприйняття.

Страх не знайти спільну мову з колективом

Найчастіше такий страх пов’язаний з конкретною ситуацією в минулому, але, головне, що всі люди реагують на ситуацію по-різному. Одні будуть намагатися бути обережним, вести себе уважніше, намагатися налагодити контакт з колегами, інші – квапляться змінити роботу. Люди, що вибирають друге, є найбільш вразливими до появи ергофобії. Спробуйте подивитися на ситуацію та конфлікт зі строни. Чи справді вона вимагає кардинальних змін?

Знайомтесь також із статтею, що докладніше розкриває причини виникнення цієї хвороби: “Ергофобія: що це, чому виникає і що робити?

Як визначити симптоми ергофобії

До найяскравіше виражених симптомів ергофобії можна віднести:

  • неконтрольоване потовиділення
  • порушення серцевого ритму,
  • погіршення загального стану,
  • важке дихання,
  • панічні атаки,
  • нудота,
  • нездатність виконувати власні робочі обов’язки,
  • труднощі з тривалим утриманням роботи,
  • тривалі періоди відсутності роботи,
  • уникнення додаткових обов’язків, пов’язаних з роботою.

До речі, ці симптоми збігаються й з симптомами тривожного розладу. Тому лікування ергофобії багато в чому схоже на лікування тривожного розладу.

керівник з командою

Як лікувати ергофобію

Лікувати ергофобію можна наступними способами:

  1. Профілактика ергофобії, коли ви тільки помічаєте за собою перші симптоми чи знаєте, що склонні до цього.
  2. Фармакологічно, до чого долучаються в крайньому випадку й тільки за допомогою спеціалістів та лікарів.
  3. У психологічній практиці в боротьбі з ергофобіей активно застосовуються наступні методи: аутотренінги, медикаментозна терапія, медитація, релаксація, когнітивно-біхевіористська терапія та інше. Вони націлені на усвідомлення та прийняття свого страху роботи, зрозуміти причину виникнення, знайти відповідне рішення проблеми.

Ергофобію, як і будь-яку фобію, можна й треба лікувати. Робити це можна як за допомогою терапії, так і фармакології. Лікарі дуже часто поєднують ці два методи для кращого результату. Значний результат дає й допомога психотерапевтів, тому що іноді впоратися з цією проблемою самотужки складно. Якщо помітили в собі перші ознаки ергофобії, зверніться для початку до психолога. Чим раніше ви почнете працювати над викоріненням фобії, тим більше можливостей в легкій формі справитися з вашими професійними страхами.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх