RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Мотивация сотрудников
  5. Менторинг: що це таке і для чого він потрібен

Менторинг: що це таке і для чого він потрібен

3.06.2021 2020
Менторинг: що це таке і для чого він потрібен

Менторинг: що це таке і для чого він потрібен

3.06.2021     2020

В житті може трапитися ситуація, що виникне необхідність звернутися за наставництвом до більш досвідченої людини. Це буде корисним як для професійного зростання, так і для особистісного розвитку. При менторстві зростає мотивація в професійній діяльності, і від цього виграють компанії: співробітники, яких менторять, більше захоплені своїми проектами і менше думають про звільнення. Звісно, від цього також виграють ментори, адже вони бачать результат своєї роботи – вони бачать, як їхнє наставництво змінює в кращу сторону життя інших людей. Але про переваги для самих менторів ми говорити не будемо; поговоримо краще про сам менторинг – що це таке і для чого він потрібен.

Менторство: що це таке?

Ментор – це той самий наставник, тільки в значно ширшому розумінні. Він дає можливість своєму підопічному зростати не лише професійно, але й особистісно. Якщо ви вважаєте, що можна самотужки впоратися без такої людини на всіх життєвих етапах – повірте, з висновками не варто поспішати. Звісно, протягом усього життя навряд чи вам знадобиться один і той самий наставник, але в деяких випадках знайомство з такою людиною може повністю перевернути життя. В кращу сторону, звичайно, бо ви отримаєте найважливіше – отримаєте можливість відкрити нові горизонти, опираючись на досвід цієї людини, що дозволить вам відшукати ті сили, ті цінні ресурси, які й допоможуть розвиватися професійно та особистісно.

Але «наставник» це теж не було б оптимальним визначенням, адже ментор – це наставництво вкупі з коучингом і консультуванням, а в окремих випадках навіть надання психологічної підтримки.

Менторство - ітс кул

Наскільки формальною є взаємодія наставника і його підопічного? Насправді їхнє спілкування не містить жодної формальності. Наскільки ефективною буде їхня співпраця, залежить насамперед від рівня довіри між ними. Чим вищий рівень довіри, тим продуктивніше протікатиме процес менторингу.

Ментор і коуч – а є між ними різниця?

Так, різниця між ними є. Як уже було зазначено вище, сучасне менторство включає у себе коучинг, тобто менторинг – це значно ширше поняття. Завдання у коуча значно простіше – він ставить правильні запитання, що й допомагає клієнту віднайти власні упередження і перепони, які не дають йому можливості прямувати до цілі. Ментор діє куди масштабніше – він не лише каже, що «ось твої упередження і хибні установки, вони заважають досягти твоїх цілей», а й через директиви і прямі вказівки спрямовує свого підопічного до його ж цілі. Він каже, куди і як саме рухатися.

Що ще відрізняє ментора – це вміння чітко і доступно формулювати свою думку, давати оптимальні рішення, керуючись ситуаціями із власного досвіду. Тобто фактично весь його цінний досвід переходить до підопічного, адже передача досвіду – це суть всього процесу менторингу. Тому така людина є свого роду провідником для свого підопічного, бо його досвід та знання ведуть менті (так називаються його підопічні) в напрямку, який той обирає сам. Готові рішення тут не спрацюють, але через зворотний зв’язок наставник має змогу поділитися кейсами з власного досвіду. Це також означає, що від ментора ви не почуєте власне оцінки ваших дій, але менті натомість наштовхнеться на власні висновки і рішення, бо в процесі обговорення він зможе поставити питання, і отримати на них відповіді. І чим правильніші будуть питання, тим правильніші будуть відповіді.

Вам потрібен ментор? Перевірте себе

Якщо ви бачите себе в одній з категорій, це означає, що наставник був би бажаною особою у вашою житті:

  • …Якщо ви розумієте, що вашого життєвого досвіду вам не вистачає для того, щоб поставити насправді важливі питання для себе. А важливі питання досить часто це синонім до «складних питань». А складні питання наш розум часто любить ігнорувати і відверто не помічати. А хто цю роботу найкраще виконає? Правильно, ментор;
  • …Якщо ви бажаєте побудувати свою професійну кар’єру без типових помилок. Чи варто казати, скільки це заощадить вам сил і часу в майбутньому? Рухатися своїм професійним шляхом без прикрих помилок – це як їхати одразу по рівній дорозі, без вибоїн та підступних ям. Який варіант оберете ви?
  • …Якщо вам потрібна експертна думка стосовно свого проєкту, приміром, або щоб використати успішний приклад ментора як величезний мотиваційний поштовх.

Контроль зі сторони

Для чого ще потрібна така людина? Для контролю за вашим прогресом. І нехай слово «контроль» не збиває вас із пантелику. Ми звикли вважати, що контроль – це щось погане, щось таке, що практично граничить з диктатурою та авторитарним стилем керівництва. Але це зовсім не так. Ментор контролює ваш прогрес, не критикуючи вас і ні в чому не звинувачуючи. Контроль з його боку означає, що він повсякчас спрямовує ваші пошуки, він не визначає кінцевий результат.

Райт вей

Як шукати собі наставника?

Припустимо, ви визначилися з тим, що така людина вам потрібна. Тоді постає інше питання: як знайти такого наставника, який ідеально підійде саме вам? Насамперед, визначте мету, для досягнення якої вам, власне, потрібен ментор. Подумайте, а краще – випишіть собі на папері, – якою ви бачите цю людину. Напишіть, якою вона має бути в професійному плані, який життєвий досвід повинна мати, який характер і т.д.

Отже, ви визначились, яким повинен бути ваш наставник. Де його шукати?

Ви шукаєте його онлайн.

Оскільки ви знаєте, якою повинна бути ця людина, ви, відповідно, можете визначити, де саме в інтернеті, на яких платформах може з’являтися потенційний наставник. Ознайомтеся із його сторінкою на фейсбуці, які матеріали він публікує. Чудово, якщо обраний вами ментор чи менторка планує якийсь захід офлайн. Це найкраща нагода познайомитися з цією людиною особисто.

Тематичні заходи.

На профільному заході, де ваш ймовірний наставник може бути спікером чи модератором, ви можете підійти і познайомитися з ним. Чи варто домовлятися про зустріч заздалегідь, в онлайн-режимі? Хтозна, чи на ваше приватне повідомлення він настільки швидко може відповісти. Уявіть своє розчарування, коли ви вирішите, що ваше прохання проігнорували. А насправді ситуація може бути інша – ця людина ще банально не дісталася до вашого повідомлення.

Професійне оточення.

Досить часто таку людину можна знайти у власній компанії. Розпочніть пошук у своєму професійному оточенні. Після ретельного аналізу складіть список з можливих кандидатів. Не варто обмежуватися 2-3 варіантами, адже деякі потенційні кандидати відпадуть по причині того, що через власне навантаження не зможуть приділяти вам час.

Може видатися, що всі ці дії – зайві, що не варто настільки прискіпливо підходити до цього процесу. Ну гаразд, а якщо ви обираєте автомобіль для себе, ви ж не зупиняєтеся на першому-ліпшому варіанті, так? А тепер уявіть, що ментор – це той самий автомобіль, який з комфортом провезе вас по вашому професійному шляху. Звісно, від вас теж знадобиться чимало зусиль і росту над собою, щоб з часом його досвід переплавився у ваш. А власний досвід, як відомо, найцінніший. Це справедливо навіть на фізіологічному рівні, адже нові зв’язки між нейронами краще утворюються тоді, коли людина переживає якісь події на власному досвіді. Саме тому, до речі, в непростих життєвих ситуаціях рекомендують для відновлення душевних і фізичних сил вирушити в подорож, бо кожна подорож – це новий досвід і, відповідно, утворення нових нейронних зв’язків в нашому мозку. Повертаючись з кожної подорожі додому, ви в буквальному сенсі стаєте іншою людиною.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх