RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Личные качества на работе
  5. Когнітивна гнучкість: що це за навик і способи розвитку

Когнітивна гнучкість: що це за навик і способи розвитку

29.06.2023 1191Автор: Лоліта Платошкіна
Когнітивна гнучкість: що це за навик і способи розвитку

Когнітивна гнучкість: що це за навик і способи розвитку

29.06.2023     1191Автор: 

Когнітивна гнучкість - сучасна найбільш затребувана навичка здобувачів серед роботодавців. Вона посідає одне з найперших місць серед набору Soft Skills. Тому більшість роботодавці прагнуть отримати фахівців із навичками, які допоможуть у розвитку і досягненні поставлених цілей.

Як часто ви помічали за собою, що в періоди кризи, емоційної нестабільності ви дезорієнтуєтесь, втрачаєте внутрішню концентрацію?

Як допомагає когнітивна гнучкість адаптуватися та розширює світогляд

Саме когнітивна гнучкість допомагає спеціалістам припинити це внутрішнє гальмування та допомагає швидко адаптуватися до зовнішніх змін, є дієвою рушійною силою на шляху безперервного розвитку. Окрім цього наявність когнітивної гнучкості позитивно впливає й на інші не менш значні фактори:

  • легко й спокійно сприймати зміни, що відбуваються,
  • швидко пристосовуватись до обставин реальності,
  • вміння розглянути ситуацію під різними кутами,
  • готовність коригувати початкові плани,
  • швидко розуміти співрозмовника та підхоплювати хід його думок,
  • наводити аргументи і оперувати прикладами,
  • простими і доступними словами пояснити складні теми або терміни.

Що відбувається з тими, хто має низький рівень когнітивної гнучкості? Розгубленість, очікування, що ось-ось повернеться те "нормальне життя", гальмування в розвитку та особистому русі, завмирання від нерозуміння, як діяти.

Когнітивна гнучкість до всього відповідає ще й за оновлення системи переконань та дозволяє розширювати свій світогляд, отримуючи нову інформацію, замість того, щоб бути на захисті своїх застарілих вірувань. Щоб наступний незначний стрес не став причиною неврозу чи депресії, важливо покращувати рівень когнітивної гнучкості. Тому існує потреба в розвитку своїх розумових здібностей для досягнення гнучкості і розширення своїх можливостей розуму.

Як швидко адаптуватися до зовнішніх обставин

Змініть власне ставлення до зовнішніх обставин

Іноді вирішення проблеми полягає у звичайній зміні реакції на неї. Проявом гнучкості є вміння побачити переваги в будь-якій ситуації. Шеф-кухар може втратити роботу під час локдауну, але зміцнити зв'язок з дітьми, зайнятись фізичними вправами або почати писати книгу рецептів.

Замість того, щоб дивитись на ситуацію, як на кінець світу, подивіться на нього, як на шанс почати щось нове.

Змініть власний порядок життя

Вчені стверджують, що зміна звичного способу життя створює нові нейронні мережі. Найпростіше, спробуйте елементарне: почистити зуби іншою рукою, піти додому іншим шляхом, змінити послідовність дій в ранковому ритуалі збирання на роботу. А якщо більш глибше, змінюйте власний порядок життя, покращуючи його та доповнюйте його гарними звичками.

Створюйте нові звички

Локдаун дав чудову можливість створити нову корисну звичку, наприклад, почати більше готувати корисної їжі вдома, заощаджуючи час на добирання до офісу. Почати бігати або займатись з тренером по відео. Почати вчити нову мову або малювати. Кожне нове вміння розширює ваші нейронні мережі та покращує когнітивну гнучкість. Все це дає новий гарний досвід.

Наповнюйте власне життя новим досвідом

Кожна нова зустріч, подорож, лекція формує нові нейронні мережі та покращує гнучкість. Якщо ви не можете подорожувати через закриті кордони, спробуйте пірнути у подорож новою книгою або фільмом, що змушує замислитись. Намагайтесь під час спілкування не лише ділитись власними переконаннями, але й слухати, щоб увібрати в себе досвід та погляди на життя співрозмовника. Відправтесь у подорож минулим, вислухавши історії з життя своїх дідусів та бабусь, батьків або ваших сусідів – самотніх літніх людей.

Займайтесь спортом

Активність покращує кровообіг, допомагає виділятись дофаміну та ендорфіну, покращує роботу мозку та генерацію нових ідей. Розвинута когнітивна гнучкість допомагає розвинути оптимізм. Адже там, де інші будуть бачити темряву, ви побачите світло, яке виведе з тунелю і вас, і вашу родину, і вашу компанію.

Вмійте управляти власними стресовими станами

Коли виникає стрес, зробіть свідоме зусилля, щоб зупинитися і переглянути ситуацію. Реакція на стрес є природною — це інструмент вашого організму, який намагається допомогти вам швидко реагувати на складні ситуації.

Даючи собі можливість дихати та оцінювати кожну стресову ситуацію через аналітичну призму, ви зможете легше визначити конкретні дії, які допоможуть вам ефективно спрямовувати стрес. Необхідно добре знати свій організм та ті методи, на які він не реагує, а які допомагають йому швидко впоратись зі стресом. Складіть список цих методів для використання в будь-яких ситуаціях. Як ось: стабілізація дихання, думки про те, що вам подобається та заспокоює, термінова прогулянка на свіжому повітрі.

Як вдосконалювати рівень когнітивної гнучкості

Грайте в різноманітні ігри, з різною розумовою складністю та системою керування.

Читайте більше книг, будь-яких жанрів та можливістю розвивати та покращувати свої емпатичні здібності. Головне зробити читання своєю головне звичкою.

читання книг

Займайтесь самонавчанням, цікавтеся і пробуйте заглиблюватися в різні сфери діяльності і процеси. Це дозволить розширити ваш кругозір і отримати можливість розглядати ситуацію під різними кутами.

Виділяйте власний час на аналіз та роздуми з самим собою і спостерігайте за процесами і діями. Ви можете вибрати одне конкретне місце для цього або ж міняти їх із певною періодичністю.

Займайтесь ворчістю. Спробуйте заглибитися в улюблені види мистецтва, спробуйте зайнятися їм самотужки, вдосконалю та відточуй власну майстерність.

Завжди створюйте запасний варіант для себе, продумайте різні шляхи. Пробуйте вираховувати якомога більше варіантів результату поцесів, продумуйте алгоритми дій і намагайтеся передбачати результат.

Викорчовуйте із себе стереотипне мислення. Вивчайте і проводьте аналіз подій в точки зору соціального, культурного, політичного і релігійного підтексту. Помічаючи застарілі стереотипні погляди, підбирайте ті, що абсолютно відповідають вашим внутрішнім переконанням.
Читайте також нашу статтю: "Гнучкі навички: необхідний набір починаючого фахівця" та дізнавайтесь більше про формування когнітивної гнучкості.

Читайте также

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 Сентябрь, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 Сентябрь, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 Август, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

↑ Наверх