RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Прием на работу
  5. Обов’язкові дії роботодавця, перш ніж допустити нового працівника до роботи

Обов’язкові дії роботодавця, перш ніж допустити нового працівника до роботи

27.10.2020 683
Обов’язкові дії роботодавця, перш ніж допустити нового працівника до роботи

Обов’язкові дії роботодавця, перш ніж допустити нового працівника до роботи

27.10.2020     683

З настанням осені Держпраці анонсували масштабні перевірки роботодавців. За п’ятдесят днів роботи їхньої інспекційної кампанії вималювалась невтішна статистика. Для прикладу, на Миколаївщині практично 80% перевірених роботодавців користуються послугами нелегальних працівників. Як цього не допустити? Розглянемо разом з Jobs.ua, яких кроків потрібно дотримуватися, щоб прийняти працівника на роботу згідно чинного законодавства, а також які фінансові санкції чекають на порушників Кодексу законів про працю.

Обов’язкові дії роботодавця, щоб легально оформити трудові відносини

Окреслимо перш за все основні моменти: працівник в жодному разі не може бути допущений до виконання робочих обов’язків, якщо не укладений трудовий договір, якщо не оформлений наказ про його прийняття на роботу, і якщо роботодавець не подав повідомлення в центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації держполітики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Наймаючи нового працівника на роботу, роботодавець зобов’язаний виконати наступні дії:

  1. Як мінімум за один день до початку роботи поінформувати Державну фіскальну службу про те, що з’явився новий працівник;
  2. Видати наказ про оформлення трудових стосунків, ознайомити з наказом новоприйнятого працівника – обов’язково під підпис;
  3. Надати працівнику всі можливі роз’яснення стосовно його прав та обов’язків. Також роботодавець під розписку повинен повідомити про умови праці на робочому місці, ознайомити з наявністю небезпечних та шкідливих виробничих факторів, якщо такі присутні, поінформувати про ймовірні наслідки їхнього впливу на здоров’я, ознайомити з правами на пільги та компенсацію за роботу в подібних умовах, базуючись на чинному законодавстві та колективному договорі;
  4. Надати новому працівнику робоче місце, простежити, щоб його забезпечили всім необхідним для виконання робочих обов’язків;
  5. Розповісти працівнику про правила внутрішнього трудового розпорядку, ознайомити з колективним договором;
  6. Провести інструктаж із правил охорони праці, протипожежної охорони, а також поінформувати про гігієну праці та виробничу санітарію.

Звичайно, в теперішній ситуації, яка склалася в світі, роботодавець зобов’язаний забезпечити працівника засобами індивідуального захисту (маски, рукавички), а відповідальна за це особа повинна здійснювати заміри температури перед початком кожного робочого дня.

Що ще важливо знати роботодавцю?

Якщо відповідна посада протипоказана за станом здоров’я, з таким громадянином забороняється укладати трудовий договір. Якщо роботодавець використовує нелегальну працю, він ризикує отримати фінансові санкції:

  • За кожного працівника, який працює без укладеного трудового договору – штраф у розмірі 10-ти мін. заробітних плат;
  • В разі створення перешкод інспекторам Держпраці, які здійснюють перевірку, роботодавцю доведеться сплатити штраф у розмірі 16-ти мін. заробітних плат.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх