RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. В помощь HR
  5. Як виявити вигорання персоналу та запобігти

Як виявити вигорання персоналу та запобігти

13.10.2023 760Автор: Лоліта Платошкіна
Як виявити вигорання персоналу та запобігти

Як виявити вигорання персоналу та запобігти

13.10.2023     760Автор: 

Чи відомо вам, що вигорання включено до 11-го перегляду Міжнародної класифікації хвороб, як професійне явище. Воно не класифікується як медичний стан, тобто не вважається хворобою. Згідно з МКБ-11 вигорання – це синдром хронічної перевтоми та стресу на робочому місці, з яким не вдалося успішно впоратись. В цей час в Японії фіксують сотні смертей сумлінних працівників, яких вбиває перевтома на робочому місці. А в Україні проблема вигорання тільки посилилась у зв’язку із віддаленою роботою багатьох спеціалістів, які часто нехтують перервами та не контролюють власний тайм менеджмент.

Нам стало цікаво і ми опитали спільноту сайту Jobs.ua про те, що вони роблять, коли відчувають вигорання. Деякі результати виявились цілком логічними, а деякі шокували. Читайте статтю та дізнавайтесь результати опитування.

Наслідки вигорання працівників всередині компанії зазвичай переносяться складно, але передчасне виявлення, профілактика запобігають розвитку та розповсюдженню всередині колективу. Бо найчастіше це

  1. Знижує продуктивність колективу. Втомлені та виснажені працівники не мають змоги бути продуктивними та ефективними повною мірою, що призводить до погіршення якості роботи.
  2. Підриває стан здоров’я. Стрес, перенавантаження та поганий настрій можуть викликати фізичні та психологічні проблеми, такі як високий кров'яний тиск, серцеві захворювання, депресія та тривожність.
  3. Знижує якість роботи. Подавлений стан, відчуття втоми - призводить до втрати уваги та зниження продуктивності, якості роботи.
  4. Знижує мотивацію. Втома та стрес можуть призвести до відчуття безсилля та безнадії, що може впливати на відносини з колегами та настрій в колективі.
  5. Плинність кадрів. На жаль, кращі співробітники звільняються якраз через високий рівень вигорання.

Як запобігти вигоранню персоналу

Виявити вигорання працівника просто, за допомогою спеціалізованого тестування персоналу. Але кваліфікований та уважний менеджер з персоналу може помітити ознаки й без тесту:

  • спад продуктивності спеціаліста,
  • збіднення емоцій,
  • зниження активності,
  • хворобливість, можливі часті лікарняні,
  • агресія, поганий настрій.

Більшість спеціалістів, помічаючи за собою вигорання, намагаються самостійно впоратись з цим станом. Дані опитування показують, що 35% бере відгул чи відпустку, щоб змінити картинку та розвантажитись. Це дуже добре впливає на емоційний та психічний стан працівника, який знаходиться на межі вигорання. Ще 35% намагаються побороти власні емоції й придумують доволі різні для цього способи. Комусь допомагає зміна видів роботи з монотонної на творчу. Хтось додається до шкідливих звичок тощо. 21% спеціалістів розуміють, що справи кепські й починають серйозно займатися удосконаленням розпорядку дня, тайм менеджменту, щоб якось знайти час на відпочинок протягом дня та відновленням сил. 7% опитаних розв'язують такі питання з психологом. Сподіваємось з часом кількість таких усвідомлених спеціалістів, які турбуються про свої психологічні стани, буде збільшуватись. Жахливо, але жодна людина не проголосувала за варіант, в якому спеціаліст за допомогою комунікації домовляється з керівником про зниження навантаження та скарби на перевтому. В будь-якому разі, з керівником чи то з менеджером по персоналу, якщо існує така проблема, вона має озвучуватись та вільно обговорюватись в команді. Читайте також статтю про те, як повідомити на роботі, що ви на межі вигорання.

Піклуйтеся про своїх працівників та інвестуйте таким чином в продуктивність бізнесу.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх