RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Подводные камни трудоустройства
  5. Контракт з ІТ-компанією: На що звернути увагу

Контракт з ІТ-компанією: На що звернути увагу

27.08.2023 760Автор: Лоліта Платошкіна
Контракт з ІТ-компанією: На що звернути увагу

Контракт з ІТ-компанією: На що звернути увагу

27.08.2023     760Автор: 

Важливим етапом у працевлаштуванні спеціаліста на нове місце роботи є укладання трудового договору з компанією. Для майбутніх робітників — основа ділових стосунків, а також, гарантія, що роботодавець виконає всі зазначені домовленості та несе пряму відповідальність перед Законодавством. Однак така можливість та наявність такого документа не є важливішою за його змістовність. Трапляється дуже багато випадків, коли співробітник через деякий час стикається з певними непорозуміннями, пов’язаними саме з браком конкретики чи недомовленістю. Зазвичай трудовий договір, як і контракт — це об’ємний документ, написаний формалізованою лексикою, містить докладні уточнення та додаткові посилання на інші пункти документа. У ньому легко збитися чи загубити деталі, що із часом можуть створити незручності для спеціаліста. Тому так важливо для спеціаліста не просто пробігтися очима по документу й підписати на емоціях, а пильно та уважно вивчити його пункти.

Зверніть увагу на цю статтю та зазначені рекомендації в ній на такому важливому етапі працевлаштування.

Особливості трудових договорів та стандарти

Трудовий договір — це ділова угода між співробітником та компанією, у якій чітко зазначені обов’язки працівника, а також зобов’язання роботодавця щодо надання соцпакета та забезпечення всіх умов праці, що необхідні для виконання роботи. Треба зазначити, що Законодавством утверджена можливість укласти такий діловий документ із працівником на тимчасовий період, або розглядати варіант сезонної роботи. Обидва варіанти укладаються з особами на певний визначений документально строк. Такий вид трудового договору, у якому чітко зазначені пункти: строк дії, права, обов’язки, відповідальність сторін, умови організації праці працівника, умови розірвання договору — називається «контрактом».

Контракт найчастіше використовують IT-компанії, підбираючи веб-фахівців підрядників під тимчасові проєкти чи завдання. Це зручно, економно та продуктивно.

Зверніть увагу й на наступне:

  • На відміну від контракту договір довгостроковий.
  • Контракт укладається тільки письмово.
  • За контрактом відпустка співробітнику надається на розсуд роботодавця.
  • Контракт містить чітко встановлені обсяги роботи, види робіт.

На що звернути увагу при підписанні контракту з IT-компанією

Сплата податків

Значна кількість компаній ІТ-індустрії в Україні пропонує спеціалістам співпрацю через ФОП. ФОП — суб’єкт, що укладає господарський договір, і тому в такому договорі можна писати все, що можна писати в межах свободи договору. Загалом існує дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Відрізняються вони тим, що на загальній системі виплачуються всі податки від чистого доходу. Спрощена — містить три групи. IT-сфері відповідає саме 2-а й 3-а група. Саме вони є найбільш фінансово вигіднішими. Однак, хто надає та сплачує податки — питання актуальне. Це можуть робити самі ІТ-спеціалісти, подаючи звітність і сплачуючи податки, або бухгалтер компанії, який на аутсорсі робить це за всю команду. Уточніть ці деталі одразу, а ще краще, щоб вони фіксувались у контракті, адже несвоєчасне подання звітності та несплата податків призводять до штрафів. На вас також ляже відповідальність надання звітностей відповідно виконаних робіт, звітностей.

Наявність бонусів чи нагород

Слід врахувати, що суми винагород та інших виплат, нарахованих чи виплачених платнику податку відповідно до умов контракту, включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Якщо дохід у вигляді винагороди за контрактом не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, єдиний внесок нараховується, з огляду розміру єдиного внеску 22 % на фактично нараховану винагороду за договором цивільноправового характеру. А якщо працівник надає послуги відповідно до контракту за основним місцем роботи, то до бази нарахування єдиного внеску за звітний місяць включається, як заробітна плата, так і сума винагороди. До того ж якщо база нарахування єдиного внеску буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то він буде розраховуватись, як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску в розмірі 22 %. І це слід врахувати.

Відповідність КВЕД-ам

При укладанні контракту перевірте, щоб ваша діяльність та обов’язки також відповідали вашим КВЕД, що ви обрали при реєстрації ФОП-а. Для QA-розробників підходять КВЕД-и: 62.01, 58.21,58.29, 62.02, 62.03, 62.09, 63.11, 63.12, 63.99, проте не для PM та HR. Нехтуючи перевіркою цих даних, ви наражаєте себе на:

позбавлення статусу платника,

примусового переведення на загальну систему оподаткування,

штрафу розміром 15 % вашого доходу.

Інтелектуальна власність

Інтелектуальна власність може стати справжньою перепоною до отримання оплати послуг, якщо ви недогледите та підпишете контракт щодо переходу прав інтелектуальної власності до ІТ-компанії на момент створення результату роботи. За таких умов ІТ-компанія може не оплатити акт виконаних робіт, але стане власником вашої інтелектуальної власності та напрацювань. До речі, у контракті можуть зазначатися і пункти про використання певних напрацювань співробітника в портфоліо чи власній подальшій професійній діяльності, що може допомогти йому в пошуку майбутніх замовників. Усе це повинно бути погоджено обома сторонами.

IT-сфера

Конфіденційність та нерозголошення

У будь-якій сфері та компанії існують певні обмеження щодо розголошень деталей співпраці та конфіденційної корпоративної інформації, тільки в IT-компаніях із цим відповідальніше та суворіше, адже всі турбують за права на інтелектуальну власність. Зверніть увагу на чітку визначеність у самому контракті, що саме вважається конфіденційною інформацією та конкретно, які дії вважатимуться розголошенням або конкуренцією. Ви зможете повністю дотримуватись умов договору, лише розуміючи, що від вас вимагають. Документ має містити період та терміни конфіденційності та конкурентності, а також чіткі вимоги щодо подальшої заборони співпраці з компаніями конкурентів. Вимагайте уточнень, роз’яснень та пояснень заради уникнення подальших непорозумінь та проблем. Дізнайтесь і про відповідальність та штрафи при порушеннях цих умов. Краще дізнатися відразу про їх розміри та адекватність.

Строки оплати послуг

Роботодавець може запропонувати вам одну з форм оплати ваших послуг: фіксовану чи відповідно затраченому часу та ресурсам. Маркетологам слід врахувати ще й відшкодування витрат на рекламу та просування в мережі, а саме: як і коли будуть надаватися кошти, хто буде оплачувати рахунки, яким чином. Якщо договір між співробітником та роботодавцем також передбачає виплату бонусів за ефективні KPI, то буде доречним відобразити це в документі та прописати умови їх виплат, коефіцієнти підрахунків.

Наш чек-ліст допоможе вам швидко орієнтуватися на деталях при підписанні контракту з IT-компанією:

  1. Строк дії контракту.
  2. Терміни та дедлайни надання послуг, виконання завдань, здачі проєктів.
  3. Деталі оплати ваших послуг (терміни, суми інші особливості).
  4. Наявність обмежень розголошення деталей співпраці, чи то конфіденційності.
  5. Володіння авторськими правами чи то вчасна й повна передача їх замовнику.
  6. Відповідність КВЕД.
  7. Ризики та відповідальність за затримку термінів здачі, штрафи тощо.
  8. Особливості виходу з контракту.

Не забувайте про те, що контракт має бути справедливим відносно обох сторін, а також, що ви маєте право обговорити його та внести свої пропозиції щодо змін. Сподіваємось, що дана стаття допоможе вам почувати себе впевненіше, підписуючи контракт з IT-компанією та врахувати всі важливі деталі задля того, щоб ваша співпраця була комфортна, а ви юридично захищені.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх