UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як підвищувати власну цінність на ринку праці?

Як підвищувати власну цінність на ринку праці?

17.08.2022 432Автор: Лоліта Платошкіна
Як підвищувати власну цінність на ринку праці?

Як підвищувати власну цінність на ринку праці?

17.08.2022     432Автор: 

Бажання будь-якого роботодавця - підібрати найкращих спеціалістів професіоналів своєї справи в команду. Сьогодні цей критерій посідає найперше місце при пошуку персоналу, адже від початку війни кількість здобувачів значно збільшилась. Конкуренція серед кандидатів дозволить роботодавцю відшукати справжній скарб - спеціаліста, що відповідає зазначеній вакансії. Тому головним завданням для здобувача залишається змагатися за власну увагу та постійно працювати над собою, щоб мати вагому цінність на ринку праці.

Тенденції ринку праці

В яких умовах здобувачу доводиться шукати своє місце? Як зазначено вище, всі здобувачі існують наразі в умовах високої конкуренції, адже кількість резюме перевищує роботодавчий попит.

В розрізі останніх подій роботодавці шукають спеціалістів на віддалену роботу. Здобувачі повинні бути гнучкими, мобільними, активними й ідейними, щоб бути затребуваними на ринку праці.

Якщо ви підпадаєте під спеціалістів тих сфер діяльності, що наразі не затребувані в вашому регіоні, необхідно вже сьогодні подумати ким стати чи в кого перекваліфікуватися, щоб завтра не опинитися на лавах безробітних.

Слід також взяти до уваги, що рівень заробітних плат знизився, адже обороти бізнесу значно знизились за часи війни. Деяким підприємцям довелось скоротити штати робітників й навіть місце локації. Тому всі ресурси і фінансові питання в статусі економії. Щоб зрозуміти середній розмір заробітної плати на ринку праці, пошукайте схожі вакансії та пропозиції від роботодавців.

Саморефлексія про власну цінність

Цінність кожного спеціаліста складається з його впевненості у власному професіоналізмі, задоволеності власною роботою та місцем у компанії. Ми пропонуємо кожному спеціалісту оцінити власну цінність через саморефлексію. Спробуйте відповісти собі на наступні важливі питання, що допоможуть вам визначити власну корпоративну цінність.

Чи подобається мені робота?

Наша цінність на робочому місці визначається, в першу чергу, тим, чи лежить до цього серце. Дайте відповідь собі на питання, чи подобається вам ваша робота? Ми можемо бути корисними лише в тих справах, де можемо вільно відчувати себе, думати й творити - все, що приносить нам внутрішню наснагу.

Яку фактичну цінність я створюю для компанії?

Відповісти на це питання можна, оцінивши той обсяг роботи, який вам доводиться виконувати щоденно. Ви також можете покластися на посадову інструкція та перевірити чи виконуєте ви поставлені перед вами обов’язки. Проаналізуйте, чи впливаєте ви на прямі доходи компанії та яким чином? Чим докладніше ви розпишете власні обов’язки, тим краще зрозумієте фактичну цінність.

Яка ваша ефективність та чи росте вона?

Дуже важливо для кожного спеціаліста підраховувати власну ефективність та порівнювати показники з минулим періодом. Ще важливіше це робити тим, хто хоче чітко розуміти власну цінність та цінність виконаної роботи.

Чи задоволені ви результатами власної праці?

Власну цінність можете визначити самостійно, визначивши для себе, чи задоволені ви результатами власної праці. Якщо відчуваєте, що десь не допрацьовуєте, або отримані результати не відповідають вашим очікуванням, то слід коригувати власну ефективність чи системність.

Чи розуміє вашу цінність роботодавець?

Ваша цінність може бути визначена й роботодавцем. Підсумки роботи за рік чи певний період здатні визначити вашу ефективність. Щоб підкреслити власну цінність, ви можете попросити керівника оцінити ваш рівень умінь та професійних навичок, що визначають вашу кваліфікованість. Для цього виставте паралельно оцінку кожному умінню та порівняйте результати. Там де розбіжності виявились значними, обговоріть ці показники.

Чи гідно ваша цінність оцінена роботодавцем?

Спитайте себе, чи задоволені ви оплатою власної праці в цій компанії. Звісно ж вона залежить, як від вашої наполегливості, так і від чесності роботодавця, а також його поваги праці своїх підлеглих. Якщо відчуваєте, що виконуйте більше задач, ніж вам за це платять, то, можливо, час переоцінити власну цінність в компанії й поговорити про це з роботодавцем.

Як практично підвищити власну цінність на ринку праці

Не дивлячись на значні зміни на ринку праці за останні пів року, роботодавці так само шукають цікаві конкурентні кадри. Тому завжди є сенс підвищувати власну цінність на ринку праці.

Навчання - невіддільна частина цінності спеціаліста

Конкурентною є та людина, що завжди знається та розуміється на топових тенденціях професійної сфери. Безперервне навчання має багато переваг: ви завжди в курсі останніх подій, знаєте куди рухатися далі, у вас є знання, якими можна поділитися, маєте більшу ймовірність підвищення. Щоб підтримувати безперервність навчання більше читайте професійної літератури, брати участь в конференціях, прослуховуйте лекції.

Самовисування й особистий бренд

Не забувайте, що ви і є брендом для багатьох роботодавців. Подумайте, чим ваш бренд корисний для інших? По перше, оберіть тему, в якій ви є експертом або ж хочете розвиватись. Не обмежуйте себе лише одним варіантом. Оберіть декілька тем, що вам найближчі. Спробуйте підготувати власну презентацію на професійну тему, що в майбутньому дозволить вашим колегам асоціювати вас саме з цими професійними темами.

Менторство й допомога молодим кадрам

Підвищуйте власну цінність допомогою своїм колегам. Окрім практичної допомоги своїм колегам ви ще отримаєте можливість самим практикувати менторство, наставництво та вчитися брати відповідальність на себе за інших. Якщо в вашому досвіді є така практика, то цілком можете займати позицію лідера або керівника.

менторство

Широке коло досвіду

Широке коло напрацьованого власного досвіду допомагає підвищити власну цінність на ринку праці. Чим більше корисного ефективного досвіду, тим вище ви будете оцінені на ринку праці.

Прогресивні успішні кейси

Не забувайте про власні прогресивні кейси та портфоліо, яке може вплинути на рішення роботодавця взяти вас на роботу. Для цього заздалегідь підготуйте презентацію декількох успішних кейсів, проаналізуйте їх та визначте сильні та слабкі сторони.

Високий рівень комунікативних та ораторських здібностей

Не забувайте завжди розвивати власні комунікативні та ораторські здібності. Не нехтуйте можливістю виступу на нарадах, мітингах, провокуйте себе навіть на написання невеликих роздумів на актуальні суспільні теми, щоб практикувати уміння формувати спіч.

Сподіваємось вищевказані поради допоможуть вам визначити власну цінність на ринку праці й зробити перші кроки на шляху до її вдосконалення. Хай ваша цінність зростає з кожним днем, підвищуючи вашу конкурентність серед претендентів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору