RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Ищем вакансии
  5. З чого і як почати пошук роботи без досвіду

З чого і як почати пошук роботи без досвіду

11.07.2019 2241
З чого і як почати пошук роботи без досвіду

З чого і як почати пошук роботи без досвіду

11.07.2019     2241

Статус «без досвіду»: вирок чи перевага?

Якщо, переглядаючи вакансії, ви шукаєте речення «Готові розглянути кандидата без досвіду роботи» або «Допоможемо розвинути необхідні навички», то ви потрапили за адресою. Адже зараз піде мова про те, як розірвати замкнуте коло: немає роботи — немає досвіду, немає досвіду — немає роботи.

Сьогоднішній ринок праці розрахований на кожного, хто має бажання трудитися. І не важливо, студент ви, завершили навчання, прагнете змінити основну роботу або ж вид професійної діяльності загалом. Головне, що є бажання, а це вже плюс.

Звичайно, не маючи досвіду роботи, влаштуватися на пристойну посаду складніше. Та й розраховувати на високу заробітну плату не варто, адже жоден роботодавець не вправі прирівняти кваліфікованого працівника до новачка. Проте не треба засмучуватися. Головне те, що всі такі були і, повірте, це тимчасово. Отримавши всі необхідні навички, керівництво зможе гідно оцінити потенціал.

На превеликий жаль, більшість тих, хто лише починає працювати і не встиг не те щоб здобути якийсь досвід, а навіть не визначився з бажаною професією, обирають хибний шлях. Адже перше, що спадає на думку, — це каса найближчого фастфуду або ж будь-яке інше місце, де не потрібна висока кваліфікація і спеціальні навички.

Таких пропозицій роботи в сфері обслуговування багато, але не варто загострювати на них свою увагу. Незважаючи на те, що вони насправді не вимагають ніякого досвіду, але затягують, як трясовина. А це зводить нанівець шанси знайти гідне місце працевлаштування в майбутньому. Робота в сфері обслуговування підійде тільки на перший період, до тих пір, поки ви не встанете на ноги.

Не варто також витрачати дорогоцінний час на роботу вантажником, кур'єром або розмінювати молодість (і що не менш важливо — здоров’я), роздаючи різні буклети.

Звичайно, високу посаду з великою заробітною платою, власним автомобілем, просторим кабінетом і купою бонусів вам ніхто не запропонує. З цим доведеться змиритися. Але до цього треба прагнути. І діяти!

ищу работу

З чого почати

Сьогодні в країні регулярно проводяться різні ярмарки вакансій, студентські івенти, презентації, тренінги. Чим раніше ви почнете їх відвідувати, тим краще. Адже кожен вихід у світ — це вірогідність здобути корисні контакти, зав’язати нові знайомства, та головне — отримати безцінний досвід та купу інформації.

Якщо це вас лякає, спішимо заспокоїти: це не дивно, адже ми так влаштовані. І страх — адекватна реакція організму. Проте, поборовши його, стане легко і комфортно.

Найкращим варіантом для початку професійної кар’єри є стажування і практика. Саме так ви отримаєте основні знання та навички і, можливо, навіть заробите трохи грошей (деякі програми оплачуються). Такі заходи організовують частіше великі компанії, і їх головною метою є пошук «молодих талантів». Тому ми наголошуємо, що чим частіше ваша персона буде з’являтися на таких тематичних заходах, тим більша ймовірність знайти гарну вакансію.

Шукаючи місце для працевлаштування, варто бути дуже обачним. В першу чергу, уникати оголошень, в яких пропонують брати людей на роботу без досвіду і платити шалені гроші. Такі пропозиції є свідомо брехнею і найчастіше обертаються неприємним життєвим досвідом. Такі псевдооголошення зустрічаються у вигляді спаму в інтернеті, спливаючих вікон або ж в газетах. Тому не втрачайте пильність та адекватно оцінюйте ситуацію.

Перші конкретні дії

Перед тим як ви почнете сотнями перечитувати пропозиції роботодавців на відповідних ресурсах, задумайтесь, що саме ви хочете. Оберіть для себе підходящу вакансію, вивчіть посадові обов’язки, права, максимально дізнайтеся про всі тонкощі професії. Для цього можна скористатися спеціальними сервісами.

Коли вже точно знаєте, чого хочете, час діяти. Отож, з чого почати? Ми підготували 8 рекомендацій, що допоможуть вам працевлаштуватися:

  • Виділіть кілька пріоритетних компаній, де б ви хотіли працювати і які готові взяти людину без досвіду роботи.
  • Напишіть резюме. Чітке, структуроване, правдиве, не банальне, але й не надто оригінальне. Не зайвим стане супровідний лист. Зробіть акцент на тому, що ця робота вам потрібна, ви готові вчитися, розвиватися, максимально покажіть власну зацікавленість.
  • Надішліть резюме у кожну організацію свого списку і чекайте відповіді. Сьогодні багато компаній, на жаль, не мають звички відповідати. В таких випадках можете зателефонувати самостійно. Це нормально, адже ви маєте повне право знати подальшу долю вашого листа і звернення загалом. Але не поспішайте, дайте їм час на розгляд вашої кандидатури. Дзвонити краще на наступний день.
  • Важливо: не кажіть жодних претензій, не показуйте невдоволення. Залишайтеся ввічливими та контролюйте себе навіть у разі відмови або неприємного пояснення.
  • Не вимикайте звук на телефоні та тримайте його при собі. Проґавити такий важливий дзвінок буде дуже прикро. І завжди відповідайте на електронні листи.
  • Якщо запросили на співбесіду — ідіть обов’язково. Навіть коли вона не завершилась успіхом, для вас це стане чудовим досвідом.
  • Важливо також завчасно підготуватися до зустрічі з рекрутером. Перечитайте сайт роботодавця, пошукайте про нього інформацію в інтернеті, складіть список питань. Знання діяльності компанії — ваш козир і головний показник зацікавленості.
  • Активно користуйтеся соцмережами, форумами, спільними чатами. Пишіть про себе та свої пошуки роботи. Будуйте пости на основі вашого мотиваційного листа. Рано чи пізно вам надішлють запрошення. Але не забувайте постійно моніторити коментарі, можливо, відгук прийде саме туди, а не в приватні повідомлення.

найти работу

Такі прості кроки дадуть свій результат. Головне, не втрачати надію, шукати, цікавитися, аналізувати зроблене. Не опускайте руки після першої невдачі. Будьте наполегливими, активними, впевненими у собі і своїх силах. Нехай статус «без досвіду» стане вашою перевагою!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх