RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Все о резюме
  5. Навички для студентів, які варто отримати в університеті

Навички для студентів, які варто отримати в університеті

20.08.2022 1522Автор: Лоліта Платошкіна
Навички для студентів, які варто отримати в університеті

Навички для студентів, які варто отримати в університеті

20.08.2022     1522Автор: 

Друзі, чи замислювались ви над тим, чому одні люди досягають найвищої кар’єрної сходинки, а інші так і застрягають в її середині? У одних всі задачі та проекти досягають максимального успіху й визнання, на інших постійно очікують перешкоди. Чи можемо ми допустити думку, що ранішнє сформовані професійні навички дають потужний поштовх вперед для спеціалістів і роблять з них в майбутньому професіоналів свого діла? Тоді які саме компетентності слід прокачати ще будучи студентом, щоб зробити потужний професійний старт?

Основні професійні уміння студенти отримують ще в університеті. Саме тоді закладається потужний базис ключових навичок, а також наповнюються і формуються теоретичні професійні знання. Не вірте тим, хто каже, що школа чи університет - це були марно витрачені роки. В перші роки вашої професійної практики ви гідно оцінете всі набути компетентності в навчальних закладах.

Практичне оцінювання навичок спеціалістів з’явилась зовсім нещодавно разом із термінами soft skills, hard skills. Однак вона є повноцінним помічником в рекрутерстві для підбору персоналу, оцінки професійності співробітників та подальшого їх направлення та мотивації роботодавцем. Jobs.ua підібрав для вас основні soft skills, hard skills, які необхідні студентам та молодим спеціалістам для початку кар’єри.

П’ять soft skills, що необхідні студентам

Самонавчання, саморозвиток, саморефлексія

Сучасній молоді в розрізі пандемій та воєнного часу доводиться проходити багато труднощів, які загартовують та дають можливість самостійно займатися своїм навчанням, розвитком та самим спрямовувати свій професійний шлях. Самонавчання, саморозвиток, саморефлексія - ті soft skills, розвиток яких завжди стане вам в пригоді й допоможе впоратись з багатьма професійними труднощами. Вчіться навчатися, це завжди допоможе вам самостійно без будь-якої допомоги шукати, отримувати та практикувати будь-які знання, що вам не вистачають. Вчіться саморозвиватися та розвивати власні уміння. Процес безперервного розвитку зробить з вас конкурентним та підвищіть власну цінність на ринку праці. Застосовуйте саморефлексію, щоб відстежувати власні злети та падіння, коригувати кар’єрний ріст.

Успішна комунікація

Все в світі тримається на комунікації і ваша кар’єра, професійний успіх не є винятками. Окрім того, щоб навчитися правильно й грамотно комунікувати з колегами, керівництвом, партнерами, клієнтами, необхідно в процесі цього спілкування досягати успіху. А цього також необхідно навчитися. В розмові бути точним, чітким, переконливим, послідовним. Бути людиною, яка розв'язує проблему, а не додає зайвих. Подібна якісна комунікація завжди є запорукою вашого успіху та успіху вашої команди.

Висока стресостійкість

Процес навчання завжди пов’язаний зі стресом. Стрес від екзаменів, безсонні ночі, розумове навантаження - ті труднощі, що з самого початку випробовують студента. Але навіть у складні дні можна досягти внутрішнього спокою і зібраності. Війна показала межі нашої психічної витримки. Оцініть ваш психологічний стан з початку війни: як він мінявся, як вплинув на працездатність, чи змогли ви побороти панічні атаки під час найвищої точки стресу. Це дасть розуміння рівня вашої витримки та стресостійкості.

Швидка адаптивність

Стресостійкість важлива навичка, проте ще необхідніша в наших реаліях - вміння швидко адаптуватися до тих обставин, подій, людей, що нас переслідують. Адаптація це зовсім не про перетерпіти труднощі й дочекатися, коли все повернеться в нормальний стан. Адаптація це сміливість адекватно оцінити події, йти в ногу з цими подіями, шукаючи для себе перспективи та можливості бути корисним при цьому іншим. Студентське життя намагається привчити молодь до швидкої адаптації в повсякденному житті. Для того, щоб розвивати навички особистісної адаптованості, ми радимо частіше залишати зону власного комфорту, не боятися життєвих викликів та не уникати нового досвіду.

Робота в команді
Студентські проекти - це чудова нагода спробувати себе в ролі члена робочої команди. Пробуйте себе в різних ролях в команді, підбираючи, що вам до душі. Тренуйте лідерські уміння, робіть свою частину роботи та працюйте на командний результат.

робота в команді

П’ять hard skills, що необхідні для становлення молодого спеціаліста

Підтвердженням успішного отримання професійних знань є ваш диплом чи сертифікат. Кожний студент ВНЗ отримує такий документ в кінці успішного навчання. Це і ваші теоретично-практичні професійні знання, що закріплені лекціями і практикумом. Чим вони допомагають молодому спеціалісту, що тільки-но працевлаштувався на свою першу в життя роботу?

Виконання повною мірою посадової інструкції

Посадова інструкція містить ― це документ, який регламентує організаційно-правовий статус працівників і визначає їх обов'язки, права, повноваження, відповідальність. Вона містить ваші повсякденні завдання, які ви виконуєте на цій посаді в цій компанії. Вона базується на ваших професійних компетентностях, які ви отримали в процесі навчання та збираєтесь застосовувати на практиці на місці роботи. Завжди тримайте його під рукою та використовуйте для самоконтролю.

Використання професійних інструментів

У кожного спеціаліста існує той професійний інструментарій, яким він користується в повсякденні. Він повинен не тільки вміти забезпечити зручний постійний доступ до нього, а й вміти володіти ним бездоганно, вчасно та влучно застосовувати його. З більшістю інструментарію майбутній спеціаліст знайомиться ще у ВНЗ. Проте з часом, практикою й досвідом спеціаліст самостійно може підбирати, покращувати та вдосконалювати цей список інструментів, якими йому зручніше користуватися.

Самопрезентація

Ще одна важлива навичка, що допомагає у житті - самопрезентація. Ви знайомитесь з кимось, працевлаштовується, вас запросили на побачення тощо - презентуйте себе з найкращої сторони. Мистецтво самопрезентації складається з головних критеріїв: упевненість у собі, вміння похвалитися своїми досягненнями, гарний переконливий вигляд і вміння викликати симпатію, а також майстерність комунікації. Ніколи не імпровізуйте із власною презентацією, готуйтесь заздалегідь. Щоб уникнути незграбних пауз, непослідовності викладу думки, повторів, зайвої інформації, води в розповіді, підготуйте короткі шаблонні розповіді про себе. Звісно ж, від мети знайомства вони будуть розбігатися, проте так ви навіть краще будете бачити, відмінності.

Грамотне ведення документації

Починаючи від навичок складання резюме для працевлаштування, портфоліо, характеристикою, закінчуючи заявами, статистикою та кар’єрним плануванням - все, що стосується вашої професії. Ці корисні уміння сприяють і допомагають вам в окремих ситуаціях вашого професійного шляху.

Знання англійської мови

Сьогодні це одна з топових умов будь-якої вакансії на ринку праці. Завдяки володінню англійської спеціаліст здатен бути конкурентним серед кандидатів, просити більший прайс у роботодавця, одразу отримати роботу своєї мрії. Прокачати свою англійську можна завдяки спеціальним курсам і навчанню, а практикувати знання потрібно щодня. Будьте в курсі новин, читайте профільні матеріали. Сучасні дослідження в будь-якій сфері публікуються англійською, що дасть вам змогу практикувати читання. Слухайте, читайте, дивіться контент англійською мовою. Це допоможе вам покращити знання мови. Важливо обирати не тільки прості та зрозумілі теми, а й щось нове, щоб розвивати знання та словниковий запас.

Формування власної професійності - системна робота протягом усього життя, а її початок закладається у навчальних закладах. Soft skills, hard skills - формують основний базис майбутнього професіонала. Якщо ви бажаєте розпочати потужний кар’єрний старт, будучи молодим спеціалістом, вже зараз формуйте компетентності, що націлюють вас на професійний успіх. Вище зазначені поради для студентів та молодих спеціалістів можна використовувати для відточування будь-яких компетенцій. А результат не змусить вас довго чекати.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх