RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Рынок труда Украины
  5. Чи можна бронювати лікарів від мобілізації?

Чи можна бронювати лікарів від мобілізації?

19.09.2022 367
Чи можна бронювати лікарів від мобілізації?

Чи можна бронювати лікарів від мобілізації?

19.09.2022     367

Медичні працівники під час війни затребувані як на фронті, так і в тилу. З’ясуємо разом із Jobs.ua, які подробиці щодо призову лікарів на військову службу та чи можна медзакладам їх бронювати.

Які підстави від звільнення медиків від призову?

Підстави для бронювання для медиків аналогічні тим, що застосовуються до представників інших професій. Перерахуємо їх:

  • За станом здоров’я,
  • За сімейними обставинами,
  • Якщо ця особа навчається або ж має також статус наукового (науково-педагогічного) працівника.

Але окрім цих загальних моментів, деякі категорії медпрацівників не підлягають призову:

  • Ті медики, які ввійшли до складу утворених згідно із законами України військових формувань та правоохоронних органів;
  • Ті медики, які не ввійшли до складу утворених згідно із законами України військових формувань та правоохоронних органів, – але які виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними згідно українських законів військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Жінки-медики – як щодо них?

Якщо жінка медик перебуває на військовому обліку, її можуть призвати на службу під час воєнного стану. Згідно з 11-ою статтею Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 №2232-ХІІ на військовий облік бажано стати жінкам-медикам, які:

  • Мають диплом із спеціальністю, спорідненою із відповідною військово-обліковою спеціальністю, які зазначені в переліку таких професій, складене Міністерством оборони України;
  • Можуть проходити військову службу, не мають протипоказань за здоров’ям та мають відповідний вік.

Якщо детальніше ознайомитися із Переліком №711, виявимо, що медична спеціальність в ньому теж вказана. А це означає, що військовозобов’язаними є медсестри, та й інші медичні працівники теж.

Не забуваємо, що наразі скасована необхідність з 1-го жовтня всім жінкам вимушено ставати на військовий облік. Так, ми маємо на увазі лише жінок, професії та спеціалізація яких відповідають переліку спеціальностей, запропонованих Міноборони України. Але в цьому переліку вистачає споріднених спеціальностей, тому чимала частина жіноцтва, зрозуміло, були обурені таким рішенням Міністерства оборони. Отже, наразі пропонується зробити військовий облік жінок добровільним, але це не торкнеться медичної галузі. Тобто жінкам-медикам, швидше за все, в майбутньому таки доведеться в обов’язковому порядку ставати на військовий облік.

Алгоритм бронювання медиків

Так, працівників медзакладів можуть бронювати їхні роботодавці, і алгоритм бронювання наступний:

  • Адміністрації медичного закладу потрібно підготувати список військовозобов’язаних працівників, яких потрібно забронювати, і додати відповідні пояснення;
  • Далі список передають до держорганів, який відповідає за цей сектор діяльності;
  • Далі списки надходять до Мінекономіки, де списки узгоджуються з Міністерством оборони, після чого відстрочка може бути надана вказаним у заяві працівникам.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх