RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Адаптація у чоловічому колективі: поради для жінок

Адаптація у чоловічому колективі: поради для жінок

29.10.2019 562Автор: Олександр Мавлідінов
Адаптація у чоловічому колективі: поради для жінок

Адаптація у чоловічому колективі: поради для жінок

29.10.2019     562Автор: 

Так вже склалося, що борючись із сексизмом у професійній сфері та у побуті, наш світ продовжує потерпати від цього явища. Тому, поки до повної перемоги ще далеко, кожна жінка, яка починає працювати у суто чоловічому колективі, має чимало «підводних каменів» на своєму кар’єрному шляху та просто зобов’язана розуміти деякі нюанси такої праці.

Залишаючи осторонь усі правильні розмови щодо рівності, слід розуміти, що поява слабкого полу у колективі, який звик до виконання своїх обов’язків чоловічим складом – це певна подія, тому стати «своїм хлопцем» для оточуючих в представниці жіночої статі, може вдатися й не одразу.

Роздивляйтеся хто вас оточує

Так, це перше на що має звернути увагу жінка, працювати якій випало у колективі чоловіків. Від того, які саме представники статі сильної, її оточують, залежить її поведінка. Буває так, що потрапивши до зграї «альфа самців», дама спроможна настільки правильно заявити про себе, що усі негативні прояви відійдуть на задній план, залишивши на передньому плані лише спроби допомогти та конкуренції серед «мужніх колег» за таке право допомагати. Звичайно, не дуже гарно, коли поява жінки перетворює звичну роботу на суцільний лицарський турнір, тому прекрасній статі треба розуміти рівень того, наскільки відверто «заявляти» про себе.

Навпаки, потрапивши до колективу «чоловіків-ботанів», дама може не перейматися своєю статтю взагалі. Саме у такому колективі, від неї, перш за все, будуть чекати прояви професійних здібностей, й може потім, звертати увагу на жіночість.

Спочатку «професіонал»

Показати себе справжнім фахівцем свого діла – гарний початок роботи для жінці у чоловічому колективі. Таким чином, вона заздалегідь відкидає будь-які спроби чоловіків жартувати над її спробами «відповідати» професії та скиглити про те, що їм доведеться «тягнути» на собі ділянку роботи слабкої статі. Але, навіть маючи справжні професійні «тузи в рукаві», жіночці слід бути обережною та не зачіпати професійних почуттів чоловічої складової команди. Ну, принаймні, робити це максимально м’яко, щоб не нажити собі ворогів вже з перших днів роботи.

Залишаючись професіоналом, жінка, що працює у чоловічому колективі, має у деяких випадках, залишатися статтю слабкою, дозволяючи сильним представникам на розумному рівні, відчувати цю різницю. Привітливо сприймаючи доцільні компліменти у свій бік, залишаючись елегантною, жіночою та інколи, навіть, слабкою, жінка дозволить колегам-чоловікам, зберегти моральний статус сильної статі та не викликатиме негативних почуттів, тим більш, якщо зможе впоратися із такою самою роботою набагато краще за них.

«Свій хлопець»: статус, якого краще уникати

Не слід застосовувати будь-які міри, щоб стати справжнім своїм…»хлопцем» серед чоловічого колективу. Здебільше, такі намагання матимуть кумедний вигляд та спровокують небажане ставлення до особи. Не врятує тут ані знання «жорсткого гумору» чоловіків, ані вміння застосувати доречно пару «міцних висловів», які притаманні чоловікам.

Залишаючись жінкою, але без зайвих затребувань, які стануть недоречними у спілкуванні із колегами, жінка виграє, не забуваючи при цьому, прості правила такої гри:

  • намагатися не принижувати професійні якості чоловіків та жорстко критикувати останніх, особливо при сторонніх свідках;
  • стримуватися у проявах суто жіночих переймань, залишаючи такі розмови у колі подруг та розуміючи, що така поведінка нагадуватиме оточуючим власних жінок, яких вони залишили вдома;
  • не вдаватися до «жіночої слабкості» там, де мова йдеться про роботу та не уникати повного робочого навантаження, демонструючи рівність й у такому питанні;
  • залишати емоційність вдома та намагатися підтримувати однакові стосунки з усіма колегами, без створення фаворитів та наближених до «королеви» осіб, щоб не наражати колектив на змагання за право «бути першим».

жінка серед чоловіків

Що ще допоможе

Само собою, що поради до стриманості ніякому разі не передбачають замовчування непрофесійності колег або потуранню іншим видам поведінки, яка заважає роботі. Але, якщо вам довелося працювати суто з чоловіками, доведеться й обережно ставитися до таких речей, як критика або порада. Так, якби сумно це не прозвучало, але, далеко не кожен чоловік спокійно сприймає той факт, що представниця слабкої статі розбирається в його професії краще за нього.

Тому, кожен психолог підтвердить аксіому про обачливість у випадках, коли жінці треба висловити свої думки щодо професіоналізму колег-чоловіків або дати необхідні поради. Маємо, те що маємо, тому не слід забувати, що «поганий мир, краще ніж гарна сварка».

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх