RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Як подолати страх чистого аркуша: поради для всіх, хто пишет

Як подолати страх чистого аркуша: поради для всіх, хто пишет

2.08.2023 616Автор: Лоліта Платошкіна
Як подолати страх чистого аркуша: поради для всіх, хто пишет

Як подолати страх чистого аркуша: поради для всіх, хто пишет

2.08.2023     616Автор: 

Перш ніж приступити до роботи, кожний з нас відчуває певний ступор, таку собі розгубленість щодо того, з чого приступити та почати свою роботу. Такий страх перед початком важливого завдання, проєкту тощо може розпочатися у спеціаліста будь-якої галузі. Однак прийнято вважати, що він найрозповсюдженіший серед творчих процесів, а саме письменників, журналістів, копірайтерів й навіть блогерів. Існує навіть термін страх “чистого аркушу”, що визначає страх приступити до роботи.

Ви навіть уявити собі не зможете, наскільки це розповсюджена проблема. За свою творчу кар’єру спеціаліст може відчувати страх “чистого аркуша” по декілька раз на тиждень. Причин виникнення ступору в написанні тексту чи будь-якої іншої роботи може бути купа. Від звичайної непідготовленості по конкретній темі до болісного пошуку визначення цікавих тем чи труднощів формування думок. Але є місце говорити й про більш серйозніші психологічні причини, які іноді шкодять нам жити і працювати безпроблемно. Що сюди відноситься?

Причини появи страху “чистого аркуша”

Страх, що вас розкритикують

Дуже добре це прослідковується на блогерах, які залежать від лайка чи схвалення інших. Тому постійно слідкують, як люди реагують на їх дописи чи лайви. І це правда, створюючи текст чи контент, люди переймаються тим, що інші можуть критикувати їх роботу. Куди трагічніше може складатися справа з негативною оцінкою, що взагалі може вплинути на самовпевненість чи зневіритись. Переживання негативного впливу, неспроможність сприймати критику, страх невдачі, страх витратити свої зусилля попусту - складові, що формують страх критики. Не переймайтесь, якщо хтось починає критикувати вашу роботу, прислухайтесь - вона може бути корисною. Спілкуйтесь з колегами та друзями, які можуть надавати екологічну підтримку і конструктивну критику.

Відсутність натхнення на творчість

Натхнення - це не просто робочий стан, це творча іскра, яка може спонукати до створення чогось нового і цікавого. Коли натхнення у збитку, процес написання може бути приємним і легким. Але коли натхнення відсутнє, люди можуть відчувати ступор та нездатність рухатися далі. Іноді доволі важко знайти натхнення для написання ідеального тексту, що призводить до відчуття безвихідного ступору чи блокування. Стресові ситуації, перевантаження, монотонна рутина - все те, що здатне вбивати в вас натхнення на творчість та нові ідеї. Щоб уникнути ступорів та блокувань, вчасно і якісно відпочивайте, більше спілкуйтесь з друзями, знайдіть те, що вас надихає - наприклад, хобі, вивчайте щось нове.

Високі вимоги до себе

Люди можуть мати надмірно високі вимоги до себе, своїх результатів роботи та результатів творчого процесу. Подібний перфекціонізм шкодить творчості. Коли ви маєте надмірне очікування від своїх творчих здібностей або від результатів своєї праці, ви можете почуватися напруженим, перевантаженими. Одразу з’являється страх не відповісти цим очікуванням, що результати роботи будуть не настільки добрими. Стороніться надмірного перфекціонізму, самокритики, порівняння себе з іншими, залежності від думки інших. Якщо високі вимоги до себе призводять до страху "чистого аркуша", рекомендуємо дати собі дозвіл на помилки та зрозуміти врешті-решт, що ніхто не ідеальний.

Надмірний стрес

Тривога та надмірний стрес напряму впливають на творчий процес. Людина в стані стресу навряд чи буде отримувати задоволення від роботи, буде дратуватися, відволікатися. Одним словом її здатність до написання або творення чогось нового різко зменшується. Коли людина переживає стресові ситуації, такі як робочий тиск, особисті проблеми - це може призводити до блокування творчого потенціалу. Стрес напряму впливає на мозок і нервову систему, що може призводити до зниження концентрації й, навіть, мотивації. Він стати причиною вашої швидкої втоми і безсилля, депресивних станів, може ускладнювати концентрацію на творчому процесі. Вчені довели, що стрес напряму впливає на емоційний стан людини, знижуючи її впевненість в собі та самооцінку. При цьому не слід забувати, що стрес є нормальною реакцією на різні ситуації, тому важливо діяти конструктивно і знаходити способи знизити його вплив на продуктивність та творчість. Як ось: запланувати час для відпочинку, практикувати методи релаксації, зосереджуватись більше на процесі, а не на результати, визначити пріоритети.

Невпевненість у своїх здібностях

Коли людина не вірить у свою здатність написати щось цікаве або створити щось вартісне, вона може відчувати страх перед початком нового проєкту або стикатися зі страхом "чистого аркушу". Відчуття недостатньої підготовки: умінь, навичок, достатнього рівня лексики тощо, власне самообмеження, страх критики - все це тільки більше розігріває вашу невпевненість. Тому правильним рішенням завжди є розвиватися, навчатися, вдосконалювати власні навички, займатися самоосвітою. Невпевненість в собі - це якість, яку можна змінити, удосконалюючи себе та свої уміння.

Надмірні обсяги роботи

Коли перед вами стоїть великий і складний проєкт, у вас може з'явитися відчуття, що задача вам не по силах. Ви також можете відчувати втому й втрату контролю над ситуацією, панічні атаки, страх невдачі, оскільки є більше можливостей для помилок, зниження продуктивності, зниження мотивації розпочинати роботу.

Поради, як впоратись із страхом “чистого аркуша”

Якщо великий обсяг роботи викликає у вас страх "чистого аркуша", ось декілька порад, які можуть допомогти.

Розбийте завдання на менші кроки. Розділіть проєкт на менші частини або завдання, це зробить їх менш загальмованими і допоможе зосередитися на кожному окремо.

Поставте пріоритети. Визначте, що є найважливішим і першими займайтесь цими завданнями. Поступово виконуючи крок за кроком, ви почуватимете себе більш впевнено і продуктивно.

Заплануйте час для відпочинку. Не забувайте про необхідність відпочинку та релаксації. Робіть перерви між завданнями, щоб зарядитися енергією і підтримати продуктивність.

Діліться завданнями з іншими. Якщо це можливо, залучайте колег або команду для спільного виконання завдань. Розділіть роботу і ресурси, це допоможе здійснити проєкт більш ефективно.

Великий обсяг роботи може бути викликом, але з правильним плануванням і налаштуванням ви зможете подолати страх "чистого аркуша" і успішно впоратися з проєктом.

Заплануйте процес письма. Створіть план, підберіть ключові слова, розбийте текст на розділи, продумайте все, про що ви хочете написати, це може допомогти дати структуру інформації і полегшити написання.

Дайте собі дозвіл на помилки. Відносьтесь до створення тексту, як до процесу навчання, де ви можете виправляти, переробляти і вдосконалювати свої тексти.

Призначте час для написання. Визначить свої найкращі ефективні робочі години та визначиться із найкращим для вас розпорядком дня.

Встановіть сприятливу для творчості атмосферу. Знайдіть зручне місце, де ви можете спокійно працювати, без зайвих відволікань.

Звертайтесь до інших за допомогою. Навіть, якщо ви знаєте рішення для вашої задачі, спробуйте додатково обговорити свої ідеї з колегами. Це допоможе вам подивитися на завдання з різних точок зору і, можливо, змінити власну думку.

Дуже добре допомагають техніки релаксації або медитації у зниженні рівня стресу, вони також непогано знімають надмірну напруженість.

Пам'ятайте, що творчість і створення чогось нового - це процеси, які вимагають певного часу і практики. Якщо ви відчуваєте, що вам бракує слів, створюючи новий текст чи контент, дайте собі час щоб добре розібратися в обраній темі. Зазвичай ваша обізнаність в темі - 50% вашого успіху та швидкого написання тексту. Використовуйте вищезазначені техніки, щоб рідше стикатися із страхом “чистого аркушу” і творити без перешкод.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх