RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Гороскоп профессий
  5. Десять професій, які ми часто плутаємо

Десять професій, які ми часто плутаємо

30.11.2022 305
Десять професій, які ми часто плутаємо

Десять професій, які ми часто плутаємо

30.11.2022     305

В світі сучасних професій легко загубитися. Назви багатьох професій звучать однаково, але сфера їхніх обов’язків не одна й та сама. У цій публікації вашій увазі представлено десять професій, які ми схильні плутати між собою.

Професії бухгалтера і фінансиста – в чому різниця?

Бухгалтери займаються бухгалтерським і податковим обліком. Сфера їхніх обов’язків досить обширна. На їхніх плечах лежить сплата податків, відстеження змін в податковому законодавстві, відстеження руху коштів, нарахування заробітної плати працівникам підприємства, установи, компанії; робота з відповідною документацією та подання звітності в органи виконавчої влади тощо.

Ключова відмінність цієї професії від фінансиста – бухгалтер працює винятково за бухгалтерськими стандартами і має справу з фінансовими даними.

Завдання ж фінансиста полягає в тому, щоб керувати капіталом. Тобто головною сферою його діяльності є бізнес. Серед найважливіших обов’язків цієї професії назвемо: здійснювати операції з фінансами, нерухомістю, цінними паперами; аналізувати доходи і витрати ввіреної йому компанії, працювати з бюджетними планами (планування, контроль), аналізувати компанії конкурентів на ринку, щоб розробляти найкращу фінансову стратегію для своєї компанії, перевіряти ключові показники ефективності тощо.

Фінансист відрізняється від бухгалтера тим, що він планує майбутнє компанії, орієнтуючись на специфіку її роботи та ряд інших важливих факторів. Фінансист змушений іти на ризики, щоб збільшувати прибутки компанії, він також перебуває в постійному пошуку покращення ввіреного йому бізнесу.

UI-дизайнер – UX-дизайнер

Ці дві професії ще більше схожі між собою, ніж дві попередні. Якщо UI-дизайнер розробляє зовнішній вигляд інтерфейсу сайту, мобільного додатка чи комп’ютерної програми, то UX-дизайнер відповідає за зручність інтерфейсу для кінцевого користувача. За юзабіліті, як прийнято висловлюватися сучасною термінологією. Оскільки ці професії крокують пліч-о-пліч, останнім часом їхні обов’язки поєднує в собі UI/UX-дизайнер. Як-то кажуть, щоб два рази не вставати. І дійсно, навіщо ІТ-компаніям наймати двох працівників з досить схожими обов’язками, якщо можна найняти одного, і він повноцінно виконуватиме обов’язки як UI-дизайнера, так і UX-дизайнера?

Отже, обов’язки UI/UX-дизайнера такі:

  • Створювати привабливий для користувача візуал, який відповідає всім критеріям замовника;
  • Робити цей візуал не лише красивим, а й зручним для майбутніх користувачів;
  • Розумітися на потребах цільової аудиторії, щоб створювати максимально корисний і красивий продукт.

Психолог та психіатр – відчуваєте різницю?

Перш за все, психіатр – це лікар, в той час як психолог таким не являється. Його радше можна охарактеризувати як кваліфікованого спеціаліста в галузі психології. Звичайно, він теж повинен здобути вищу освіту, причому напрямки його діяльності можуть суттєво відрізнятися. Тобто кримінальний психолог, соціальний чи дитячий – не одне й те саме.

З’ясуємо професійні обов’язки психолога та психіатра. Психологи займаються діагностикою пацієнтів, проводять консультації та тренінги, надають психологічну реабілітацію людям з ПТСР, людям з проблемних сімей, які опинилися у важких життєвих обставинах. Психіатри теж займаються діагностикою пацієнтів та їхньою реабілітацією, але їхні пацієнти – люди з явно вираженими порушеннями психічних функцій. Також психіатри призначають медикаментозне лікування, здійснюють нагляд за пацієнтами в спеціальних медичних закладах.

До психіатра варто звертатися в наступних випадках:

  • Ви тривалий час потерпаєте від депресії чи безсоння;
  • Стали зауважувати за собою слухові чи зорові галюцинації, марення;
  • Відчуваєте сильний страх чи неспокій, у вас упродовж тривалого часу немає настрою чи бажання щось робити.

Говорячи про ці дві професії, варто згадати також про психотерапевта, якого теж часто плутають з психологом та психіатром. Психотерапевт спеціалізується на лікуванні психічних розладів психологічними методами, які схвалені міжнародними клінічними протоколами. Простіше кажучи, психотерапевт лікує словом або опосередковано, за допомогою різних психотерапевтичних методів: ігротерапія, гештальт-терапія тощо.

Психолог

Продакт-менеджер vs. проджект-менеджер – назвете відмінності?

Хоч ці професії звучать майже однаково на слух, але насправді вони мають не одну ключову відмінність. Приміром, продакт-менеджер не обов’язково повинен мати підлеглих, в той час як у проджект-менеджера завжди є команда, за роботу якої він, зрештою, відповідає. Продакт-менеджер несе відповідальність за конкретний продукт компанії чи стартапу. Його професійні обов’язки наступні – цей фахівець займається дослідженням потреб цільової аудиторії, намагається залучити нових клієнтів та утримати вже наявних, генерує нові ідеї, щоб продукт ставав усе кращим.

А ось обов’язки проджект-менеджера кардинально інші. Цей спеціаліст ставить задачі всім членам своєї команди, відстежує їхнє виконання; активно комунікує з командою, клієнтами чи замовниками; складає плани та будує графіки роботи чи ефективності команди, продумує бюджет проєкту і працює над звітністю; і, нарешті, стежить за раціональною витратою ресурсів під час виконання завдань. Всі його професійні обов’язки можна звести до наступного – побудова ефективного робочого процесу.

Коректор та редактор – хто за що відповідає?

Сфера обов’язків коректора полягає в наступному – зробити майбутню книгу ідеальною з точки зору граматики. Вичитати кожне слово, виправити кожну кому – це його першочергове завдання. Уважність та пильне око – найважливіші інструменти коректора, якщо можна так висловитися.

А ось редактор – це значно вищий, просунутіший рівень роботи з текстом. Бо якщо коректор займається лише технічним виправленням тексту, то обов’язки редактора значно ширші. Цей фахівець може виправляти не лише граматичні та пунктуаційні помилки, а й працювати над покращенням стилю, давати поради автору щодо сюжету, головних персонажів тощо. Професійний редактор легко бачить «діри в сюжеті», якщо говоримо про літературний твір. Найважливіше, що повинен вміти редактор, це робити з поганенького тексту хороший, а з хорошого – геніальний.

Якщо ж говорити про редакторів, то у великих видавництвах можуть працювати художні, технічні, літературні редактори. Найважливішим серед них усіх є головний редактор, який відповідає за кінцевий вигляд і якість продукції видавництва.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх